رادیو فردا مطلع شده که طی سه سال گذشته قبرستان بهائیان مشهد با «سرقت و تخریب گسترده» روبرو شده است و نهادهای مسئول با وجود بازداشت افراد مظنون در این زمینه اقدامی نکردهاند.
منابع مطلع به رادیو فردا گفتهاند بخشی از قبرستان بهائیان مشهد موسوم به گلستان جاوید که به اجبار مقامات جمهوری اسلامی از سال ۱۳۸۹ به نقطهای بسیار دور از شهر در جادهٔ قدیم نیشابور منتقل شده، به دلیل موارد «پرشمار» تخریب و سرقت «تبدیل به مخروبه شده است».
این در حالی است که این قبرستان پیش از این نیز با محدودیتهای زیادی از جمله ممنوعیت درج نام بر روی قبرها و استفاده از سنگ قبر، عدم دسترسی به آب و برق مواجه بود، اما در سه سال گذشته اقدامات مخرب در این قبرستان بیشتر شده است.
در همین زمینه وسائلی مانند وسایل باغبانی، موتور برق، پمپ آب، ابزار حفاری و حتی درهای آهنی داخل این قبرستان به سرقت رفته و بسیاری از بخشهای ساختمان غسالخانه و بخشهای دیگر ساختمان توسط افراد ناشناس تخریب شده است.
همچنین گلهای کاشته شده، فنس داخل قبرستان و برخی مدارک و دفترهای مرتبط با اطلاعات افراد دفنشده نیز توسط افراد ناشناس از بین رفتهاند.
منابع مطلع به رادیو فردا گفتهاند گزارشهای متعدد و طرح شکایات در مراجع انتظامی نیز در این زمینه بیپاسخ مانده است.
نیروهای انتظامی و مقامات محلی دور بودن این قبرستان و «پرت بودن محل» را به عنوان دلیل عدم پیگیری خود مطرح کردهاند؛ این در حالی است که مقامات شهر مشهد در سال ۱۳۸۹ این مکان را به عنوان قبرستان در نزدیکی روستای «قشلاق» در ۳۰ کیلومتری مشهد در نظر گرفته و شهروندان بهائی را مجبور به دفن درگذشتگان خود در این محل دورافتاده کردهاند.
در همین زمینه چند فرد مظنون که در حال ارتکاب جرمی مشابه در محل بودهاند توسط شهروندان بهائی بازداشت و به پاسگاه مربوط تحویل داده شدهاند اما این افراد بدون هیچ پیگیری قضائی و ظرف چند ساعت آزاد شدهاند.
یکی از مقامات محلی به برخی از شهروندان گفته است بیش از این پیگیر افرادی که به صورت مداوم دست به تخریب و سرقت در این قبرستان میزنند، نشوند و «ماجرا را کِش ندهند».
بر اساس شواهد موجود افرادی که اقدام به تخریب این قبرستان کردهاند از تجهیزات زیاد از جمله ماشین سنگین، «دستگاه فِرِز و جوش» استفاده میکنند.
پس از به قدرت رسیدن جمهوری اسلامی در ایران شهروندان بهائی با محرومیتهای زیادی در زمینهٔ دفن درگذشتگان خود روبرو شدهاند و بارها قبرستانهای آنها توسط نهادهای رسمی حکومت تخریب شده است.
در بسیاری از موارد این اقدامات از سوی «افراد ناشناس» یا «آتشبهاختیار» و با حمایت نیروهای امنیتی و انتظامی صورت گرفته است.
در همین زمینه در چند سال گذشته قبرستان بهائیان تهران نیز با محدودیتهای وزارت اطلاعات روبرو شده و در بسیاری از موارد از دفن اجساد شهروندان بهائی در این قبرستان جلوگیری شده است.
شواهد، آمار و گزارشهای رسیده به رادیوفردا نیز نشان میدهد که فشار سیستماتیک نهادهای امنیتی به ویژه بر شهروندان بهایی در ایران همزمان با اعتراضات «زن زندگی آزادی»، دست کم در برخوردهای امنیتی، تبعیض و محرومیت از حقوق اولیه شهروندی و فشار مستقیم بر معترضان و فعالان بهائی بازداشتشده، افزایش یافته است.
این سرکوبها با گذشت یک سال از آغاز اعتراضات سراسری روند صعودی داشت و بر اساس گفتههای فعالان بهائی داخل کشور همچنان ادامه دارد.
بنیاد عبدالرحمن برومند که در زمینهٔ قربانیان خشونتهای حکومت جمهوری اسلامی فعالیت میکند نیز دیماه امسال در گزارشی تحقیقی اعلام کرد اقدامات جمهوری اسلامی علیه پیروان این اقلیت مذهبی را میتوان به عنوان «جنایت علیه بشریت» تلقی کرد.