لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۱۳

دیپلمات‌ها: پیوستن بریتانیا به ائتلاف آمریکا باعث تاخیر در طرح اروپا برای امنیت خلیج فارس شد


نفتکش بریتانیایی استنا ایمپرو هنوز در ایران در توقیف است.
نفتکش بریتانیایی استنا ایمپرو هنوز در ایران در توقیف است.

دیپلمات های اتحادیه اروپا روز جمعه ۲۲ شهریور گفتند با تصمیم بریتانیا برای پیوستن به ائتلاف آمریکا برای حفاظت از کشتیرانی در خلیج فارس طرح این اتحادیه برای تامین امنیت کشتی ها در تنگه هرمز به تاخیر افتاده است.

بریتانیا و فرانسه در ماه ژوئیه پیشنهاد تشکیل یک نیروی دریایی اروپایی و مستقل از آمریکا را مطرح کردند. این طرح حمایت دانمارک، ایتالیا و اسپانیا را جلب کرد که نگران بودند ائتلاف دريايی به رهبری آمریکا تنش بین ایران و آمریکا را تشدید خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز طرح اروپا برای تامین امنیت خلیج فارس پس از توقیف یک نفتکش بریتانیایی توسط ایران مطرح شد. این اقدام ایران به تلافی توقیف نفتکش ایرانی در آبهای جبل الطارق توسط کماندوهای نیروی دریایی بریتانیا صورت گرفت.

نفتکش بریتانیایی استنا ایمپرو هنوز در توقیف است هر چند دولت ایران گفته که به زودی ممکن است آزاد شود.

نفتکش ایرانی که اکنون با نام آدریان دریا ۱ حرکت می کند ماه گذشته در جبل الطارق آزاد شد.

دولت فرانسه روز ۱۶ سپتامبر باری دیگر تلاش خواهد کرد این ماموریت اروپایی را تشکیل دهد و اظهار امیدواری کرد که ۱۵ کشور اروپایی در مذاکرات مربوط به این ماموریت شرکت خواهند کرد.

دیپلمات های مطلع از مذاکرات بین کشورهای اروپایی می گویند تصمیم دور از انتظار دولت بوریس جانسون در اوایل ماه اوت برای پیوستن بریتانیا به ائتلاف به رهبری آمریکا طرح اروپا را به تاخیر انداخته است.

یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت:«بسیاری از ما می خواستیم به خاطر همبستگی اروپایی این ماموریت را با مشارکت بریتانیا انجام دهیم و از پیوستن به کارزار فشار حداکثری آمریکا به ایران پرهیز کنیم. اکنون به دلیل پیوستن بریتانیا به ماموریت آمریکا همه چیز متوقف شده است.»

خبرگزاری رویترز یادآوری می کند که دولت های بریتانیا، فرانسه و آلمان با حمایت سایر کشورهای اتحادیه اروپا می کوشند توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ بین ایران و قدرت های جهانی را حفظ کنند.

دونالد ترامپ در اردیبهشت گذشته آمریکا را از این توافق خارج کرد و به این ترتیب در مورد نحوه برخورد با حکومت ایران بین اروپا و آمریکا اختلاف افتاد. اروپایی ها معتقدند برجام از تولید سلاح هسته ای توسط ایران جلوگيری کرده است.

اما دولت دونالد ترامپ این توافق را ناقص و ناکافی می داند و از سال گذشته تحریم های هسته ای علیه ایران را از سر گرفت.

با توجه به تصمیم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا، لندن برای تامین امنیت خلیج فارس ابتدا طرفدار طرحی بود که اتحادیه اروپا، ناتو و یا آمریکا مستقیما در آن دخالت نداشته باشند بلکه ائتلافی از همه کشورهای اروپایی از جمله نروژ باشد که عضو اتحادیه اروپا نیست.

ایران با این حضور نيروهای آمريکايی و يا اروپايی مخالف است و می گوید تامین امنیت خلیج فارس فقط به ایران و سایر کشورهای منطقه مربوط می شود.

عربستان سعودی، ایران، کویت، امارات متحده عربی و عراق بخش اعظم نفت خام خود را از طریق تنگه هرمز صادر می کنند.

فرماندهی ماموریت اروپا در خلیج فارس ممکن است به فرانسه سپرده شود. این کشور در امارات متحده یک پایگاه دریایی دارد.

یک مقام وزارت دفاع فرانسه گفت:«این ماموریت با مشارکت سایر کشورهای اروپایی که حاضرند در یک ماموریت اروپایی شرکت کنند انجام خواهد شد و هدف آن تشکیل ائتلاف علیه ایران نیست.»

ایتالیا، اسپانیا، دانمارک، نروژ، بلژیک و سوئد ممکن است به این ماموریت بپیوندند. هلند در حال بررسی طرح های فرانسه و آمریکاست ولی به گفته دیپلمات ها بیشتر به طرح فرانسه تمایل دارد.

پیوستن به چنین ماموریتی در برخی از این کشورها از جمله دانمارک و هلند مستلزم تایید پارلمان است.

با استفاده از رویترز؛ ش.ر
XS
SM
MD
LG