لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۱۵

دولت ظهور «بابک زنجانی دوم» را تکذیب کرد


وزارت نفت ایران انتشار گزارش‌هایی درباره ظهور یک بدهکار بزرگ نفتی در ایران را که برخی رسانه‌های ایران از آن بعنوان «بابک زنجانی دوم» نام برده بودند، تکذیب کرد.

خبرگزاری مهر طی خبری با عنوان «بابک زنجانی دوم پیدا شد»، یکشنبه ۲۰ اردیبهشت ماه خبر داده بود که «شرکت ملی نفت ایران قراردادی با یک واسطه نفتی برای فروش میعانات گازی به یک پالایشگاه اماراتی منعقد کرده و نکته قابل توجه آنکه گفته می‌شود هنوز بدهی بیش از پنج میلیارد دلاری نفتی خود را تسویه نکرده‌است».

این مبلغ تقریباً دو برابر مبلغی است که بابک زنجانی از بابت فروش نفت ایران بدهی دارد. میعانات نفتی نوعی نفت خام فوق سبک و گران‌قیمت است که از چاه‌های گازی تولید می‌شود.

محسن قمصری، مدیر امور بین الملل شرکت نفت ایران، دوشنبه ۲۱ اردیبهشت با انتقاد از «ادعای» ظهور بابک زنجانی دوم، گفت که وجود واسطه در خرید نفت امارات از ایران صحت ندارد.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، قمصری درباره فروش میعانات گازی به امارات و نحوه دریافت پول از این شیخ‌نشین اظهار داشت که «قرارداد ما با امارات متحده عربی مستقیم بوده اما به دلیل تحریم‌ها، این کشور حاشیه خلیج فارس تا پایان سال ۲۰۱۳ میلادی نمی‌توانست پول محموله‌های نفتی را مرتب پرداخت کند».

به‌گفته روابط عمومی وزارت نفت، از ابتدای سال ۲۰۱۴ با تمهیداتی که اندیشیده شده پول‌ها در حال دریافت بوده و بدهی پیشین دیگری به این مبلغ اضافه نشده‌است.

با این حال آقای قمصری گفته‌است که بدهی شرکت‌های اماراتی ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار است، اما از ابتدای سال ۲۰۱۴ با تغییر سیاست ما افزایش بدهی این شرکت متوقف شده‌است.

با این‌حال، خبرگزاری مهر روز گذشته، از قول خود محسن قمصری درباره بدهی نفتی «این واسطه نفتی» که نامی از وی برده نشده‌است، گزارش داده بود که «این فرد چند محموله میعانات گازی ایران به ارزش پنج میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار را به یک پالایشگاه اماراتی فروخته‌است».

این گزارش همچنین از بی‌اطلاعی قمصری از پرداخت بدهی میلیاردی واسطه ایرانی خبر داده و نوشته بود که «بانک مرکزی با شرکت ملی نفت ایران درباره این قرارداد فروش میعانات گازی تسویه حساب کرده‌است».

خبرگزاری مهر در ادامه از قول قمصری گزارش داده بود که «هم‌اکنون نحوه تسویه حساب بدهی این فرد در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته‌است».

بر اساس این گزارش، از ابتدای سال ۲۰۱۴ میلادی یک قرارداد جدید به منظور صادرات میعانات گازی با این فرد امضاء شده‌است.

خبرگزاری ایرنا نیز گزارش داده‌است که «قمصری پیش از این در خصوص این موضوع گفته بود که عملکرد این شرکت و مالک آن شبیه عملکرد بابک زنجانی نبوده‌است. دلیل این امر آن است که ما با این شرکت در سال ۲۰۱۴ همکاری را ادامه دادیم و ۳ میلیارد دلار از آنها پول گرفتیم اما روش پرداخت و عملیات را تغییر دادیم به گونه‌ای که میعانات گازی از ایران می‌بَرَد و پول آن را تحویل می‌دهد و فقط بدهی قبلی آن باقی‌مانده است».

با این حساب، آن‌گونه که از گفته‌های قمصری استنتاج می‌شود، شرکت اماراتی در سال‌های گذشته تاکنون ۸ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار میعانات گازی از ایران خریده‌است که ۳ میلیارد آن که مربوط به خرید سال ۲۰۱۴ بوده را پرداخت کرده و مابقی هنوز پرداخت نشده‌است.

این گزارش‌ها نامی از شرکت اماراتی نبرده‌است، اما بر اساس گزارش رسانه‌های خارجی، شرکت ملی نفت امارات، مشتری عمده نفت ایران برای پالایشگاه «جبل علی» است، بطوری که روزنامه وال‌استریت جورنال ژانویه سال ۲۰۱۳ گزارش داد که این شرکت در نیمه دوم سال ۲۰۱۲ (دوران بعد از تحریم‌های غرب) دو میلیون بشکه میعانات گازی از ایران خریداری کرده‌است.

امارات پیش از تحریم‌ها با خرید نیمی از کل صادرات میعانات گازی، یعنی ۱۳۰ هزار بشکه در روز، بزرگترین مشتری ایران بود، اما بعد از تحریم‌ها گزارش‌های دقیقی درباره مقدار میعانات گازی دریافتی امارات از ایران منتشر نشده‌است.

XS
SM
MD
LG