لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۰۲

توافق جامع هسته‌ای حاصل شد

ایران و شش قدرت جهانی روز سه‌شنبه به توافق نهایی هسته‌ای رسیدند. آخرین تحولات مربوط به این توافق را می‌توانید در این صفحه بخوانید.

وزیر امور خارجه ایران با سازنده توصیف کردن دیدار صبح جمعه با همتای آمریکایی‌اش، ابراز امیدواری کرده که تیم‌های مذاکره‌کننده تا دوشنبه دیگر در وین نباشند.

خبرنگار رادیو فردا در وین می‌گوید که جلسه سه‌جانبه محمدجواد ظریف، جان کری و فدریکا موگرینی، پیش از ظهر جمعه به پایان رسید.

تصویر وزارت امور خارجه آلمان از دیدار فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر امور خارجه این کشور با محمدجواد ظریف، همتای ایرانی‌اش

علاءالدين بروجردی، رئيس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفته که «رويکرد زياده‌خواهی آمريکا در کمين مذاکره قرار دارد» و افزوده که هدف آمريکا از اين کار «تغيير وضع مذاکرات» است.

آقای بروجردی در عين حال گفته که «با توجه به اينکه در همه طرف‌های مذاکره‌کننده يک تصميم و عزم جدی برای توافق وجود دارد، بنابراين احتمال توافق هسته‌ای ميان ايران و گروه ۱+۵ در قياس با گذشته افزايش پيدا کرده است.»

روزنامه هاآرتص اسرائیل: دیپلمات‌ها سخت تلاش می‌کنند تا جهان را حفظ کنند. شکست آنها «فاجعه» خواهد بود.

علی لاريجانی، رئيس مجلس شورای اسلامی، به آمريکا هشدار داده است: «به بن‌بست کشاندن مذاکرات به نفع‌تان نيست.»

آقای لاريجانی گفته که «ايرانيان و تيم‌ مذاکره کننده هسته‌ای گرچه قلب سليمی دارند اما ساده لوح نيستند» و خطاب به آمريکايی‌ها افزوده است: «مگر خودتان تقاضای مذاکره نداشتيد؟ همه نيروهای فعال در بخش هسته‌ای آمادگی دارند با سرعت بيشتری فناوری هسته‌ای را شتاب ببخشند. بعد از سه سال مذاکره اينگونه حرف زدن، چانه زنی بلاوجه است.»

مسعود جزايری، معاون ستاد کل نيروهای مسلح ايران، تاکيد کرده که جمهوری اسلامی «تحت هيچ شرايطی اجازه دسترسی به مراکز نظامی» را نمی‌دهد.

پيش از اين، رمضان شريف، مسئول روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سخنان مشابهی را بيان کرده بود اما سپاه بيان چنين سخنانی توسط او را تکذيب کرده بود.

حالا اما آقای جزايری گفته که «تدبير» رهبر جمهوری اسلامی «درباره ممنوعيت بازرسی و هرگونه دسترسی به اماکن نظامی در چارچوب مذاکرات توسط بيگانگان برای نيروهای مسلح ايران قطعی است و خارجی‌ها هرگز به اين خواسته نخواهند رسيد.»

وزیر خارجه ایران می‌گوید چند کشور در گروه ۵+۱ مواضع متفاوتی دارند. او اشاره‌ای به این کشورها نکرده است. پیشتر مقام‌های ایرانی از «تغییر موضع» در میان کشورهای غربی طی ساعت‌های گذشته خبر داده بودند. آقای ظریف در گفت‌وگویی کوتاه با خبرگزاری ایرنا، گفته است «مذاکرات دشواری‌های ویژه‌ای دارد به ویژه اکنون که روزهای نهایی مذاکرات است و داریم به توافق نزدیک می‌شویم؛ به طور حتم در این زمان با هر کلمه‌ای که پایین و بالا شود، می تواند تغییر اساسی داشته باشد از این رو هر دو طرف با دقت مذاکره می‌کنیم.»

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، در بازگشت از سفر خود به روسیه در گفت‌وگویی کوتاه با خبرنگاران در فرودگاه گفته است «مذاکرات هم‌اکنون مراحل حساس خود را طی می‌کند و ان‌شاء‌الله آن چه برای مردم کشورمان خیر است، محقق خواهد شد.» او از هیئت ایرانی تشکر کرده و توضیح بیشتری نداده است.

خبرگزاری تسنیم از قول علی‌اکبر ولایتی، مشاور ارشد آیت‌الله خامنه‌ای، نقل کرده است که ایران میز مذاکرات را ترک نمی‌کند و آماده است به گفت‌وگوها ادامه دهد. آقای ولایتی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم تلویزیون دولتی ایران شرکت کرده بود. او گفته است «می‌گویند روز آخر است فردا روز آخر است، همانطور که رهبری گفتند اگر در ضرب الاجل توافق نشد می‌توانند تمدید کنند. جمهوری اسلامی نه پیشنهاد تمدید می‌دهد و نه با تمدید مخالفت می‌کند.» به گفته این مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی، بخشی از گفته‌ها و رخدادها در مذاکرات «جنگ روانی» است. ولایتی با اشاره به هیئت ایرانی تاکید کرده است که «باید خطوط قرمز رعایت شود».

بیشتر

XS
SM
MD
LG