دو هفته مانده به پایان ضربالاجل توافق نهایی اتمی در مذاکرات میان ایران و کشورهای گروه ۱+۵، اسرائیل هیئتی را برای گفتوگو با بلندپایگان آمریکایی راهی واشینگتن میکند.
روزنامه هاآرتص جمعه ۲۲ خرداد خبر دادهاست که هیئت اسرائیلی به عنوان «آخرین تلاش» برای اثرگذاری بر توافق نهایی هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی، از روز دوشنبه ۲۵ خرداد مذاکرات با مقامات آمریکایی را در واشینگتن آغاز میکند.
بر اساس این گزارش، مهرههایی از کادر اطلاعاتی اسرائیل از ارتش و نهادهای امنیتی و وزارت خارجه اسرائیل که امور ایران را پیگیری کردهاند همراه با کارشناسان اتمی در این هیئت اعزامی به واشینگتن مشارکت دارند.
بر اساس این گزارش، هیئت اسرائیلی به ریاست یوسی کهن، مشاور امنیت ملی دولت اسرائیل از جمله با سوزان رایس، مشاور امنیت ملی کاخ سفید دیدار خواهد کرد.
به نوشته هاآرتص، «راههای فرار» ایران و «نقاط ضعف» توافق برای مقامات آمریکا تشریح، و خواستههای اسرائیل در این زمینه که باید یک «توافق محکم» بدست آید، ارائه خواهد شد.
بنیامین نتانیاهو در روزهای گذشته مدعی شد که اگر توافق نهایی هستهای با ایران بر اساس «تفاهم لوزان» تنظیم شود، به ایران امکان میدهد که «اورانیوم غنی شده کافی برای تولید چند بمب اتمی» داشته باشد.
نخستوزیر اسرائیل و دیگر مقامات ارشد این کشور در روزهای گذشته با ژنرال مارتین دمپسی، رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا و نیز با جان برنان، رئیس سازمان مرکزی اطلاعات و جاسوسی آمریکا که به اسرائیل رفته بودند، در مورد برنامه اتمی ایران و نیز «نفوذ فزاینده ایران در منطقه» گفتوگو کرده بودند.
براساس گزارش رسانههای اسرائیل، دمپسی در دیدار با رئیس جمهوری این کشور، از توافقی که آمریکا برای دستیابی به آن تلاش میکند، دفاع کرد و گفت از راه این توافق است که ایران نخواهد توانست یک قدرت هستهای (نظامی) شود.
دانشمند اسرائیلی: «جاسوسی بخشی از قاعده بازی است»
در این میان، یک دانشمند امور دفاعی و نظامی اسرائیل به رادیوی این کشور گفتهاست که «جاسوسی و استراق سمع، همواره بخشی از قواعد بازی» در موضوعهایی مانند «خطرات برنامه اتمی ایران» بودهاست.
پروفسور ییسرائل بن ایتسحاک، کارشناس امور موشکی و ماهواره، که در همین حال یک ژنرال بازنشسته نیز هست، پنجشنبه ۲۱ خرداد در مصاحبه با بخش عبری رادیو اسرائیل، به گزارش انتشار یافته در مورد «کارگذاری ویروس رایانهای» در هتلهای محل مذاکرات اتمی برای جاسوسی از این گفتوگوها واکنش نشان میداد.
وی گفت «این ادعا که اسرائیل این کار را کرده، میتواند منطقی باشد اما ادعایی است که مستنداتی برای آن نمیتوان ارائه کرد».
این ژنرال پیشین ارزیابی کرد که «حتی اگر اسرائیل این کار را کرده باشد، این امر بر مناسبات اسرائیل و آمریکا اثری ندارد».
روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال چهارشنبه ۲۰ خرداد بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط شرکت امنیت رایانهای کاسپرسکی نوشته بود، دست کم در سه هتل محل مذاکرات اتمی در سوئیس و اتریش که محل مذاکرات اتمی ایران و کشورهای گروه ۱+۵ بودهاست، چند هفته پیش از آغاز مذاکرات یک نوع ویروس رایانهای فعال میشدهاست.
در این گزارش، از نوع «ارتقاء یافته» از بدافزار غیرمحسوس «دوکو» نام برده شده، که به گفته کارشناسان اطلاعاتی، کاربرد آن معمولاً به سرویس جاسوسی اسرائیل نسبت داده میشود.
تزیپی حوتو-ولی معاون وزیر خارجه اسرائیل چهارشنبه ۲۰ خرداد گفته بود، گزارش انتشار یافته «بیپایه» است.
الی بن داهان، معاون وزیر دفاع اسرائیل نیز پنجشنبه ۲۱ خرداد به رادیو اسرائیل گفت این گزارش «مضحک» است چون «ما راههای دیگری برای کسب آگاهی از مفاد مذاکرات با ایران در اختیار داریم».
دهم تیر، آخر ژوئن، ضرب الاجل پایان مذاکرات ایران و قدرتهای جهانی است؛ اما اسرائیل گفتهاست که برای دستیابی به یک توافق «خوب» باید این مذاکرات را ادامه داد.
اسرائیل در مذاکرات اتمی حضور نداشته اما سایه و موضعگیریهای مخالف این کشور همواره بر سر این مذاکرات سنگینی کردهاست.