لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۴۵

واکنش ایران به کمک ۱۸ میلیون یورویی اروپا: «اقدامی مثبت، اما ضعیف»


رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران کمک ۱۸ میلیون یورویی اتحادیه اروپا به ایران را «اقدامی مثبت، اما ضعیف» خواند و سخنگوی وزارت خارجه نیز گفت که این کمک «ربطی به برجام اقتصادی ندارد».

به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز جمعه، دوم شهریورماه، گفت که این بودجه «مربوط به همکاری‌های ایران با نهاد اتحادیه اروپایی است و ربطی به بسته اقتصادی مطرح شده اروپا که قرار است در چارچوب برجام و برای مقابله با تحریم‌های آمریکا علیه ایران ارائه شود، ندارد».

به گفته آقای قاسمی، این بودجه مربوط به حمایت اتحادیه اروپا از پروژه‌هایی است که در توافق قبلی طرفین در ۱۶ آوریل ۲۰۱۶ (۲۸ فروردین ۹۵) پیش‌بینی شده است.

وی گفت که پس از امضای این قرارداد همکاری‌های میان طرفین در حوزه‌های مختلف از جمله کشاورزی، مهاجرت، صنعت و آموزش عالی وارد مرحله اجرایی شده است.

کمیسیون اروپا روز پنج‌شنبه اولین بسته خود برای «حمایت از توسعه اقتصادی و اجتماعی پایدار» در ایران «با تاکید بر بخش خصوصی» را تصویب کرد.

ارزش مالی این بسته ۱۸ میلیون یورو عنوان شده که شامل هشت میلیون یورو کمک به بخش خصوصی در ایران است.

این بسته بخشی از بسته‌ای بزرگ‌تر به ارزش ۵۰ میلیون یورو و هدف از تصویب آن «حمایت از ایران در حل چالش‌های کلیدی اقتصادی و اجتماعی» است.

در این بیانیه به نقل از فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آمده است: «ما به حفظ [همکاری با ایران] متعهدیم و این بسته جدید به گسترش مناسبات اقتصادی ما در زمینه‌هایی کمک خواهد کرد که مستقیما به نفع شهروندان ما خواهد بود.»

با این حال رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران اختصاص این بودجه را « اقدامی مثبت، اما ضعیف» خواند و خواستار ارائه مشوق‌هایی برای همکاری شرکت‌های اروپایی با ایران شد.

وی همچنین خواستار آن شد که اتحادیه اروپا جرائمی برای شرکت‌هایی در نظر بگیرد که با ایران همکاری نمی‌کنند.

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه خواستار آن شد که اتحادیه اروپا «در قالب قانون انسداد، جرائم و تشویق‌هایی را برای شرکت‌های اروپایی در نظر بگیرد تا تفاوتی میان شرکت‌هایی که با ایران همکاری می‌کنند و شرکت‌هایی که همکاری خود را با ایران قطع می‌کنند، وجود داشته باشد».

پیش از این نیز وزیر خارجه و وزیر نفت ایران بدون اشاره به جزئیات از بسته پیشنهادی اروپا برای حفظ برجام ابراز نارضایتی کرده‌اند.

بر اساس گزارش برخی رسانه‌ها در ایران، تضمین خرید یک میلیون بشکه از نفت ایران توسط اتحادیه اروپا از جمله خواسته‌های مقامات ایران است.

تضمین فروش نفت همچنین یکی از شرط‌های اصلی آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، برای باقی ماندن در برجام است.

اما با وجود مذاکرات ایران و اروپا برای ادامه برجام و تاکید مقامات اروپایی بر حفظ برجام، چندین شرکت‌ اروپایی از بازار ایران خارج شده‌اند.

شرکت نفتی توتال فرانسه، سه شرکت هواپیمایی بریتیش‌ایرویز، کی‌ال‌ام و ایرفرانس، شرکت‌های خودروسازی دایملر، رنو، مزدا، هیوندای و پی‌اس‌ای از جمله شرکت‌هایی هستند که تنها در دو ماه گذشته از بازار ایران خارج شده اند.

در همین حال هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، روز چهارشنبه، ۳۱ مرداد، در مقاله‌ای اعلام کرد که اگر اتحادیه اروپا خواستار نجات برجام است، به «سیستم پرداخت مستقل از آمریکا» نیاز دارد.

یک روز بعد اما ۱۶ سناتور جمهوری‌خواه آمریکایی از وزارت خزانه‌داری این کشور خواستند تا «تمام اقدامات لازم» را به عمل آورد که ایران از نظام مالی سوئیفت اخراج شود.

منابع: خبرگزاری‌‌های ایرنا، ایسنا، خانه ملت و رادیوفردا/ ا. م./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG