یوکیا آمانو،مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید ایران «با سرعتی ثابت» به غنیسازی اورانیوم ادامه میدهد و تحریمهای بینالمللی که قرار بوده فعالیتهای اتمی ایران را متوقف سازد، تاثیر مشهودی در این باره نگذاشتهاند.
خبرگزاری رویترز که این اظهارات آقای آمانو را گزارش کرده است، آن را «صریح» و بر خلاف معمول بر شمرده است. طبق این گزارش، اظهارات اخیر دبیرکل آژانس اتمی، این دیدگاه گروهی از تحلیلگران را تقویت کرده است که فشار اقتصادی مضاعف بر ایران نتوانسته است مسیر برنامه هستهای تهران را تغییر دهد.
خبرگزاری رویترز که این اظهارات آقای آمانو را گزارش کرده است، آن را «صریح» و بر خلاف معمول بر شمرده است. طبق این گزارش، اظهارات اخیر دبیرکل آژانس اتمی، این دیدگاه گروهی از تحلیلگران را تقویت کرده است که فشار اقتصادی مضاعف بر ایران نتوانسته است مسیر برنامه هستهای تهران را تغییر دهد.
این سخنان آقای آمانو یک روز مانده به دیدار مقامات ارشد شش قدرت جهانی در بروکسل مطرح میشود که قرار است برای ارزیابی استراتژی ۱+۵ در قبال ایران برگزار شود. این نشست به عنوان نشانهای از تلاش مجدد برای حل دیپلماتیک مسئله هستهای ایران پس از انتخاب مجدد باراک اوباما به ریاست جمهوری آمریکا برشمرده شده است.
آقای اوباما در نخستین نشست رسانهای خود پس از انتخاب مجدد به ریاست جمهوری آمریکا گفت که در ماههای آینده دست به تلاش تازهای برای حل دیپلماتیک مناقشه هستهای ایران خواهد زد.
او گفت: «باید راهی باشد که هم ایران از انرژی هستهای صلحآمیز بهره ببرد و هم تعهدات بینالمللی را رعایت کند و تضمینهای مشخص بدهد که به دنبال سلاح اتمی نیست».
یوکیا آمانو درباره اینکه آیا هیچ اثر بازدارندهای در تحریمها علیه ایران دیده است، روز سهشنبه ۳۰ آبان در پاریس به خبرنگاران گفت: ما فعالیت در تاسیسات هستهای ایران را راستآزمایی میکنیم و هیچ اثری (از تحریمها بر این فعالیتها) نمیبینیم. مثلا آنها دارند با سرعتی ثابت اورانیوم را تا ۵ درصد و ۲۰ درصد غنی میکنند.
مدیرکل آژانس که بازرسانش به طور منظم از تاسیسات هستهای ایران بازدید میکنند توضیح داده است: سرعت فعالیت هستهای ایران تغییری نکرده است. ما شاهدیم که پیشرفت غنیسازی، ثابت بوده است و به شکل یکنواخت و تدریجی مقدارش افزایش پیدا کرده است.
این نهاد زیرمجموعه سازمان ملل که وظیفهاش از جمله پیشگیری از گسترس تسلیحات هستهای در جهان است، در گزارش فصلی اخیر خود درباره ایران گفته است که نصب سانتریفیوژهای غنیسازی را در تاسیسات زیرزمینی فردو به پایان رسانده است.
این گزارش که روز جمعه ۲۶ آبان (۱۶ نوامبر) به کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی داده شد، تاکید کرده است که قدرتهای جهان باید ایران را ترغیب کنند فعالیتهایش را تعلیق کند.
یک مقام ارشد غربی در وین، مقر آژانس اتمی، این گزارش را «بسیار نگرانکننده» خوانده است.
غرب درباره وجود اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران ابراز نگرانی کرده است اما جمهوری اسلامی همواره این اتهام را رد کرده و گفته است که برنامه هستهایاش صلحآمیز و برای تولید انرژی و تحقیقات است.
در گزارشی که آژانس اتمی روز جمعه منتشر کرد، از جمله به تکمیل نصب آبشارها و سانتریفیوژهای فردو، خاموششدن راکتور نیروگاه اتمی بوشهر، خودداری ایران از همکاری درباره پارچین و احتمال وجود فعالیتهای نظامی در برنامه هستهای اشاره شده است.
در بخش ابعاد نظامی احتمالی این گزارش، تصریح شده که ایران باید به پرسشهای پاسخدادهنشده جواب دهد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی بار دیگر با توجه به قطعنامههای شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل خواستار آن شده که ایران راه همکاری با این نهاد را در پیش بگیرد.
قرار است دور جدیدی از مذاکرات هستهای بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه آینده در تهران برگزار شود.
سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه، ١٩ آبان، اعلام کرد که برای حل و فصل اختلافهای موجود درباره فعالیتهای هستهای ایران، نمایندگان دو طرف روز ۱۳ دسامبر (۲۳ آذر) دیدار و گفتوگو خواهند کرد.
گیل تیودور، سخنگوی این نهاد ناظر زیر مجموعه سازمان ملل، گفته است: «هدف از این مذاکرات، دستیابی به یک رویکرد ساختاری برای حل مسائل فعلی مرتبط با برنامه هستهای ایران است».