لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۱۶

فرانسه اقدام ایران در «افزایش ظرفیت غنی‌سازی» را خلاف برجام خواند


ساعتی پس از اعلام رسمی «گام چهارم» ایران، اتحادیه اروپا و فرانسه و روسیه با انتقاد از این اقدام از تهران خواستند به اجرای تمام و کمال برجام بازگردد.

حسن روحانی،‌ رئیس جمهور ایران، روز سه‌شنبه، ۱۴ آبان‌ماه، رسما آغاز گام چهارم از کاهش تعهدات ایران در چارچوب برجام را اعلام کرد. روز چهارشنبه، ۱۵ آبان، قرار است روز آغاز برداشتن گام چهارم توسط ایران باشد.

به گفته آقای روحانی، «آغاز گازدهی به سانتریفیوژ‌ها در [تاسیسات اتمی] فردو» در نزدیکی شهر قم چهارمین گام ایران در راستای کاستن از تعهدات برجامی خود خواهد بود.


در واکنش به این اقدام تازه، خبرگزاری رویترز روز سه‌شنبه به نقل از سخنگوی وزارت خارجه فرانسه اقدام دولت حسن روحانی را مخالف مفاد توافق اتمی موسوم به برجام توصیف کرد.

به گفته آنیس ون درمول، سخنگو، «افزایش ظرفیت غنی‌سازی خلاف مفاد توافق‌نامه وین است».

او همچنین گفت که دولت فرانسه به عنوان یکی از شرکای برجام برای تصمیم‌گیری درباره پاسخ مناسب به این اقدام در انتظار گزارش رسمی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهد ماند.

کشورهای اروپایی پیش از این در چند مورد به ایران هشدار داده‌اند که در صورت ادامه روند کاهش تعهدات هسته‌ای از طرف تهران، این کشورها هم مجبور به خروج از برجام خواهند بود.

بر اساس توافق هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی در سال ۲۰۱۵، تهران متعهد شده است که بیش از ۳۰ سانتریفیوژ پیشرفته «آی‌‌آر۶» به کار نگیرد و این ممنوعیت تا سال ۲۰۲۳ باید ادامه داشته باشد.

حال حسن روحانی اعلام کرده است که گام چهارم از روز چهارشنبه، ۱۵ آبان‌ماه، آغاز می‌شود: «آغاز گازدهی به ۱۰۴۴ سانتریفیوژ‌ در فردو».

در واکنش به این خبر، اتحادیه اروپا نیز از برداشته شدن گام چهارم تهران در کاهش تعهدات هسته‌ای‌اش ابراز نگرانی کرد.

از سوی دیگر در مسکو سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، نیز با ابراز نگرانی از تصمیم تازه ایران، آن را نتیجه خروج آمریکا از برجام خوانده و گفت که واشینگتن با خروج از توافق اتمی، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را نقض کرده است.

ایران از نیمه اردیبهشت امسال، همزمان با سالگرد خروج آمریکا از برجام، با هدف فشار بر طرف‌های اروپایی تاکنون در سه بازه ۶۰ روزه، برخی تعهدات خود در برجام را کاهش داده یا از آن پس کشیده است.

دولت دونالد ترامپ در آمریکا نیز که توافق اتمی با ایران را ناقص ارزیابی کرده و با همین توجیه از آن خارج شد اقدامات اخیر تهران را «باج‌گیری هسته‌ای» خوانده است. ‎

منابع: خبرگزاری رویترز، رادیوفردا/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG