سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به گفتههای زیگمار گابریل، قائم مقام صدر اعظم آلمان، گفت که جمهوری اسلامی نسبت به برخی مسائل منطقه خاورمیانه «دیدگاههایی کاملاً متفاوت از سیاستهای آلمان دارد.»
زیگمار گابریل، قائممقام صدر اعظم آلمان، که در صدر هیئتی تجاری برای سفری سه روزه وارد ایران شده، طی سخنانی از مقامهای جمهوری اسلامی خواستهاست تا اگر مایل به گسترش روابط اقتصادی درازمدت با آلمان و اروپا هستند، مناسبات خود را با اسرائیل بهبود ببخشند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز دوشنبه ۲۹ تیر، در واکنش به این سخنان گفت که در دیدار با هیئت آلمانی «نگرانیها و نظرات جمهوری اسلامی دربارهٔ تهدیدات» اسرائیل و «ریشههای بحران در منطقه» مطرح خواهد شد.
وی در عین حال تأکید کرد که «بخش اصلی» سفر هیئت آلمانی گفتوگو دربارهٔ زمینهها و چشمانداز همکاریهای دوجانبه است.
به گفته خانم افخم، در حوزه همکاریهای دوجانبه سیاسی و اقتصادی و همچنین مشورت پیرامون موضوعات و بحرانهای مختلف بینالمللی سابقه تماسها و فعالیتهای «سازندهای» میان دو کشور وجود دارد.
هیئت بزرگ تجاری که قائممقام صدر اعظم آلمان، را در سفر به ایران همراهی میکند، بالغ بر ۶۰ نفر است و به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای ایران، شماری از مدیران شرکتهای دایملر، مرسدس بنز، فولکس واگن، زیمنس و همچنین فدراسیون صنعت و تجارت آلمان در میان آنها هستند.
در همین حال سفیر ایران در آلمان ابراز امیدواری کرد که شرکت خودروسازی فولکس واگن تا پایان امسال «کار خود را در ایران آغاز کند.»
به گزارش خبرگزاری ایرنا، علی ماجدی همچنین گفت که مدیر بینالملل شرکت ایرباس در هیئت آلمانی حضور دارد و در زمینه تأمین هواپیمای مسافربری نیز «گامهای ابتدایی» برداشته شدهاست.
هیئت اقتصادی آلمان نخستین هیئت اروپایی است که پس از توافق اتمی ایران و گروه ۱+۵ به تهران سفر میکند.
آلمان عضو گروه شش قدرت جهانی طرف مذاکره با ایران، بر سر برنامه اتمی تهران، بود. مذاکراتی که با وجود مخالفتهای شدید نخستوزیر اسرائیل، در نهایت به توافقی جامع ختم شد.
برونرفت از تحریمهای بینالملل میتواند پس از سالها، به معنی بازگشت کشورهایی مانند آلمان، به اقتصاد و سرمایهگذاری در ایران، باشد.
با این حال به گفته بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، در جریان سفر هیئت آلمانی تفاهمنامهای امضاء نمیشود و توسعه روابط میان شرکتهای دو کشور، منوط به حل شدن مسایل بیمهای و بانکی است.
آقای زنگنه همچنین خبر داد که پنجمین کمیسیون مشترک ایران و آلمان در اواخر فصل تابستان و یا اوایل پاییز برگزار خواهد شد.