نهادهای امداد بینالمللی میگویند به دلیل خشکسالی شدید امسال بسیاری از مردم افغانستان برای تامین مواد غذایی مشکلات جدی داشتند، اما اکنون در پی سقوط دولت به دست طالبان و تضعیف اقتصاد کشور میلیونها نفر در معرض خطر قحطی قرار خواهند گرفت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مری الن مک گرورتی، مسئول برنامه جهانی غذا در افغانستان روز پنجشنبه ۱۱ شهریور گفت: «در شرایط فعلی هیچگونه شبکه حمایتی ملی وجود ندارد و تحت تاثیر وخامت وضع اقتصادی کشور پس از تصرف قدرت به دست طالبان بحران گرسنگی تشدید شده است.»
برنامه جهانی غذا در افغانستان ویدئوهایی از کمبود شدید مواد غذایی در مناطق مختلف کشور منتشر کرده است. در یکی از این ویدئوها میتوان صف طولانی مردم در برابر مرکز این نهاد در شهر مزار شریف را دید که برای دریافت یک گونی آرد تجمع کردهاند.
به گفته این نهاد، تابستان امسال به دلیل وقوع دومین خشکسالی شدید طی چهار سال گذشته بخش زیادی از محصولات کشاورزی نابود شده و قیمت مواد غذایی به شدت افزایش یافته است.
برنامه جهانی غذا هشدار میدهد که به دلیل خشکسالی، درگیریهای نظامی و بحران کرونا میلیونها نفر از جمعیت افغانستان به زودی با قحطی و خطر گرسنگی روبرو خواهند شد. این نهاد ۲۰۰ میلیون دلار کمک اضطراری درخواست کرده و میگوید ذخایر مواد غذایی آن در ماه اکتبر و در آستانه فرارسیدن فصل زمستان تمام خواهد شد.
مری الن مک گرورتی گفت: «وضعیتی که امروز شاهد آن هستیم واقعا وحشتناک است احتمال دارد به یک فاجعه بشری تبدیل شود.»
یک مقام دیگر نهادهای سازمان ملل که در افغانستان کار کرده است، گفت: «طالبان برای تامین نیازهای مردم به سازمان ملل وابسته است. آنها به خوبی میدانند که نمیتوانند غذای مردم را تامین کنند.»
خانم مک گرورتی افزود: «حقوق کارمندان دولت پرداخت نشده، ارزش پول ملی افغانستان سقوط کرده و از زمان تصرف قدرت توسط طالبان بانکها به مردم اجازه میدهند که هر هفته فقط ۲۰۰ دلار از پسانداز خود برداشت کنند.»
به گفته او، برنامه جهانی غذا به فعالیت خود در سراسر افغانستان ادامه میدهد و طی دو هفته گذشته با وارد کردن مواد غذایی از پاکستان و ازبکستان توانسته است این کمکها را بین ۲۰۰ هزار نفر توزیع کند. او ابراز امیدواری کرد که با از سر گیری پروازها در فرودگاه کابل انتقال کمکهای بشردوستانه به افغانستان تسریع شود.
طبق آمارهای سازمان ملل فقط در سال جاری بیش از ۵۵۰ هزار نفر به دلیل خشکسالی و جنگ آواره شده و به جمعیت دو میلیونی آوارگان قبلی افزوده شدهاند.
حدود نیمی از کودکان زیر پنج سال از سوءتغذیه رنج میبرند و حدود ۱۴ میلیون نفر که یک سوم جمیعت افغانستان است با حدی از کمبود و یا ناامنی مواد غذایی روبرو هستند.
بررسیهای برنامه جهانی غذا نشان میدهد که طی ماه گذشته میزان خرید و مصرف مواد غذایی در ۱۵ ولسوالی کاهش یافته و ولسوالیهای غزنی، خوست و پکتیا در شرق کشور بیش از سایر نقاط از کمبود و گرانی مواد غذایی آسیب دیدهاند.
برنامه جهانی غذا میگوید هر چند سیل مهاجرت از افغانستان هنوز اتفاق نیافتاده ولی کمبود مواد غذایی، تشدید ناامنی و وخامت وضع اقتصادی کشور ممکن است باعث یک مهاجرت گسترده شود.
مسئولان کمیته بین المللی صلیب سرخ در آسیا نیز در مورد آوارگی تعداد بیشتری از مردم و افزایش مهاجرت داخلی در افغانستان هشدار دادهاند.
به گفته آنها، اگر برای حل مشکلات مردم به خصوص تغذیه، بهداشت و امنیت اقدامات عاجلی صورت نگیرد اوضاع در بسیاری از مناطق افغانستان به یک بحران بشری جدی تبدیل خواهد شد.