کمی پس از آنکه وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد برخی دادوستدهای مالی به دلار میان ایران و موسسات مالی خارجی را تسهیل کردهاست، شماری از قانونگذاران جمهوریخواه آمریکایی نسبت به این تصمیم انتقاد شدیدی ابراز کرده و حتی آن را به مثابه «رها کردن ایده آینده دموکراتیک برای ایران» دانستند.
وزارت خزانهداری ایالات متحده روز جمعه، ۱۶ مهرماه، در قالب یک راهنمای جدید تجاری اعلام کرد که انجام معامله از طرف شرکتهای خارجی با ایران و نقل و انتقالات مالی میان ایران و مؤسسات مالی را تسهیل خواهد کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا این نقل و انتقالات را مشروط بر آن کرده که این پولها وارد سیستم مالی آمریکا نشوند.
همچنین بر اساس این تصمیم جدید، تحریمهای کلی و گسترده علیه آن دسته از شرکتهای ایرانی که زیر نظر افراد مشمول تحریمهای آمریکا اداره میشوند، برداشته خواهد شد.
در واکنش به این تصمیم، مایک پامپیو، نماینده جمهوریخواه از ایالات کانزاس گفت که تغییراتی که وزارت خزانهداری داده به مثابه «نشان دادن چراغ سبز به تروریستها» است.
به گزارش روز یکشنبه ۱۸ مهر روزنامه والاستریت جورنال آقای پامپیو افزود که به باور او، متن تازه موانع را از سر راه تعامل خارجیها با شرکتهای تحت کنترل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برمیدارد.
این نماینده جمهوریخواه در مجلس نمایندگان آمریکا در ادامه گفت که «از این مماشات و مدارا و دیگر موارد مشابه چنین برمیآید که دولت اوباما ایده هرگونه آینده دموکراتیک یا طرفدار غرب برای ایران را رها کردهاست.»
در همین حال، سناتور تام کاتن، سناتور جمهوریخواه از ایالت آرکانسا، نیز روز یکشنبه به این تصمیم وزارت خزانهداری واکنش نشان داده و گفت که «راهنمای جدید، تفاهمی را که تا الان وجود داشته مبنی بر اینکه دلار آمریکا را نمیتوان برای تسهیل دادوستد با نهادهای ایرانی، و به خصوص نهادهای مورد تحریم، استفاده کرد، برهم میزند.»
وی افزود: «با مجاز دانستن معامله بین شرکتهای فرعی خارجی وابسته به شرکتهای آمریکایی با نهادهای ایرانی، رئیسجمهور نصّ صریح قانون مصوبه کنگره را نادیده میگیرد.»
از سوی دیگر، سناتور مارک کرک از ایالت ایلینوی که ریاست کمیته بانکداری سنا را برعهده دارد نیز ابراز داشت که راهنمای جدید تجاری «به منزله اعطای امتیازات تازه از سوی کاخ سفید به تهران است».
کمیتهای که آقای کرک بر آن ریاست دارد، عهدهدار نظارت بر قانون تحریم علیه ایران نیز هست.
این انتقادها در حالی بیان میشوند که مقامهای وزارت خزانهداری آمریکا روز یکشنبه تأکید کردند که راهنمای جدیدی که منتشر کردهاند به معنی سازش و مماشات با ایران نیست و تنها بخشی از بازنگریهای دورهای این وزارتخانه در قبال برنامه تحریمی وضعشده است.
تصمیم تازه وزارت خزانهداری آمریکا پس از اعتراضهای فزاینده ایران به اجرایی نشدن برجام از سوی آمریکا گرفته میشود. ایران میگوید که آمریکا از شدت تحریمها نکاسته و به تعهدات خود بر اساس برجام عمل نکرده است.
بهرغم حصول توافق هستهای، تحریمهای آمریکا علیه ایران و برخی شرکتهای ایرانی همچنان پابرجا هستند. آمریکا میگوید که برخی از این تحریمها به دلیل برنامه موشکی ایران، سابقه نقض حقوق بشر یا حمایت از گروههایی که آمریکا آنها را تروریستی میداند، همچنان باقی ماندهاند.