حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز دوشنبه از دادن پاسخ صریح به پرسشی دربارهٔ نامزدی دوباره خود در انتخابات پیش رو، خودداری کرده و گفت که «برای پاسخ به این سؤال دو سه روزی باید صبر کرد.»
رئیس جمهوری ایران که روز دوشنبه ۲۱ فروردین در یک نشست خبری سخن میگفت افزود: « از فردا ثبت نام افراد متقاضی شروع میشود. پنج روز همزمان ثبت نام است. اگر پنج روز صبر کنید معلوم میشود که چه کسانی وارد عرصه انتخابات میشوند.»
او همچنین ضمن انتقاد از آمارها و سخنان «دروغ» منتقدان و دفاع دوباره از عملکرد دولت در حوزه اقتصاد، اعلام کرد که از عملکرد دولت در حوزه تأمین آزادیهای سیاسی و فرهنگی «به طور کافی» راضی نیست و دراین حوزه همه کارها دست دولت نبوده است.
وی در پاسخ به پرسشی اعلام کرد از عملکرد دولت در حوزه تأمین آزادیهای سیاسی و فرهنگی «به طور متوسط راضی است» چون همه امور دست دولت نبود و در برخی موارد تلاش دولت «به ثمر نمینشست».
پیشتر، شیرین عبادی، برنده ایرانی جایزه صلح نوبل، کارنامه دولت حسن روحانی در زمینه رعایت آزادیهای قانونی را «بسیار ضعیف» دانسته و از اینکه آقای روحانی برخلاف وعدههای انتخاباتی «هیچ تغییری» در وزارت اطلاعات انجام نداده، انتقاد کرده بود.
آقای روحانی از مردم خواست که اگر از موضوعی ناراضی هستند، یا «با آزادی فکر آنها منطبق» نیست «باصدای رسایی حرف بزنند» تا افرادی که به دنبال محدود کردن آزادی آنها از جمله مسدود کردن شبکههای اجتماعی هستند، متوجه شوند که «مردم عصبانی میشوند».
وی از جمله با اشاره به تلاشها برای مسدود شدن شبکههای اجتماعی گفت که «اگر تلاش رئیسجمهور و دولت نبود، شما شبکهای را نمیدیدید که زنده باشد و همه را قربانی میکردند».
آقای روحانی همچنین اعلام کرد که در دولت او فضای مدارس دبیرستانها و دانشگاهها «کمتر امنیتی شده است».
سخنان آقای روحانی در حالی بیان میشود که ۹۲ تشکل دانشجویی در مردادماه سال گذشته در نامهای به رئیس جمهوری ایران ضمن انتقاد از ادامه «جَوّ ارعاب و تهدید» و فضای «امنیتی» در دانشگاههای ایران، به لغو برنامههای تشکلهای دانشجویی و «دخالتهای غیرقانونی و فراقانونی» در برگزاری آنها اعتراض کردند.
مقامهای قضایی و امنیتی در سالهای اخیر همچنین تلاشهای بسیاری برای مسدود کردن شبکههای اجتماعی از جمله «تلگرام» داشتند، اما دولت حسن روحانی میگوید که با این درخواستها مخالفت کرده است.
محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات روز چهارشنبه، ۱۸ اسفند ۹۵، اعلام کرده بود که این وزارتخانه تحت تأثیر «فشارها» و «تلاش عدهای خاص» برای فیلتر شدن تلگرام قرار نخواهد گرفت و این پیامرسان در ایام انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ فیلتر نخواهد شد.
مدیران بازداشت شده کانالهای تلگرامی «جرمی مرتکب نشدهاند»
آقای روحانی همچنین با بیان اینکه نباید افراد به دلیل طرفداری از احزاب زندان شوند، افزود: «یکی از شیوههایی که برخیها به کار میبرند … این است که اگر کسی را شنبه بخواهند احضار کنند، پنجشنبه میبرند که دو شبی به قول برخیها آب خنک مستحبی زندان را بخورد».
به گفته رئیس جمهوری ایران، براساس گزارش وزارت اطلاعات، مدیران کانالهای تلگرامی که اخیراً بازداشت شدهاند، «جرمی مرتکب نشدهاند».
آقای روحانی اضافه کرد: «وزیر کشور، دادگستری و اطلاعات پیگیر این ماجرا هستند تا به من گزارش دقیقی ارائه دهند. اگر گزارش اولیهای که وزیر اطلاعات به من دادند درست باشد، که امیدوارم درست نباشد حتماً به اطلاع مردم خواهم رساند».
در اسفند سال گذشته، مدیران تعدادی از کانالهای تلگرامی و شماری از روزنامهنگاران از جمله هنگامه شهیدی، مراد ثقفی، احسان مازندرانی و همچنین رامین کریمیان، پژوهشگر و مترجم، بازداشت شدند.
رئیسجمهوری ایران، روز شنبه ششم فروردین از وزیر کشور خواسته بود دربارهٔ بازداشت «مشکوک» تعدادی از فعالان رسانهای در آستانه انتخابات گزارشی تهیه کرده و مانع دخالت «غیرقانونی» برخی نهادها در انتخابات شود.
محمود علوی، وزیر اطلاعات ایران، نیز اعلام کرده که دولت با بازداشت مدیران کانالهای تلگرامی مخالف است.
محمود صادقی نماینده تهران در مجلس، حسامالدین آشنا، مشاور حسن روحانی، و تعدادی از اعضای فراکسیون امید مجلس به این بازداشتها واکنش نشان داده و آن را با موضوع انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ مرتبط دانسته بودند.
دادن آمار و گفتن حرفهای «دروغ» به مردم «بالاترین خیانت به ملت» است
رئیس جمهوری ایران روز دوشنبه همچنین با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری، به آنچه دادن آمار و گفتن حرفهای «دروغ» به مردم توصیف کرد انتقاد کرده و «مخصوصاً دروغی که باعث یاس و ناامیدی مردم شود» را «بالاترین خیانت به ملت» دانست.
آقای روحانی با اشاره به انتقادها از توافق اتمی وین گفت: «نمیدانم چرا بعضیها ماشین دودی هستند. همین طوری که حرف میزنند، دود میکنند… برای چه فضا را دودآلود میکنیم؟ برای چه مردم را به تردید میاندازیم؟».
وی اضافه کرد: «مثلاً یک تعداد هواپیما خریداری شد. نمیدانم چرا به بعضیها برخورد و گفتند که چرا هواپیمای نو؟ همان کهنه سوار میشویم».
آقای روحانی همچنین در پاسخ به پرسشی دربارهٔ وعده او مبنی بر حل مشکلات در ۱۰۰ روز گفت که «من گفتم اگر در انتخابات موفق شوم اقدامات ۱۰۰ روزه اول را اعلام میکنم اما عدهای تخریبگر گفتند که من اظهار کردهام مشکلات را ۱۰۰ روزه حل میکنم. فردی که یکشبه مشکلات را حل میکرد یک نفر دیگر بود ما نیستیم».
رئیس جمهوری ایران خبر داد که روز یک شنبه ابلاغیهای با زمانبندی مشخص برای «تولید ملی و اشتغال مشخص» به همه دستگاهها ابلاغ شده است.
وی همچنین اعلام کرد که در دولت سابق و در سال ۸۶ تا ۹۱ اشتغال خالص زیر ۱۰ هزار نفر بوده، اما این رقم درسال گذشته۶۳۰ هزار نفر بوده است.
آقای روحانی روز شنبه، ۱۹ فروردین، نیز با انتقاد از «دروغ، تخریب و تهمت» علیه دولت او در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، از نامزدهای اصولگرا خواسته بود که به دنبال «رقابت سالم» باشند و از «لیاقتها» و برنامههای خود سخن بگویند.
نامزدهای گروه «جبهه مردمی نیروهای انقلاب (جمنا)» روز پنجشنبه، ۱۷ فروردین، در نشست این گروه شدیداً از عملکرد دولت حسن روحانی انتقاد کرده بودند.
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، نیز در اسفند ماه سال گذشته ابراز تردید صداوسیما علیه آمارهای اقتصادی نهادهای رسمی، از طریق مصاحبه با تعدادی از مردم و بدون ارائه عدد و رقم را «سخیف» خوانده و گفته بود که یک «تیم سیاسی ویژه» در این نهاد برای «تخریب» دولت «برنامههای حسابشده» تهیه میکند.
سخنان آقای نوبخت پس از ابراز تردید رهبر جمهوری اسلامی دربارهٔ آمارهای مربوط به بهبود وضعیت اقتصادی کشور و حمله شدید نزدیکان او به عملکرد اقتصادی دولت بیان شده بود.
رهبر جمهوری اسلامی در اسفند و در فروردین سال جاری، و به فاصله حدود دو ماه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، چند بار به عملکرد دولت در حوزه اقتصاد انتقاد و دربارهٔ درست بودن آمارهای دولت ابراز تردید کرده است.
در هفتههای گذشته نیز امامان جمعه شدیداً از عملکرد دولت در حوزه اقتصاد انتقاد کردهاند.
ساعاتی پس از پیام نوروزی آیتالله خامنهای، حسن روحانی در یک سخنرانی ضمن دفاع از عملکرد دولت گفته بود که «ده دولت بعد نیز نخواهند توانست همه مشکلات را حل کنند»، اما دولت مسیر «درستی» را انتخاب کرده که به سمت کاهش مشکلات است.
مقامات دولت حسن روحانی با استناد به مواردی چون رشد اقتصادی ۱۱ درصدی و یکرقمی شدن تورم از بهتر شدن شرایط اقتصادی مردم در مقایسه با دوره آغازین این دولت خبر میدهند.
«پرداخت یارانه حراجی یا مزایده نیست که رقم را بالا ببرند»
رئیس جمهوری ایران در این نشست خبری همچنین بهبود زندگی افراد کمدرآمد جامعه را «دغدغه جدی» دولت یازدهم دانست و افزود: «حقوق افراد کم درآمد در طول چهار سال این دولت، به دو برابر افزایش یافته است».
وی اعلام کرد که پرداخت یارانه یکسان به همه افراد «خیلی مطلوب نیست» و یارانه نقدی «قشرها کم درآمد اضافه خواهد شد».
آقای روحانی همچنین در واکنش به وعده نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری برای افزایش یارانهها نیز گفت که «اقدامات مردمفریبانه و کارهای پوپولیستی در شأن ملت ما نیست».
وی تأکید کرد که مبلغ درآمد دولت از محل حذف یارانهها و میزان یارانهای که باید پرداخت شود، مشخص است و این موضوع «حراجی یا مزایده نیست که رقم را بالا ببرند».
به گفته آقای روحانی، براساس گزارش دیوان محاسبات، در دولت محمود احمدینژاد، برای پرداخت یارانه با همین رقم فعلی «اقدامات خلاف قانون انجام میشد و از خزانه پول پرداخت میشد».
حمید بقایی، معاون اجرایی محمود احمدینژاد در دوره ریاست جمهوری، وعده داده است که اگر رئیس جمهور شود، رقم یارانهها را در سه مرحله به ۲۵۰ هزار تومان خواهد رساند.
پیش از این، علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، روز ۱۲ فروردین وعده پرداخت یارانه ۲۵۰ هزار تومانی را «دروغ» خوانده و گفته بود که این وعده انتخاباتی نوعی «دروغ بزرگ و بزرگترین دروغ به فقراست».