وزیر خارجه فرانسه روز چهارشنبه، ۶ اردیبهشت گفت که گزارش سرویس اطلاعاتی فرانسه نشان میدهد که «بیشک» دولت بشار اسد مسئول حمله شیمیایی به خان شیخون در سوریه بوده است.
خبرگزاریها چندی پیش از حملهای شیمیایی به روستای خان شیخون در منطقه تحت کنترل مخالفان دولت سوریه خبر داده و شمار کشتهشدههای این حمله را حدود ۱۰۰ نفر اعلام کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ژان-مارک اِرو، وزیر خارجه فرانسه، به نقل از گزارش سرویس اطلاعاتی فرانسه گفت که تجزیه و تحلیل نمونههایی که از محل وقوع حمله در خانشیخون گرفته شده «شکی باقی نمیگذارد که در آنجا گاز سارین استفاده شده است».
آقای ارو همچنین افزود که «با توجه به شیوه تولید گاز سارین استفادهشده شکی در مورد مسئولیت رژیم سوریه باقی نمیماند.»
وزیر خارجه فرانسه در حالی که نسخهای از گزارش سرویس اطلاعاتی کشورش را ارائه میکرد به خبرنگاران گفت: «روش تولید [گاز سارین] نشانهها و ویژگیهای روش تولید حکومت سوریه را با خود دارد و این مشخص میکند که این حکومت مسئول این حمله است.»
به گزارش رویترز، مقامات فرانسوی همچنین میگویند که سرویس اطلاعاتی فرانسه شواهدی ارائه کرده که نشان میدهد دولت سوریه با وجود تعهدش بر حذف کامل عناصر تسلیحاتی شیمیایی، هنوز «صدها تن» از این عناصر را «انبار کرده و در اختیار دارد.»
خبرگزاری رویترز میگوید گزارش ششصفحهای سازمان اطلاعات فرانسه بر اساس نمونههایی که از محل اصابت مواد منفجره با زمین در خانشیخون جمعآوری شده و همچنین نمونه خون قربانیان این حادثه تنظیم شده است.
آقای ارو در گفتوگو با خبرنگاران تأکید کرد که سازمان اطلاعات فرانسه «از منبع مشخصی» با جزئیات فرایند تولید گاز سارین در آزمایشگاههای سوری آشنا شده و نمونههایی را نیز از حملات قبلی با این گاز در سوریه برای مقایسه با حملات بعدی نگه داشته است.
در گزارش سرویس اطلاعاتی فرانسه آمده است: «در میان عناصری که در نمونهها پیدا شده هگزامین است که عنصر ویژه گازهای سارین تولیدشده توسط دولت سوریه است.»
این گزارش افزوده است که سازمان اطلاعاتی فرانسه پیش از این نمونههایی از نارنجکهای منفجرنشده از حمله سراقب در ۲۹ آوریل ۲۰۱۳ گرد آورده و یافتههای جدید در خانشیخون با عناصر یادشده در نمونههای سراقب «یکی هستند.»
قدرتهای غربی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه را مسئول حمله سراقب و همچنین مسئول حمله شیمیایی اخیر در خانشیخون میدانند.
اما بشار اسد خبر حمله به خانشیخون را اساساً «۱۰۰ درصد ساختگی» دانسته و آن را دستاویزی برای حمله آمریکا به مواضع دولت سوریه توصیف کرده است.
روسیه و ایران، دو حامی بزرگ حکومت اسد، نیز با وجود پذیرش وقوع حمله شیمیایی اصرار دارند که نه بشار اسد، بلکه گروههای مخالف حکومت او در این حمله شیمیایی دست داشتهاند و همچنان خواهان انجام «تحقیقاتی بینالمللی» در این باره هستند.
هواپیمای جنگی
گزارش تازه سازمان اطلاعات فرانسه در بخش دیگری مینویسد که در زمان حمله شیمیایی خانشیخون یک فروند جنگنده سوخوی ۲۲ دولت سوریه روز چهارم آوریل شش بار خانشیخون را هدف قرار داده و نمونههایی که از محل جمع شده نشانگر اصابت موشکهایی است که حامل گاز سارین بودهاند.
در بخش دیگر گزارش آمده است که «تنها بشار اسد و برخی از افراد پرنفوذ پیرامون او میتوانند دستور استفاده از سلاح شیمیایی را داده باشند.»
این گزارش میافزاید که گروههای جهادی در منطقه ظرفیت توسعه عناصر شیمیایی و انجام چنین حملهای را در اختیار ندارند و گروه حکومت اسلامی (داعش) نیز در این منطقه حضور ندارد.