لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۳۴

«آغاز آزادسازی» تجهیزات بلوکه شده صنعت پتروشیمی ایران


کارخانه پتروشیمی اصفهان
کارخانه پتروشیمی اصفهان

خبرگزاری دولتی ایرنا روز دوشنبه ۱۱ آبان خبر از آغاز آزادسازی تدریجی تجهیزات بلوکه شده صنعت پتروشیمی ایران داد.

ایرنا به نقل از مرضیه شاهدایی، مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نوشت که شرکت‌های ایتالیایی و آلمانی در آزادسازی تجهیزات توقیف شده ایران همکاری کرده‌اند و تجهیزات شماری از پروژه‌ها تحویل ایران شده‌است.

تجهیزات آزاد شده در برگیرنده مواد و ماشین آلاتی بوده‌اند که به گفته مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دلیل وضع شدن تحریم‌ها علیه ایران توسط شرکت‌های خارجی، توقیف شده بودند.

به نوشته ایرنا، توقیف تجهیزات صنعت نفت و پتروشیمی باعث شده بود که بسیاری از پروژه‌های بزرگ ایران، به حالت نیمه‌کاره رها شوند؛ برای بسیاری از این تجهیزات به دلیل فناوری بالا، امکان تولید در داخل ایران وجود نداشته‌است.

برخی از تجهیزات خریداری شده برای طرح‌های پتروشیمی ایران به گفته مرضیه شاهدایی در مبدأ توقیف شده بود و فروشندگان با آن‌که با ایران قرارداد امضا کرده بودند، از اجرای تعهدات خود سرباز می‌زدند و از واگذاری تجهیزات خریداری شده به ایران خودداری می‌کردند.

همگامی شرکت‌های خارجی و به ویژه شرکت‌های اروپایی با روند تحریم‌ها به گونه‌ای بود که به گفته این مقام شرکت ملی پتروشیمی، برخی شرکت‌ها، حتی کشتی‌هایی که تجهیزات خریداری شده توسط ایران را بارگیری کرده بودند به بنادر بازگردانده و تجهیزات را توقیف کردند.

مرضیه شاهدایی در ادامه به خبرگزاری ایرنا گفت در دو ماه گذشته که مذاکرات با ۱+۵ به مراحل پایانی خود نزدیک و شرکت‌های خارجی مطمئن شده بودند که ایران و ۱+۵ به توافق خواهند رسید، آزادسازی تجهیزات را آغاز کردند.

به گفته او، برخی از این تجهیزات در حال حاضر حتی در پروژه‌ها نصب شده‌اند و برخی شرکت‌ها و مشخصاً شرکت زیمنس آلمان شماری از توربوکمپرسورهایی که توقیف کرده بود را آزاد کرده‌است.

پس از بی‌نتیجه ماندن مذاکرات ایران با کشورهای ۱+۵ بر سر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد در آبان ماه سال ۹۰ آمریکا فشار بر جمهوری اسلامی را شدت داد و در کنار وضع تحریم‌هایی در زمینه‌های مختلف، صنعت پتروشیمی ایران را هم تحریم کرد.

در یازدهم تیرماه ۱۳۹۱ اتحادیه اروپا نیز با تحریم واردات نفت خام و فراورده‌های پتروشیمی از ایران، عملاً صنعت پتروشیمی ایران را مورد تحریم قرار داد.

ظرفیت تولید سالانه پتروشیمی ایران حدود ۶۰ میلیون تن است، در حالی که بعد از تحریم‌ها ایران مجبور شد تولید خود را به ۴۰ میلیون تن کاهش دهد. سال گذشته این رقم به ۴۴ میلیون تن افزایش یافت و برای سال جاری انتظار می‌رود که به ۵۱ میلیون تن برسد.

ایران می‌گوید که با رفع تحریم‌ها صادرات پتروشیمی خود را تا ۲۵ درصد افزایش خواهد داد، درآمدی که دست کمی از درآمدهای نفتی ندارد.

XS
SM
MD
LG