لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۱۳

اختصاصی رادیوفردا؛ واژگونی میز ورزش در سازمان اطلاعات سپاه پاسداران


رادیوفردا مطلع شده که میثم مهری، مسئول میز ورزش در سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، برکنار شده است. در دوران مسئولیت آقای مهری، نفوذ سپاه بر ورزش تا جزئی‌ترین مسائل رشته‌های مختلف پیش رفت و نهادِ به ظاهر «نظارتی»، به نهاد کاملاً دخالتی بدل شد.

او مهم‌ترین نقش را در تصدی وزارت ورزش توسط حمید سجادی ایفا کرد. مصطفی آجورلو مدیرعامل سابق استقلال بدون نام بردن از مهری، می‌گوید: «سجادی وزیر سایه است و وزیر اصلی شخص دیگری است. مجموعه آن تفکرات که مایل نیستم درباره‌اش صحبت کنم انشاالله دست از سر ورزش بردارند و ورزش نفسی بکشد.».

عزل و نصب‌ها در فدراسیون‌های ورزشی و تحمیل گزینه‌ به فدراسیون‌ها، از رئیس و دبیر تا مسئول دفتر، توسط میثم مهری [که احتمالاً اسم مستعار است] پیگیری می‌شد.

پس از ظهور مهری در ساحت ورزش [که ملاقات‌کنندگانش او را متولد ۶۷ یا ۶۸ معرفی می‌کنند]، فدراسیون‌ها متوجه شدند که دیگر تأییدیه وزارت اطلاعات برای حضور در مجمع انتخاباتی کافی نیست و باید توسط مهری هم تأیید شوند.

این موضوع در انتخابات اخیر فدراسیون‌ها، بارها دودستگی واجا و ساس را در پی داشت. رسانه‌های داخلی همواره از این اختلاف، با عناوینی نظیر «ادامه بررسی صلاحیت‌ها در نهادهای ذیربط» یاد می‌کنند. به نحوی که تعویق مکرر انتخابات فدراسیون‌ها، عادی شده است.

داریوش مصطفوی رئیس اسبق فدراسیون فوتبال در برنامه زنده صداوسیما، دخالت‌های مهری را توطئه نامید. او که ۸۰ ساله است، پیش از آنکه کلامش توسط مجری برنامه قطع شود، گفت: «بگذارید بگویم. من که دیگر آب از سرم گذشته. فیلمش هست در فدراسیون که همه می‌گویند این آقای اطلاعات سپاه، با زور از همه ما امضا گرفته».

حاشیه‌های عزل عزیزی‌خادم
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

شهاب‌الدین عزیزی خادم که ناباورانه و با حمایت سپاه پاسداران [در واقع مجوز میثم مهری] به ریاست فدراسیون فوتبال رسیده بود، فقط پس از ۱۱ ماه و باز هم با رضایت خود آقای مهری، عزل شد.

از کنایه‌های مصطفی آجورلو پیداست، به باور او رفت و برگشت علی‌ فتح‌الله‌زاده به استقلال نیز مانند عزیزی خادم، به اذن مهری صورت گرفت. آجورلو که خود سردار بازنشسته سپاه پاسداران است، برکناری‌اش از تیمی که قهرمان شده بود را «کودتا» نامیده است.

در چند انتخابات، کشمکش بین دایره ورزش وزارت اطلاعات با میز ورزش اطلاعات سپاه برای توافق بر انتخاب یکی از نامزدها، تا روز مجمع ادامه داشت.

اینکه نامزدهای اصلی در شب آخر، برای دور زدن بازداشت صوری و کوتاه‌مدت توسط یکی از دو ارگان اطلاعاتی، خارج از خانه و در محل دیگری بخوابند، عادی شده است.

پرسشی که بدون پاسخ ماند ایت است که فردی بدون تخصص ورزشی، بدون پیشینه مدیریتی و حتی فاقد بیوگرافی واقعی [که یک قطعه عکس هم از او در دسترس نیست] چگونه در رشته‌های مختلف صاحب نظر شد؟ و اگر توانایی ورزشی داشت چرا رسماً مسئولیت یک تیم یا فدراسیون را به عهده نگرفت؟

از مهم‌ترین چالش‌های مهری، احضار فوتبالیست‌ها بود. فوتبالیست برجسته‌ای وجود ندارد که استوری اعتراضی گذاشته باشد اما احضار، بازجویی و تهدید توسط مهری را تجربه نکرده باشد.

این فراخوان‌ها برای گفت‌وگو، بازجویی و پر کردن برگه‌ها، شامل ورزشکاران ورزشکاران غیر فوتبالی هم شده است. بارها پیش آمده که ورزشکاران در شروع استوری انتقادی خود می‌نویسند: «اگه احضارمون نمی‌کنید... اگه با نوکالر آیدی زنگ نمی‌زنید...»

وریا غفوری بیش از هر ورزشکار دیگری توسط مهری فراخوانده شد و ساعت‌ها تحت بازجویی قرار گرفت. به نحوی که در دوران کاپیتانی استقلال، چندین جلسه تمرینی را به دلیل احضار توسط مهری از دست داد. مزاحمت‌هایی که در دوران فولاد خوزستان هم ادامه یافت.

فشارهای مهری، به رانده شدن وریا از تیم محبوبش انجامید. عدم مقاومت سردار آجورلو در برابر مهری، بقای او را تضمین نکرد. آجورلو با وجود قهرمانی استقلال، به خاطر عدم حفظ غفوری، محبوبیتی نزد هواداران نداشت و مهری فقط چهار ماه پس از ستاره سنندجی، عذر آجورلو را هم خواست.

ورزشکار دیگری درباره نخستین روزهای اعتراضات، به رادیو فردا می‌گوید: وقتی برای مهسا امینی استوری گذاشتم، پنج دقیقه نگذشته بود که تماس بدون شماره، و سپس شماره مهری روی گوشی‌ام افتاد. نیازی به پاسخ دادن نبود. فقط باید استوری را برمی‌داشتم.

دخالت برای انتخاب یا برکناری سرمربیان تیم‌های لیگ برتری نیز از دیگر موارد دخالت مستقیم آقای مهری در امور ورزشی است. از جمله گزینش علیرضا منصوریان برای تراکتورسازی تبریز که واکنش برخی خبرنگاران تبریزی را در کانال‌های تلگرامی‌شان در پی داشت.

پس از برکناری حسین طائب از ریاست ساس، در مدت زمانی کوتاه تغییرات متعددی در این سازمان رخ داد، اما مهری بین برکنار شدگان نبود و تا جام جهانی فوتبال در سمت خود باقی ماند.

گفته می‌شود از جمله دلایل پایان مأموریت مهری، بازتاب منفی حضور سنگنورد تاریخ‌ساز ایرانی در دفتر وزیر ورزش است.

الناز رکابی را مستقیم و با همان لباس ورزشی که وارد کشور شده بود، از هتل المپیک به وزارت ورزش بردند. ماجرایی که در رسانه‌های داخلی و نزد چهره‌های ورزشی نیز با انتقادات فراوانی مواجه شد.

منابع رادیو فردا می‌گویند سجادی پس از احضار توسط مقامات عالیرتبه امنیتی، تأکید می‌کند که خودش چنین برنامه‌ای نداشته و تصمیمات توسط آقای مهری اتخاذ شده.

امیررضا خادم قهرمان جهان و نماینده مجلس هفتم نوشت: «برای موفق‌ترین ورزشکاران با مدال المپیک هم پیش نیامده که به محض ورود، به دیدار وزیر بروند. آیا دولت از حضور بدون حجاب الناز رکابی مسرور است؟ یا بلافاصله پس از پیاده شدن از هواپیما به وزارت احضار شده تا تفهیم اتهام شود؟»

حالا میثم مهری رفته و در هفته‌های اخیر، فرد دیگری جایگزینش شده. اما به این معنا نیست که سیاست‌های سپاه پاسداران در ورزش تغییر می‌کند و منعطف‌تر می‌شود.

معضل اصلی خانواده ورزش در قبال «میز ورزش» در سپاه، نه خود افراد و افکارشان، بلکه قدرت نامحدود این نهاد سرکوبگر و غیر پاسخگو، در تحمیل صددرصدی تمایلات خود در تمام امور کلی و جزئی ورزش است.

مأموری که میز ورزش را در اختیار می‌گیرد، هر تغییری که دلش بخواهد، می‌تواند در سر و شکل ورزش کشور پدید بیاورد. او تا زمانی که برکنار نشود، زیر پرچم سپاه و تحت حمایت فرماندهانش، مسئولیتی در قبال تصمیمات غیر قانونی و مخرب خود ندارد.

XS
SM
MD
LG