ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان، پیشنهاد خرید شبکه اجتماعی توئیتر را به مبلغ ۴۱ میلیارد دلار پول نقد مطرح کرده است. با انتشار این خبر ارزش سهام شرکت توئیتر در حد چشمگیری افزایش یافت.
در اسناد مربوط به این پیشنهاد مالی که روز پنجشنبه ۲۵ فروردین منتشر شد آقای ماسک میگوید: «توئیتر ظرفیتهای فوقالعادهای دارد و میتوانم این ظرفیتها را آزاد کنم».
آقای ماسک افزوده است: «برای اینکه توئیتر رشد کند و به پلتفرمی برای آزادی بیان بدل شود این شرکت باید خصوصی شود و از حالت یک شرکت سهامی درآید».
براساس پیشنهاد ۴۱ میلیارد دلاری ایلان ماسک برای خرید توئیتر، بهای هر سهم این شرکت معادل تقریبا ۵۴ دلار خواهد بود که در مقایسه با ارزش آن در روز اول آوریل که او بیش از ۹ درصد از سهام آن را خریداری کرد ۳۸ درصد بیشتر است.
آقای ماسک هفته قبل و پس از اعلام خبر خرید سهام توئیتر، از پیوستن به هیئت مدیره این شرکت خودداری کرد. کارشناسان معتقدند این تصمیم آقای ماسک نشان داد که او قصد دارد شرکت توئیتر را به مالکیت خود درآورد چون در صورت عضویت در هیئت مدیره او حق ندارد بیش از ۱۵ درصد از سهام این شرکت را در کنترل داشته باشد.
اسناد مربوط به پیشنهاد مالی جديد نشان میدهد که ایلان ماسک در نامهای خطاب به برت تیلور، رئیس هیئت مدیره توئیتر، نوشت: «از زمان سرمایهگذاری در توئیتر دریافتهام که این شرکت هیچگاه رشد نخواهد کرد و در وضعیت فعلی آن هیچگاه قادر نخواهد بود به وظیفه اجتماعی و حیاتی خود عمل کند».
ایلان ماسک که خود را طرفدار آزادی بیان مطلق معرفی میکند همواره از عملکرد و سیاستهای توئیتر انتقاد کرده است و اخیرا از کاربران خواست در مورد رعایت موازین آزادی بیان در این شبکه اجتماعی رای بدهند.
او در بخش دیگری از نامهاش به رئیس هیئت مدیره توئیتر نوشت: «این پیشنهاد نهایی و قطعی من است و اگر پذیرفته نشود من در موقعیت خود به عنوان یک سهامدار تجدیدنظر خواهم کرد».
یک منبع مطلع گفت که شرکت توئیتر در نظر دارد در مشورت با بانک گلدمن ساکس و موسسه مشاوره حقوقی ویلسون سونسینی این پیشنهاد را بررسی کند.
قبل از گشایش بازار بورس آمریکا، بهای سهام توئیتر ۱۲ درصد افزایش یافت و بهای سهام شرکت خودروسازی تسلا یک درصد افت کرد. بهای هر سهم شرکت توئیتر در روز چهارشنبه ۴۵.۸۵ دلار بود.
برخی از کارشناسان معتقدند که با در نظر گرفتن افزایش بهای سهام این شرکت قبل از گشایش بازار سهام در روز چهارشنبه شانس پذیرش پیشنهاد ایلان ماسک از سوی شرکت توئیتر حدود ۳۵ درصد است.
ایلان ماسک اعلام کرد که بانک مورگان استنلی در این معامله مشاور مالی او خواهد بود ولی مشخص نکرد که در صورت پذیرش پیشنهادش مبلغ ۴۱ میلیارد دلار چگونه و از چه منبعی پرداخت خواهد شد.
ایلان ماسک که در سال ۲۰۰۹ استفاده از توئیتر را آغاز کرد اکنون در این شبکه اجتماعی بیش از ۸۰ میلیون دنبالکننده (فالوئر) دارد و از توئیتر برای انتشار ایدهها و تصمیمهای مالی خود استفاده میکند.
برخی از توئیتهای او از جمله مطرح کردن ایده غیرسهامی کردن شرکت خودروسازی تسلا برای او دردسرهای حقوقی ایجاد کرده است.
تعداد کاربران توئیتر به رغم طرحهای جدید این شرکت برای افزودن اتاق گفتوگوی ویدئویی و یا گزیده اخبار به خدمات آن هنوز بسیار کمتر از ظرفیتهای بالقوه این شبکه اجتماعی است.
کارشناسان بازار مالی معتقدند که بعید است سرمایهگذاران دیگر بتوانند پیشنهاد بهتری بدهند و در نهایت هیئت مدیره توئیتر ناگزیر خواهد شد پیشنهاد ایلان ماسک را بپذیرد و یا روند فعال فروش این شرکت را آغاز کند.
آنها میافزايند در مورد جنبههای مالی و حقوقی این معامله و زمانی که ایلان ماسک در کنار مدیریت تسلا و اسپیسایکس میتواند به توئیتر اختصاص دهد طی روزهای آینده سئوالات و تردیدهایی مطرح خواهد شد، ولی بر اساس آنچه که تاکنون از اين معامله منتشر شده جای چانهزنی ندارد و توئيتر يا بايد آن را بپذيرد و يا برای هميشه آن را فراموش کند.