لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۰۱

بروز سکته مغزی؛ ارتباط قوی‌تر برخی عوامل با سکته‌های شدید


یک مطالعهٔ جدید نشان می‌دهد که اگر چه عوامل خطرزای متعددی می‌توانند منجر به سکتهٔ مغزی شوند، اما شدت خطر ناشی از برخی از این عوامل ممکن است با سکته‌های شدید ارتباط قوی‌تری داشته باشد.

محققان در این مطالعه که نتایج آن در مجلهٔ علمی «نورولوژی» منتشر شده است، داده‌های بیش از ۱۳ هزار بیمار مبتلا به سکتهٔ مغزی را بررسی کرده‌اند و موارد را بر اساس شدت آن تقسیم‌بندی کرده‌اند.

دکتر کاتریونا ردین، نویسندهٔ ارشد این مطالعه و سرپرست پزشکی سالمندان در بیمارستان دانشگاه گالوی ایرلند، در این باره می‌گوید: «این مطالعه با بررسی ارتباط بین عوامل خطر قابل پیشگیری با سکتهٔ شدید، به این نتیجه رسیده است که سه عامل خطر شامل فشار خون بالا، سیگار کشیدن و ضربان قلب نامنظم، با خطر بالاتر سکتهٔ مغزی شدید مرتبط بودند.»

علاوه بر این، پژوهش‌های پیشین نیز ارتباط بین چاقی، فشار خون بالا و کلسترول بالا با سکتهٔ مغزی را نشان داده‌اند که با یافته‌های این مطالعهٔ جدید هم‌خوانی دارد.

سکتهٔ مغزی زمانی رخ می‌دهد که سیستم عصبی مرکزی بدن، به دلیل عارضه‌ای عروقی آسیب ببیند و به بیان دیگر، خون‌رسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف شود.

دکتر احسان شریفی‌پور، دبیر انجمن سکتهٔ مغزی ایران، در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ایسنا اعلام کرده که بروز سکتهٔ مغزی در ایران در حدود ۱۵۰ مورد در هر ۱۰۰ هزار نفر در سال است که این میزان حدود یک و نیم برابر متوسط جهانی است.

او همچنین اعلام کرد که نتایج دو مطالعهٔ بزرگ بروز سکتهٔ مغزی در ایران نشان می‌دهد که سن سکتهٔ مغزی در کشور حدود ۱۰ سال از متوسط جهانی کمتر است.

دکتر ردین، تأکید می‌کند فشار خون بالا خطری است که بیشتر مردم آن را دست کم می‌گیرند و این یک عامل خطرزای مهم برای سکته است. سیگار کشیدن نیز با شدت بیماری‌های قلبی-عروقی مرتبط است و فقط دود تنباکو نیست که خطرناک است، بلکه دود ماریجوانا یا حتی آلودگی‌ هوا نیز می‌تواند به طور قابل توجهی خطرات بیماری‌های قلبی-عروقی را افزایش دهد.

دکتر اندرو فریمن، مدیر پیشگیری و سلامت قلبی-عروقی در بیمارستان دانشگاه کلرادو در ایالات متحده، می‌گوید تغییر در سبک زندگی می‌تواند در کاهش خطر سکتهٔ مغزی مؤثر باشد.

دکتر فریمن کاهش نمک در رژیم غذایی و پرهیز از غذاهای پرکلسترول و مصرف مداوم میوه‌ها و سبزیجات را توصیه می‌کند. همچنین فعالیت بدنی نیز می‌تواند فشار خون را پایین آورده و به حفظ وزن سالم کمک کند.

داشتن خواب کافی و حفظ ارتباطات اجتماعی سالم نیز می‌تواند با کاهش استرس، به بهود سلامت کلی بدن بیانجامد.

XS
SM
MD
LG