وزیر دفاع اسرائیل از دولت دونالد ترامپ خواسته است طرحهای پیشین برای صلح دوجانبه اسرائیلی- فلسطینی را رها کرده و تلاش خود را بر دستیابی به «صلح منطقهای» میان اسرائیل با دنیای عرب متمرکز کند.
به گزارش جروزالم پست، آویگدور لیبرمن این درخواست را دوشنبه نوزدهم تیر، همزمان با سفر دیگری از سوی جیسون گرینبلات، مأمور آمریکا در امور مذاکرات بینالمللی به اسرائیل، بیان کرده است.
لیبرمن گفته است، صلح اسرائیل با کشورهای عرب موجب صلح اسرائیل با فلسطینیان نیز خواهد شد و فلسطینیها را به نرمش و سازش میکشاند.
لیبرمن در نشست حزب تحت رهبری خود، «اسرائیل خانه ما»، گفته است، تمامی طرحهای پیشین برای برقراری صلح میان اسرائیل و فلسطینیان از سال ۱۹۹۳ به بعد بدون فایده بوده است.
اشاره لیبرمن به سال ۱۹۹۳، زمان دستیابی به پیمان صلح اسلو میان دولت وقت اسرائیل با سازمان آزادیبخش فلسطین است، که به برپایی حکومت خودگردان فلسطینی در آن سال در کرانه باختری و غزه منجر شد.
بر اساس پیمان اسلو قرار بود، کشور فلسطین تا حداکثر پنج سال بعد، به استقلال برسد. اما با گذشت ۲۴ سال این هدف هنوز عملی نشده است.
به نوشته جروزالم پست، لیبرمن گفته است: «رهبران فلسطینی حسن نیت ندارند؛ خشونتهای مهاجمان فلسطینی علیه افسران پلیس اسرائیل را محکوم نمیکنند و برای تصویب قطعنامههای خصمانه علیه اسرائیل در مجامع جهانی تلاش میکنند.»
جیسون گرینبلات برای دومین بار در کمتر از یک ماه اخیر، با هدف پیگیری تلاشهای ازسرگیری گفتوگوهای سیاسی اسرائیلی و فلسطینی به منطقه بازگشته است.
در همین حال، بهنوشته جروزالم پست، دستیاران گرینبلات گفتهاند که انتظار مشخصی از مأموریت این بار وی در دستور کار نیست و سفرهای رفت و برگشت بیشتری از سوی او و جرد کوشنر انجام خواهد شد.
جرد کوشنر، مشاور ارشد و داماد دونالد ترامپ، ماه گذشته همراه با جیسون گرینبلات در سفر به منطقه با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی گفتوگو کرد.
آقای گرینبلات در این دور جدید مأموریت نیز، سهشنبه بیستم تیر با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان در رامالله، و چهارشنبه بیست و یکم تیر با بنیامین نتانیاهو در اسرائیل دیدار میکند.
آقای عباس خود دوشنبه نوزدهم تیر در گفتوگو با جروزالم پست ابراز امیدواری کرده بود که در ملاقات این بار با جیسون گرینبلات مشخص شود که آمریکا چه چارچوبی برای روند صلح در نظر دارد.
دونالد ترامپ در سفر دو ماه پیش به اسرائیل و کرانه باختری گفت که تلاشهای دولت او برای برقراری صلح اسرائیلی- فلسطینی جدی است.
بهنوشته جروزالم پست، یک صلح منطقهای با اسرائیل، هم برای فلسطینیان و هم برای کشورهای عربی «مشکلآفرین» است.
هم ملک عبدالله دوم پادشاه اردن، که کشورش از ۲۳ سال پیش با اسرائیل پیمان کامل صلح دارد، و هم ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی به دونالد ترامپ گفتهاند، تلاشهای بیرونی برای صلح میان اسرائیل و فلسطینیان کارساز نیست و از سوی مردم منطقه تحمل نمیشود.
اما بهنوشته جروزالم پست، آمریکا امیدوار است با پیشرفت احتمالی در گفتوگوهای اسرائیلی- فلسطینی، نوعی همکاری میان اسرائیل با امیرنشینهای خلیج فارس را دستکم در سطوح پایین، ایجاد کند.
این امیدواری در حالی است که امیرنشینهای خلیج فارس خود در دوره اخیر بین خود دچار تشتت و بحران شدید داخلی شدهاند.
بنیامین نتانیاهو در دوره اخیر، از جمله در سفر به آفریقا، گفته است، عادی شدن مناسبات کشورهای عربی و نیز آفریقایی با اسرائیل، بخت رسیدن به صلح اسرائیل با فلسطینیان را بیشتر میکند.
اما محمود عباس دو هفته پیش در اجلاس سران اتحادیه آفریقا از این کشورها خواست، عادی کردن مناسبات میان آنها با اسرائیل به حساب فدا کردن آرمان فلسطینیها نباشد.