ماکسیم سوکولوف، وزیر ترابری روسیه، روز چهارشنبه ۲۴ تیرماه خبر داد که این کشور در حال مذاکره با ایران برای صادرات هواپیماهای مسافربری سوپرجت از نوع سوخو است.
سوپرجت سوخو تنها هواپیمای مسافربری روسی است که بعد از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی در این کشور ساخته شده و توسعه یافتهاست.
وزیر ترابری روسیه به خبرنگاران گفت که «به غیر از هواپیماهای سوخو، دیگر فناوریهای روسی نیز وجود دارد که پاسخگوی علایق ایرانیها باشد».
بر اساس گزارش سایت رسمی شرکت هواپیمایی سوخو، این مسافربرهای «سوپرجت ۱۰۰» گنجایش ۷۸ تا ۹۸ مسافر (به همراه خدمه) را دارد. قیمت این نوع هواپیماها حدود ۳۵ میلیون دلار است.
شرکت هواپیمایی ایرانی «ماهان» روز سهشنبه پروازهای منظم خود را از تهران به شهر توریستی سوچی روسیه آغاز کرد.
به گزارش خبرگزاری اینترفکس روسیه، شرکت ماهان پروازهای خود در این مسیر را با هواپیماهای ایرباس در روزهای سهشنبه و جمعه انجام خواهد داد. این شرکت هواپیمایی ایرانی تاکنون تنها به مسکو پرواز داشت.
پیش از روسیه، شرکتهای هواپیمایی دیگر نیز از تمایل خود برای فروش هواپیما به ایران خبر داده بودند.
هفته گذشته خبرگزاری رویترز گزارش داد که شرکتهای غربی نیز انتظار ورود به بازار هواپیمایی ایران را دارند، کشوری که اکثر هواپیماهای مسافربری آن فرسوده شده و به گفته مقامات ایران، هماکنون نیاز به خرید ۴۰۰ هواپیما دارد.
رویترز نوشته است که هواپیماهای بوئینگ ۷۸۷ و ایرباس ای۳۵۰ در لیست فروش این شرکتها به ایران قرار دارند.
خبرگزاری بلومبرگ نیز روز چهارشنبه گزارش داد که توافق هستهای ایران فرصتی استثنایی برای شرکتهای فرانسوی ایرباس و آمریکایی بوئینگ برای ورود به بازار ایران است.
این خبرگزاری برای نمونه به متوسط عمر هواپیماهای امارات اشاره کردهاست که کمی بیش از شش سال است، در حالی که این رقم برای شرکت ماهان حدود ۲۴ سال، برای «زاگرسایر» حدود ۲۶ سال و دیگر شرکتهای هواپیمایی نیز وضعیت مشابهی دارند.
بلومبرگ نیز گزارش دادهاست که ایران برای خرید ۴۰۰ هواپیما نیاز به ۲۰ میلیارد دلار پول دارد که نه تنها برای شرکتهای غربی، بلکه سوخوی روسیه و حتی شرکتهایی از چین، برزیل و کانادا نیز میتواند منبع درآمد باشد.