پس از اعلام خبرگزاری وابسته به دولت حسن روحانی مبنی بر افزایش قیمت برخی کالاها، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز از افزایش قیمت شماری از «اجناس شرکتهای دولتی» خبر داد.
این گزارشها در حالی مطرح میشود که پس از افزایش قیمت بنزین و اعتراضهای خیابانی، مقامهای دولتی بارها مدعی شده بودند که افزایش قیمت بنزین بر سایر کالاها تاثیری نخواهد داشت.
خبرگزاری ایرنا روز یکشنبه، سوم آذر نوشته بود: «علیرغم اعلام مسئولان مبنی بر عدم رشد قیمت کالاها، گزارشهای میدانی حکایت از افزایش قیمت برخی کالاها دارد. الگوی این افزایشها، همانطور که انتظار میرفت، ابتدا از کالاهایی شروع شده که بهصورت مستقیم از قیمت بنزین تأثیر پذیرفتهاند.»
این خبرگزاری از جمله نوشته «نرخ حملونقل مسافران درونشهری و میوه و ترهبار گاهی بین ۲۵ تا ۵۰ درصد رشد داشته و بنابراین بهطور غیرمستقیم بر هزینه تولید و در نهایت قیمت مصرفکننده تأثیر گذاشته است.»
خبرگزاری وابسته به دولت در عین حال از افزایش قیمت کرایههای تاکسیهای مسافربری شخصی و برخی وانتبارها و حتی افزایش «۷۰ تا ۸۰ هزار تومانی» قیمت هر تیرآهن خبر داده بود.
به گزارش خبرگزاری فارس، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در جلسه علنی روز دوشنبه، چهارم آذر مجلس اعلام کرد که گزارشهایی از افزایش برخی اجناس شرکتهای دولتی به مجلس رسیده است.
آقای لاریجانی به وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان تعزیرات و ستاد تنظیم بازار، توصیه کرده «با کنترلهای لازم، اجازه ندهند قیمت برخی اجناس شرکتهای دولتی افزایش پیدا کند.»
وی با اشاره به افزایش قیمت کالاها از سوی برخی افراد و نیز افزایش نرخ خودرو از سوی برخی خودروسازان، بر ضرورت تعیین نرخ تاکسی در سریعترین زمان ممکن تاکید کرد.
لاریجانی از وزیر صنعت خواست از «ظرفیت بسیج» برای نظارت بر بازار و دریافت گزارشهای مردمی به منظور کنترل بر قیمتها استفاده کند.
پیشتر نیز غلامرضا حسنپور، رئیس بسیج اصناف ایران به خبرگزاری مهر گفته بود ۵۰۰ هزار بسیجی برای کنترل قیمتها در ایران ساماندهی شدهاند.
اظهارات رئیس مجلس درباره افزایش قیمت کرایه تاکسی در حالی بیان میشود که مرتضی ضامنی، مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی شهری ایران گفته «بعد از اجرای طرح افزایش قیمت بنزین، گزارشی از افزایش و گرانی قیمت کرایه تاکسیها اعلام نشده است.»
خبرگزاری ایرنا در عین حال از افزایش «ناگهانی» و «قابل توجه» قیمت گوجه طی ۱۰ روز اخیر در بخشهای مختلف کشور خبر داده، اما در عین حال نوشته که به زودی این «نرخها شکسته میشود.»
گزارشهای متععد این خبرگزاری حاکی است که افزایش ۸۰ تا ۱۲۰ هزار تومانی کرایه حمل بار از سوی وانتبارها، «قیمت تمام شده میوه و صیفی برای میوهفروشان افزایش داده و موجب شده آنها نیز نرخهای خود را تغییر دهند.»
بر اساس این گزارش، مشاهدات میدانی نشان میدهد قیمت برخی اقلام میوه و صیفی، بین ۳۰ تا ۵۰ درصد افزایش داشته است.
در واکنش به گزارشها درباره افزایش قیمت برخی کالاها، غلامرضا کاتب، نماینده گرمسار در مجلس گفته «اقتصاد دستوری نیست و ساختار خودش را دارد. به زور که نمیتوانیم به وانتبار بگوییم پول بنزین را سه برابر بده اما قیمت را افزایش نده.»
عزیز اکبریان، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی هم گفته «گرانیها در کشور همیشه با افزایش نرخ دلار و بنزین در ارتباط بوده است، تا زمانی که نیروها را در بازار با شرایط موجود کشور کنترل و توجیه نکنیم، کنترل و نظارت بر بازار امکانپذیر نیست.»
خبرگزاری ایلنا نیز به نقل از هدایتالله باقری، رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو شیراز نوشته «مدام خبر کنترل قیمتها و نظارت بر آنها را از زبان مسئولان مربوط میشنویم، اما واقعیت آن است که اینها فقط در حرف است و در عمل مردم شاهد بیثباتی قیمتها در بازار هستند.»
به گفته وی، «شاید بتوان با فشار و تهدید تا چندروزى بازار را کنترل کرد اما این اقدام در دراز مدت به هیچ وجه عملیاتى نخواهد شد.»