سخنگوی وزارت خارجه ایران نتیجه انتخابات پارلمانی کانادا را که به شکست حزب محافظهکار این کشور منجر شد «بازتاب و نتیجه اراده و خواست» مردم کانادا در دوری جستن از به گفته او «سیاستهای افراطی» دانست.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، مرضیه افخم، روز سهشنبه ۲۸ مهر، گفت که جمهوری اسلامی ایران به رأی و انتخاب مردم کانادا احترام میگذارد.
در انتخابات پارلمانی کانادا که روز دوشنبه ۲۷ مهر (۱۹ اکتبر) برگزار شد محافظهکاران کانادا از حزب لیبرال شکست خوردند؛ بدین طریق، جاستین ترودو، فرزند نخستوزیر پیشین کانادا، پیر ترودو، با دریافت ۳۹٫۵ درصد از آرا نخستوزیر جدید این کشور میشود.
جاستین ترودو رهبر حزب لیبرال کانادا تیرماه سال جاری گفته بود اگر حزب وی در انتخابات آینده فدرال کانادا پیروز شود، دولت او روابط دیپلماتیک با ایران را عادی میکند.
محافظهکاران کانادا که در انتخابات تازه شکست خوردهاند از سرسختترین مخالفان حکومت ایران به شمار میروند و دولت این کشور حتی از توافق اتمی وین نیز استقبال چندانی نکرده بود.
وزارت خارجه کانادا پس از این توافق در بیانیهای ضمن متهم کردن ایران به «حمایت از تروریسم» تأکید کرده بود که این کشور همچنان «تهدیدی اساسی» برای امنیت و صلح جهانی به شمار میآید.
روابط ایران و کانادا پس از کشته شدن زهرا کاظمی، روزنامهنگار ایرانی – کانادایی، بسیار متشنج بوده و دولتهای مختلف این کشور، مواضعی سرسختانه علیه جمهوری اسلامی به خصوص در حوزه حقوق بشر داشتهاند.
وزارت امور خارجه کانادا در نهایت در شهریور ۹۱ سفارت این کشور در تهران را تعطیل کرد و با توصیف کارمندان سفارت جمهوری اسلامی در اتاوا به عنوان «عناصر نامطلوب» به آنها پنج روز فرصت داد تا کانادا را ترک کنند.
با این حال دو شهروند ایرانی – کانادایی که در انتخابات جدید به پارلمان راه یافتهاند، ابراز امیدواری کردهاند که سفارتخانههای دو کشور بازگشایی شوند.
علی احساسی و مجید جوهری، این دو عضو پارلمان جدید کانادا، هر دو از حزب لیبرال هستند که از حوزههای ویلودیل و ریچموند هیل اونتاریو انتخاب شدهاند.
شماری از ایرانیان مقیم کانادا پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی در نامهای به رهبران سه حزب بزرگ این کشور از آنها خواسته بودند تا در صورت به دست آمدن هر نتیجهای در این انتخابات، کانادا به حمایت از حقوق بشر در ایران ادامه دهد.
جاستین ترودو که با پیروزی حزب لیبرال به سمت نخست وزیری انتخاب خواهد شد، متعهد شده که هواپیماهای جنگی پیشرفته کانادایی سیاف-۱۸ که در ائتلاف به رهبری آمریکا برای بمباران مواضع گروه «حکومت اسلامی» (داعش سابق) مشارکت دارند را بازگرداند.
با این حال کاخ سفید ابراز امیدواری کرده که دولت جدید کانادا مایل به ادامه حضور هواپیماهای جنگی این کشور در بمباران مواضع گروه داعش در عراق و سوریه باشد.