لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۴۱

ناآرامی در یمن؛ تظاهرات مخالفان در دانشگاه و تجمع حامیان دولت در میدان تحریر


تظاهرات مخالفان حکومت یمن در «روز خشم»
تظاهرات مخالفان حکومت یمن در «روز خشم»
مخالفان حکومت یمن که بر طبق برنامه از پیش تعیین شده قرار بود روز پنجشنبه در میدان تحریر (رهایی) صنعا گرد هم آیند، به دلیل حضور حامیان رئیس‌جمهور یمن در این میدان، در دانشگاه صنعا دست به تظاهرات زدند. حامیان علی عبدالله صالح از چهارشنبه شب در میدان تحریر حضور دارند.

به گزارش خبرگزاری‌های خارجی، معترضان از ساعات اولیه صبح پنجشنبه، در خیابان‌های صنعا به راه‌افتادند و از طریق بلندگو اعلام کردند که میدان تحریر در اختیار «مردم حزب حاکم و عوامل مسلح آنان» در آمده و به همین دلیل مسیر راهپیمایی تغییر کرده است.

این در حالی است که فعالان جامعه مدنی و رهبران مخالفان دولت یمن از پیش، روز جمعه را «روز خشم» نام نهاده و اعلام کرده بودند که در این روز در میدان تحریر دست به تظاهرات خواهند زد.

به نوشته خبرگزاری‌ها، از ساعات میانی صبح پنجشنبه نزدیک به ده هزار نفر از مخالفان حکومت علی عبدالله صالح در دانشگاه صنعا گرد هم آمده‌اند و این در حالی است که در حدود همین تعداد از حامیان حکومت، که برخی از آنها مسلح نیز هستند، در حال حاضر در میدان تحریر حضور دارند.

تعدادی از حامیان حکومت از شب گذشته در میدان مستقر شده‌اند و پلیس روز پنجشنبه در تلاش بود تا از هجوم حامیان حکومت یمن به میدان رهایی که در فاصله دو کیلومتری دانشگاه صنعا قرار دارد، جلوگیری کند.

در حالی که در دانشگاه صنعا، مردم با سر دادن شعارهایی نظیر «مردم خواهان تغییر حکومت هستند» و «نه به فساد، نه به دیکتاتوری» مخالفت خود را حکومت علی عبدالله صالح را ابراز می‌کنند، در میدان تحریر، حامیان حکومت شعارهای «مخالفان می‌خواهند یمن را نابود کنند» و «ما با علی عبدالله صالح هستیم» را فریاد می‌کشند.

تظاهرات ضد حکومتی «روز خشم» در حالی برگزار شده است که رئیس جمهور یمن که به ویژه به دنبال تحولات مصر و تونس از سوی مخالفان داخلی خود تحت فشار قرارگرفته تا از مقام خود کناره‌گیری کند، روز چهارشنبه اعلام کرد که پس از پایان دوران کنونی ریاست‌ جمهوری‌اش، دیگر در انتخابات نامزد نخواهد شد.

رئیس‌جمهور یمن همچنین اعلام کرد که تلاش‌ها برای تغییر قانون اساسی این کشور را که به وی ریاست جمهوری مادام‌العمر را می‌داد، متوقف خواهد کرد.

علی عبدالله ‌صالح، از سال ۱۹۷۸ رئیس جمهوری یمن شمالی و بر از اتحاد دو یمن در سال ۱۹۹۰، رهبری یمن متحد را تا کنون در دست داشته است.

یمن یکی از فقیرترین کشورهای عربی است. حدود نیمی از جمعیت ۲۳ میلیون نفری آن با کمتر از دو دلار در روز زندگی می‌کنند و یک سوم یمنی‌ها نیز از سوء تغذیه رنج می‌برند.

«روز خشم» در سوریه

در حالی که مردم یمن روز پنجشنبه به خیابان‌ها آمده‌اند، مخالفان حکومت سوریه روز جمعه و شنبه را «روز خشم» نام نهاده و می‌گویند که در این روزهای دست به تظاهرات خواهند زد.

به گزارش وبسایت شبکه خبری الجزیره، تدارک‌دهندگان از مخالفان خواسته‌اند تا در شهرهای مختلف سوریه دست به تظاهرات بزنند و افزوده‌اند که در دمشق، پایتخت سوریه، محل اصلی تجمع، فضای جلوی ساختمان پارلمان خواهد بود.

همچنین، فعالان مدنی در فضای مجازی از سوریان ساکن خارج از کشور خواسته‌اند تا در این دو روز با تجمع در مقابل سفارتخانه‌های سوریه در کشورهای مختلف، با مردم داخل سوریه اعلام همبستگی کنند.

بر اساس قانون اساسی سوریه، برگزاری تظاهرات در این کشور نیازمند کسب مجوز است.

مخالفان حکومت در حالی سعی در برگزاری تظاهرات اعتراض‌آمیز دارند که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، روز شنبه، ۹ بهمن، در مصاحبه با روزنامه وال استریت جورنال اعلام کرد که سعی خواهد کرد در سال پیش رو اصلاحات سیاسی را در کشور به انجام برساند.

وی اعتراض‌های منطقه را آغاز گر «عصر جدیدی» در خاورمیانه دانست و افزود که حکام عرب باید خود را با «آرمان‌های سیاسی و اقتصادی» مردم منطبق کنند.

بشار اسد که از سال ۲۰۰۰ و پس از مرگ پدرش، حاکمیت سوریه را بر عهده گرفته است، همچنین تأکید کرد که از نظر وی، در حوزه اصلاحات، «ثبات و مسائل اقتصادی» بر موارد دیگر ارجحیت دارند.

وی افزود: «من می‌خواهم در کشورم احساس امنیت کنم. این هدف من است.»

رئیس جمهور سوریه همچنین اعلام کرد که به نظر نمی‌رسد نا‌آرامی‌های ایجاد شده در مصر و تونس به سوریه برسد.
XS
SM
MD
LG