کانون کارگردانان سینمای ایران در نامهای خطاب به علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، که روز چهارشنبه، ۱۹ خردادماه، منتشر شد به مواضع وزیر و مدیران این وزارتخانه اعتراض کرده و او را متهم کردند که به «جریانی قانونگریز» میدان میدهد.
کارگردانان سینمای ایران در نامه خود به برخورد وزارت ارشاد با فیلمهایی که این وزارتخانه خود به آنها پروانه نمایش داده و فضا دادن به معترضانی از «جریان قانونگریز» اعتراض کردهاند.
به گفته امضاکنندگان این نامه، این جریان در چند سال اخیر «سینما را بهانه درگیریهای سیاسیشان میکنند».
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، اعضای این کانون با اشاره به توقیف فیلمهای دارای پروانه ساخت میگویند که برخورد وزیر ارشاد با بعضی از فیلمها هم «از شان شورای پروانه نمایش کم میکند و هم کار تولیدکننده فیلم ایرانی را به انزوا و ناامیدی میکشاند».
این کارگردانان میگویند که اعضای شورای پروانه نمایش با رای مستقیم وزیر فرهنگ و ارشاد انتخاب میشوند و سپس درباره فیلمی تصمیم میگیرند. اما بعد تصمیم خود در مورد نمایش فیلم را بیاعتبار میکنند و این سبب میشود که افکار عمومی دیگر اعتباری برای دستگاه صادرکننده مجوز قائل نباشد.
در سالهای اخیر در موراد متعددی فیلمهای دارای مجوز از وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی اعتراضات برخی افراد و گروههای عموما وابسته به اصولگرایان جمهوری اسلامی توقیف شده یا از ورود به شبکه نمایش خانگی منع شدهاند.
یکی از موارد متاخر، فیلم کمدی «پنجاه کیلو آلبالو» به کارگردانی مانی حقیقی و تهیهکنندگی برادران شایسته است. این فیلم کمدی در نوروز سال ۱۳۹۵ در سینماهای تهران اکران شد و بیش از ۱۳ میلیارد تومن نیز فروش داشت، اما پس از اتمام نمایش این فیلم در تهران، از ادامه نمایش آن در استانهای دیگر ایران جلوگیری شد.
برخی از مراجع تقلید و همچنین خود علی جنتی از محتوای این فیلم ابراز ناراحتی کرده بودند.
علی جنتی روز هجدهم خردادماه در پاسخ به خبرنگار ایسنا در مورد حواشی این فیلم و دو فیلم دیگر گفته بود که این فیلم از زیر دست صادرکنندگان مجوز نمایش در رفته و وی بعد از خواندن اعتراضات مربوط به این فیلم متوجه شده است که این اعتراضات درست است.
آقای جنتی فیلم پنجاه کیلو آلبالو را از نظر محتوا دچار اشکالاتی خوانده است که «در آن روابط ناسالم و نامتعارف و مغایر ارزشهای اخلاقی و اسلامی دیده میشود».
علی جنتی همچنین ماه گذشته در دیدار با آیتالله ناصر مکارم شیرازی نیز گفته بود که اگر «از چگونگی این فیم اطلاع داشتم، اجازه ساخت و اکران به آن نمیدادم».
حبیب ایلبیگی، معاون ارزشیابی و نظارت سینمایی ایران، روز هفدهم خردادماه از توقیف این فیلم خبر داده بود.
در سالهای اخیر مورد دیگری نظیر فیلم سنتوری، ساخته داریوش مهرجویی، نیز پس از کسب مجوز ساخت و اکران در جشنواره فجر و کسب جایزه موفق به دریافت پروانه نمایش نشده بود.
کانون کارگردانان سینمای ایران در انتهای نامه سرگشادهشان خطاب به علی جنتی خواستهاند تا روزنه سینمای ایران «با سلیقههای شخصی و گروهی بسته نشود و از مجوزهای ساخت و نمایش حمایت شود».