رئیسجمهوری اوکراین روز پنجشنبه ۱۲ اسفند در هشتمین روز از یورش همهجانبه روسیه به خاک این کشور گفت که از اسرائیل سرخورده شده است.
ولودیمیر زلنسکی در یک نشست خبری کوچک در زیرزمین ستاد جنگ خود در کییف گفت که از نخستوزیر اسرائیل «انتظار حمایت بیشتری داشت» اما اظهارات نفتالی بنت و موضع دولت اسرائیل، اوکراین را «سرخورده کرد».
او به خبرنگاران روزنامه اسرائیلی یدیعوت آخرونوت که به این نشست خبری راه یافته بودند، گفت ما با رهبری اسرائیل «مناسبات بدی» نداریم اما «در سختیهاست که دوستی ثابت میشود».
آقای زلنسکی اما افزود تصاویر زیبایی از یهودیانی را دیده است که پرچم اوکراین را به دور خود پیچیده بودند و در پای «دیوار ندبه» در اورشلیم برای موفقیت اوکراین نیایش میکردند.
او گفت که از این افراد سپاسگزارم اما احساس نکردم که نفتالی بنت میتواند یکی از آنها باشد.
رئیسجمهوری اوکراین یک روز پیش از آن نیز در بیانیه ویژهای از همه یهودیان جهان خواست صدای مردم اوکراین در برابر خوی تجاوزگری روسیه باشند.
او که یک یهودی سکولار است، پیام خود را به عبری منتشر کرد. آقای زلنسکی در این پیام نوشت که «نازیسم در سکوت متولد میشود».
سفیر اوکراین در تلآویو نیز با اشاره به مذهب یهودی آقای زلنسکی گفت که طبیعی است رئیسجمهوری کشور ما انتظار بیشتری برای گرفتن حمایت از اسرائیل داشت.
آقای زلنسکی شامگاه ۱۱ اسفند برای دومین بار از آغاز تاختوتاز روسیه به کشورش، با نفتالی بنت تلفنی تماس گرفت و ضمن درخواست برای گرفتن کمکهای نظامی خاص از اسرائیل، خواهان آن شد که این کشور روسیه را برای پایان دادن به تجاوز به اوکراین تحت فشار بگذارد.
نفتالی بنت ساعتی بعد از تماس آقای زلنسکی، با ولادیمیر پوتین تماس گرفت. اما به گزارش رسانههای اسرائیل، رئیسجمهوری روسیه شروط خود را برای پایان دادن به آنچه که روسیه «عملیات ویژه» در قبال اوکراین خوانده است، تکرار کرد. این دومین تماس تلفنی نفتالی بنت با ولادیمیر پوتین طی یک هفته اخیر بود.
آقای بنت دستورات گسترده برای ارسال کمکهای دارویی و تجهیزات بشردوستانه به اوکراین داده و با مردم این کشور ابراز همدردی کرده است اما رسانههای اسرائیل تاکید کردهاند که او هرگز نام روسیه را به عنوان عامل تهاجم به اوکراین ذکر نکرده است.
با این حال، دولت اسرائیل زیر فشار افکار عمومی خود و جامعه بینالملل در نشست چهارشنبهشب مجمع عمومی، به محکومیت روسیه رای داد.
یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، گفته است که کشورش «در سمت درست تاریخ میایستد» اما افزوده که روسیه با حضور نظامیانش در سوریه، عملا همسایه اسرائیل شده است. به گفته آقای لاپید، آمریکا این حساسیت و منافع اسرائیل را درک میکند.
مقامات اسرائیلی گفتهاند که روسیه حرف اول را در سوریه میزند و باید منافع اسرائیل در ارتباط با سوریه حفظ شود.
اشاره تلویحی مقامات اسرائیلی به حملات هوایی و موشکبارانهای منتسب به اسرائیل علیه ایران و متحدین تهران در سوریه است.
حملات منتسب به اسرائیل در تمامی سالهای جنگ داخلی سوریه ادامه داشته و از زمان حضور نظامیان روسیه در سوریه در اواخر سال ۲۰۱۵، نوعی هماهنگی میان اسرائیل و روسیه ایجاد شده است تا از درگیری احتمالی میان طرفین جلوگیری شود.
سفارت روسیه در تلآویو در دومین روز از ورود نظامیان روس به اوکراین، در بیانیهای به اسرائیل اطمینان داد که هماهنگی دو کشور در مورد سوریه بر اساس «مکانیسم مفید» ادامه خواهد یافت.
اما برخی از رسانههای اسرائیل مانند جروزالم پست این پرسش را مطرح کردهاند که آیا هماهنگی کشورشان با سوریه برای کوبیدن ایران و گروههای نیابتی تهران در سوریه ارزش دارد که روابط راهبردی اسرائیل و آمریکا به مخاطره بیفتد؟
یاسمین لوی روز یکشنبه در روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت که آمریکا روی کاغذ رهبر جهان آزاد است اما به نظر میرسد که رهبر حقیقی جهان آزاد، ولودیمیر زلنسکی است.
افراد سرشناس زیادی در اسرائیل نیز با اشاره به حقایق جنگ جهانی دوم و هولوکاست، گفتهاند که عدم صراحت دولت اسرائیل در موضعگیری علیه روسیه، اخلاقی نیست.
با وجود این، دولت اسرائیل درخواستهای فزاینده رهبری و مردم اوکراین و تقاضاهای برخی از مقامات آمریکا را برای تجهیز ارتش اوکراین به سامانه دفاع راکتی «گنبد آهنین» رد کرده است.
اسرائیل در نبردهای سال گذشته جمهوری آذربایجان در برابر ارمنستان و یا برخی جنگهای دیگر در سایر نقاط دنیا، در فروش سامانه «گنبد آهنین» یا تجهیزات نظامی پرقدرت دیگر خود مانند پهپادهای تهاجمی، سرعت عمل نشان داده بود.