لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۲۳

رسایی: اغلب کشته‌شدگان پس از انتخابات، بسیجی بودند


یکی از معترضان در جریان اعتراض‌های ۶ دی ۱۳۸۸
یکی از معترضان در جریان اعتراض‌های ۶ دی ۱۳۸۸
حمید رسایی، نماینده مجلس حامی دولت، شماری از کشته‌شدگان معترض در جریان تجمعات و درگیری‌های پس از انتخابات را به عنوان «شهدای بسیجی» معرفی کرد که به گفته او «برای مقابله با کودتای ۸۸» کشته شده‌اند.

حمید رسایی در نطق خود که از رادیو پخش شد از ۲۳ تن از کشته‌شدگان پس از انتخابات ۸۸ نام برده است و گفته است «اکثریت قریب‌به‌اتفاق‌شان بسیجی بوده و با اسلحه‌ای که کالیبر آن متعلق به سلاح‌های رسمی کشور نیست، به شهادت رسیدند». او همچنین گفته است که «خون این شهدا به گردن رئوس فتنه است».

این نماینده حامی محمود احمدی‌نژاد روز چهارشنبه ۶ دی در نطقی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، از کسانی به عنوان «شهدای بسیجی» شماری از کشته‌شدگان در جریان اعتراض‌های پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ نام برد که پیشتر شماری از آنان به عنوان معترضان کشته‌شده، در وبسایت‌های منتقد حکومت معرفی شده بودند.

اعتراض‌ها به انتخابات سال ۸۸ به کشته و زخمی‌شدن شماری از شهروندان ایرانی در جریان و همچنین در جریان بازداشت‌ها منجر شده است. همچنین به گفته مقامات جمهوری اسلامی، در جریان این اعتراض‌ها هزاران نفر بازداشت و سپس آزاد شدند. در عین حال هنوز ده‌ها تن از فعالان سیاسی و مدنی و روزنامه‌نگاران در حبس به سر می‌برند.

آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی و اغلب اصولگرایان، اعتراض‌ها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ را «فتنه» می‌خوانند. شماری از این چهره‌ها نیز نامزدهای معترض به آن انتخابات و همچنین اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی را «سران فتنه» خوانده‌اند.

میرحسین موسوی و مهدی کروبی، دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری گذشته، به نحوه برگزاری و نتایج این انتخابات اعتراض کردند. آنان از بهمن ماه ۱۳۸۹ بدون محاکمه در حبس خانگی بوده‌اند.

حمید رسایی همواره از منتقدان اکبر هاشمی رفسنجانی و اصلاح‌طلبان و خواهان تشدید برخوردهای قضایی و امنیتی با معترضان پس از انتخابات ۸۸ بوده است.

پیش از این در ۱۳ شهریور ۸۸ وبسایت نوروز، ارگان جبهه مشارکت ایران اسلامی، فهرستی از کشته‌شدگان معترض تا آن‌زمان را منتشر کرد که توسط «کمیته پیگیری وضعیت زندانیان و آسیب‌دیدگان» اعتراض‌های پس از انتخابات تهیه شده بود. این کمیته از طرف میرحسین موسوی و مهدی کروبی در جریان اعتراض‌ها تشکیل شده بود.

این فهرست در واکنش به اظهاراتی از محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، منتشر شد که گفته بود که تعداد کشته‌شدگان اعتراض‌های پس از انتخابات «۲۹ نفر بوده که از این شمار ۲۰ نفر بسیجی یا افراد مرتبط با بسیج بوده‌اند» و تنها نفر ۹ از معترضان کشته شده‌اند.

حمید رسایی، این نماینده حامی دولت در نطق خود در روز چهارشنبه ۶ دی ماه در مجلس، از جمله از سرور برومند چوکامی و دخترش فاطمه رجب‌پور چوکامی، بهمن جنابی، میثم عبادی، ناصر امیرنژاد، مسعود خسروی دوست‌محمدی، مصطفی غنیان، یعقوب بروایه، علی فتح‌علیان، رامین رمضانی، حسین طوفان‌پور، سعید عباسی، محرم چگینی قشلاقی، علیرضا افتخاری خاتونی، حمید حسین بیگ عراقی، عباس دیسناد نام برده است که این عده، در فهرست ۷۲نفره کمیته مرتبط با میرحسین موسوی و مهدی کروبی به عنوان کشته‌شدگان معترض نام برده شده‌اند.

آقای رسایی همچنین از حسین غلام کبیری که در روز ۲۵ خرداد (روز راهپیمایی عمده معترضان پس از انتخابات) کشته شد نیز به عنوان یکی از «شهدای بسیجی» نام برده است.

پرونده مربوط به کشته‌شدن آقای کبیری که رسانه‌های نزدیک به جمهوری اسلامی او را به عنوان «بسیجی» معرفی کرده‌اند، پیشتر مورد پیگیری قضایی قرار گرفت و در جریان آن ابتدا یک نفر به عنوان قاتل محکوم به اعدام شد اما در آذرماه ۱۳۹۰، متهم به قتل در دادگاه کیفری استان تهران تبرئه شد.

حمید رسایی همچنین از محمدحسین فیض به عنوان یکی از کشته‌شدگان بسیجی نام برده است. طبق گزارش‌ها آقای فیض در روز ۳۰ خرداد «به علت اصابت گلوله به پشت سرش» کشته شد. پدر او در مصاحبه با رسانه‌های نزدیک به حکومت، فرزندش را «بسیجی» معرفی کرد و میرحسین موسوی را عامل قتل او شمرد و اعلام کرد که از او در دادگاه شکایت کرده است.

در عین حال یکی از اعضای خانواده محمدحسین فیض در مصاحبه با وبسایت روز، او را معترض به نتایج انتخابات معرفی کرد و دیدگاهش را متفاوت با پدرش بر شمرد.

در فهرست مورد ادعای حمید رسایی، نام داود سبزی نیز آمده است که پیش از این مطرح نشده بود. منظور این نماینده مجلس شاید داود صدری باشد که به گزارش وبسایت‌های منتقد، روز ۲۵ خرداد ۸۸ «با شلیک از بام پایگاه بسیج مقداد» مجروح شد و بعدا در بیمارستان جان سپرد.

علی جمالی، عضو شورای مرکزی سازمان دانش آموختگان ایران و از بستگان داود صدری، در این باره گفت که جنازه آقای صدری «پس از ۵ روز پیگیری شبانه روزی به خانواده او تحویل داده شد و تحت تدابیر امنیتی به خاک سپرده شد؛ و درحالی که داوود روز ۲۵ خرداد به شهادت رسیده بود، گواهی فوت صادر شده به تاریخ ۳۱ خرداد است.»

پدر داود صدری به وبسایت روز گفته است: «روزی که برای تحویل پیکر داوود رفتیم از ما تعهد گرفتند و ما نیز نوشتیم که از میرحسین موسوی شکایت داریم. در اصل برای گرفتن پیکر پسرم مجبور شدیم تعهد بدهیم.»

پدر داود صدری همچنین گفته است این که منابع خبری نزدیک به حکومت نوشته‌اند پسر او عضو بسیج بوده، دروغ است و او «یک کارمند معمولی» بوده است.

حمید رسایی از از کاوه (سجاد) سبزعلی‌پور نیز به عنوان یکی از کشته‌شدگان بسیجی در جریان مقابله با اعتراض‌ها نام برده است. به نوشته وبسایت‌های منتقد، آقای سبزعلی‌پور روز ۳۰ خرداد ۸۸ «با شلیک مستقیم گلوله به چشمانش کشته شد».

منابع خبری نزدیک به حکومت از قول پدر او نیز نوشتند که از میرحسین موسوی و مهدی کروبی به خاطر کشته‌شدن پسرش شکایت کرده است. اما او بعدتر به وبسایت جرس گفت دادستانی از آنها خواسته است شکایت کنند و او از قاتل یا قاتلان شکایت کرده‌ است و «نه از فرد خاصی».

نماینده حامی محمود احمدی‌نژاد از سجاد قائد رحمتی نیز به عنوان یکی از کشته‌شدگانی نام برده است که «برای مقابله با کودتای ۸۸ به شهادت رسیده‌اند».

پیش از این در وبسایت‌های منتقدان، از آقای قائد رحمتی به عنوان یکی از کشته‌شدگان درگیری‌های مقابل مسجد لولاگر تهران در روز ۳۰ خرداد نام برده شده است و ویدئویی نیز منتشر شده است که گفته شده مربوط به به زمان تیر خوردن اوست.

حمید رسایی از حسام حنیفه به عنوان یکی دیگر از کشته‌شدگان اعتراض‌های پس از انتخابات نام برده است که خون او به گردن «رئوس فتنه» است.

طبق گزارش‌ها، آقای حنیفه روز ۲۵ خرداد در برابر پایگاه بسیج مقداد و بر اثر اصابت گلوله کشته‌شد. خبرگزاری فارس بعدتر نوشت که خانواده حسام حنیفه از میرحسین موسوی شکایت کرده‌اند اما خانواده او در گفت‌وگو با وبسایت روز، این ادعا را رد کردند و گفتند که صرفا خواستار معرفی قاتل فرزندشان هستند.

به گفته مادر حسام حنیفه، به آنان اعلام شده است که فرزندشان «اتفاقی گلوله خورده و در راهپیمایی نبوده است.»

آقای رسایی همچنین از فاطمه سمسارپور به عنوان یکی از این کشته‌شدگان نام برده است. بر اساس گزارش‌ها او روز ۳۰ خرداد در مقابل خانه‌اش در نزدیکی میدان آزادی تیر خورد و جان سپرد. همسر او به وبسایت روز گفته است که حکومت، اجازه برگزاری مراسم ترحیم او را در تهران نداد و آنها در یک شهرستان در شمال ایران برای خانم سمسارپور مراسم گرفتند.

حمید رسایی در این سخنرانی خود در مجلس ایران، از راهپیمایی حامیان حکومت در روز ۹ دی ۱۳۸۸ ستایش کرد و گفت که ۹ دی «روز محاکمه امثال خاتمی، کروبی، موسوی و بزرگترشان بود». با توجه به نطق قبلی آقای رسایی علیه اکبر هاشمی رفسنجانی و پسرش، احتمالا منظور این نماینده مجلس از «بزرگ‌تر»، آقای هاشمی رفسنجانی است.

حامیان حاکمیت در ایران در اعتراض به تجمع‌های معترضان به خصوص در روزهای ۵ و ۶ دی که با تاسوعا و عاشورا هم‌زمان بود، روز ۹ دی سال ۸۸ در تهران و شماری از شهرهای ایران تجمع و راهپیمایی کردند که شمار آنان در گزارش‌های خبری، تا ده‌ها هزار نفر برآورد شد.
در جریان اعتراض‌های روزهای ۵ و ۶ دی ماه که مایه واکنش حامیان حاکمیت شد، گزارش‌های متعددی از برخورد نیروهای لباس‌شخصی و همچنین نیروی انتظامی با مراسم عزاداری و تجمعات معترضان منتشر شد.

در روز ۶ دی علی موسوی، خواهرزاده میرحسین موسوی، با شلیک گلوله کشته شد و همچنین ده‌ها نفر مجروح شدند. گزارش‌ها حاکی از کشته‌شدن دست‌کم ۱۰ نفر در جریان اعتراض‌های این دو روز بوده است که کشته‌شدن شماری از آنان رسما از سوی مقامات انتظامی ایران تایید شد.
XS
SM
MD
LG