نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر، پس از ۴۹ روز به اعتصاب غذای خود پایان داد. خانم ستوده از جمله خواستار رفع ممنوعالخروجی دخترش مهراوه خندان بود که طبق گزارشها، اکنون این محدودیت رفع شده است.
همسر خانم ستوده، رضا خندان، در صفحه فیسبوک خود نوشته است که عصر روز سهشنبه ۱۴ آذر، نسرین ستوده با توجه به «برداشتن محدویت قضایی» از دخترش مهراوه که ۱۳سال دارد، به اعتصاب خود پایان داده است.
آقای خندان این خبر را در گفتوگو با خبرنگار رادیو فردا تایید کرده است.
آقای خندان این خبر را در گفتوگو با خبرنگار رادیو فردا تایید کرده است.
نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر، از تاریخ ۲۶ مهرماه در اعتراض به محدودیتها برای خانوادهاش و ممنوعالخروجشدن دخترش مهراوه، اعتصاب غذا کرد.
خانم ستوده ۱۳ شهریور ماه ۱۳۸۹ بازداشت شد و به ۶ سال حبس، ۱۰ سال محرومیت از وکالت و ۱۰ سال محرومیت از خروج از ایران محکوم شد.
آقای خندان، همسر این فعال حقوق بشر در صفحه فیسبوک خود از فعالان حقوق زنان به خاطر تلاشهایشان در این باره تشکر کرده است.
وبسایت کلمه، نزدیک به منتقدان جمهوری اسلامی نوشته است در این باره رضا خندان، همسر این زندانی سیاسی و گروهی از فعالان زنان با برخی از نمایندگان دیدار کردهاند و پس از «پیگیریهای محمدرضا تابش و محمدحسن ابوترابیفرد و مذاکره آنها با رئیس مجلس و قوه قضاییه»، محدودیتهای قضایی از مهراوه خندان، دختر نسرین ستوده، برداشته شد و خانم ستوده به اعتصاب غذای خود پایان داد.
یک روز پیش، ۱۲ آذر یکی از نمایندگان مجلس گفت که اگر مسائل مطرح درباره وضعیت خانم ستوده صحت داشته باشد، نمایندگان مجلس از وزیر دادگستری خواهند خواست در این باره توضیح دهد.
محمدحسن آصفری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران در جمع خبرنگاران گفت که طبق مصوبه این کمیسیون قرار است هیاتی تعیین شود تا برای بازدید و بررسی وضعیت، به زندان اوین برود.
این نماینده مجلس گفته بود که اگر خانم ستوده با اعتصاب غذا «بخواهند اعتراضی کنند به مسالهای خلاف قانون، ما قطعا جلوی این مساله را میگیریم، اما اگر خواسته خصوصی خودشان باشد و بخواهند جنجالآفرینی کنند، نمیتوان کاری کرد.»
در روزهای گذشته رضا خندان و شماری دیگر از افراد نزدیک به خانم ستوده درباره وضعیت سلامتی او ابراز نگرانی کرده بودند.
آقای خندان پیشتر در صفحه فیسبوک خود نوشته بود در آخرین ملاقاتی که با نسرین ستوده داشته است، او به شدت لاغر شده بود.
همسر این فعال حقوق بشر توضیح داده بود: «اکنون وضعیت جسمیاش به حدی رسیده است که بعید میدانم تا ملاقات بعدی بتواند سرپا باشد. سرگیجه، اختلال بینایی، عدمتعادل در راه رفتن و فشار پایین (خون) علائم هشداردهنده وخامت حال اوست.»
اعتصاب غذای نسرین ستوده در هفتههای گذشته توجه جهانی را برانگیخته بود.
از جمله سازمان عفو بینالملل در بیانیهای که روز پنجم آبانماه منتشر شد درباره وخامت وضعیت سلامت نسرین ستوده هشدار داده بود.
ويکتوريا نولند، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا نیز روز دهم آذرماه از حکومت ايران خواسته بود «بدرفتاری و برخورد غيرقابل قبول با نسرين ستوده را متوقف کند» و او را فورا آزاد کند.
پیش از او ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز بازداشت نسرین ستوده در ایران را «ظالمانه و تاسفبار» دانسته و خواستار بازنگری جمهوری اسلامی در حکم زندان این فعال حقوق بشر شده بود.
احمد شهيد، گزارشگر ويژه سازمان ملل متحد در زمينه حقوق بشر در ايران پیشتر در بيانيهای درباره خانم ستوده ابراز نگرانی کرده بود.
در روزهای گذشته ۳۰۰ فعال مدنی، سياسی و رسانهای ایرانی در نامهای خطاب به نسرين ستوده، فعال حقوق بشر و وکيل مدافع زندانی، از او خواستند به اعتصاب غذای خود در زندان پايان دهد.
امضاکنندگان اين نامه همچنین از مقامات قضايی و ديگر مقامات جمهوری اسلامی خواسته بودند «هرچه سريعتر فشارهای غيرقانونی و بلاتوجيه وارد بر خانواده نسرين ستوده» را پایان دهند.
ساعاتی پیش از اعلام این که خانم ستوده اعصاب غذای خود را شکسته است، روپرت کولویل، سخنگوی کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل با انتشار بیانیهای «نگرانی شدید» این نهاد بینالمللی را در رابطه با وضعیت سلامت نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر که در ایران زندانی است، اعلام کرد و خواستار آزادی او شد.
در این بیانیه با اشاره به اعتصاب غذا خانم ستوده که در اعتراض به شرایط او در زندان و ایجاد ممانعت از سفر برای اعضای خانوادهاش بوده، تاکید شده بود که اوضاع سلامت او رو به وخامت میرود.
کمیسر عالی حقوق بشر در ادامه این بیانیه اعلام کرده بود: «چنین مجازاتهایی در قانون بینالملل توجیهپذیر نیست و اضافه میکند که به طور کلی از نگاه آنها زندانی شدن خانم ستوده امری مستبدانه و به مثابه نقض مواد مختلف اعلامیه جهانشمول حقوق بشر و میثاق جهانی در رابطه با حقوق سیاسی و شهروندی است که جمهوری اسلامی ایران نیز آن را پذیرفته است.»
این بیانیه همچنین درباره اعمال فشار به اعضای خانوادههای دیگر فعالان حقوق بشر و وکلا در ایران ابراز نگرانی کرده است و از جمله به محکومیت معصومه دهقان در دادگاه انقلاب اشاره کرده است.
نسرین ستوده، عضو کانون مدافعان حقوق بشر است و به دفاع از نوجوانان محکوم به اعدام، فعالان حقوق بشر و کودکان قربانی اذیت و آزار شناخته شده است.
خانم ستوده روز ۵ آبانماه به همراه جعفر پناهی، فیلمساز ایرانی به عنوان برندگان جایزه حقوق بشری ساخاروف معرفی شدند. این نخستین بار است که این جایزه به دو نفر از ایران تعلق میگیرد.
جایزه ۵۰ هزار یورویی ساخاروف، جایزه پارلمان اروپا، به دلیل «آزادی اندیشه» به نسرین ستوده و جعفر پناهی تعلق گرفته است.