در حالیکه حدود یک ماه به گفتوگوها بین دولت سوریه و مخالفان بشار اسد باقی مانده، عربستان سعودی اقدام به برگزاری نشستی سهروزه در ریاض کرده است تا گروههای مخالف بشار اسد در مورد راههای گفتوگو با حکومت سوریه تبادل نظر کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه هرچند همه گروههای مخالف دولت سوریه به این نشست دعوت نشدهاند اما این اولین بار از سال ۲۰۱۱ است که طیف گستردهای از گروههای سیاسی و مسلح گرد هم آمدهاند.
هدف این نشست که با حضور صد نماینده از گروههای مختلف برگزار شده شکل دادن به اتحادیست که بتواند در گفتوگوها با رژیم بشار اسد دقیقتر عمل کند.
علیرضا نوریزاده تحلیلگر مسائل جهان عرب ساکن لندن در تشریح اهداف عربستان سعودی از برگزاری این نشست به رادیو فردا میگوید که به دلیل تشتت آرای مخالفان بشار اسد و همینطور ورود روسها به ماجرای سوریه، عربستان لازم دید چنین نشستی را برگزار کند تا هماهنگی بین آنها ایجاد شود.
هرچند عربستان سعودی اعلام کرده که از همه گروههای «اپوزیسیون میانهرو» برای شرکت در این نشست دعوت کرده است، اما واقعیت این است که کردهای سوریه و از جمله اتحاد دمکراتیک کردها به این نشست دعوت نشدهاند و به همین علت، کردها خود به همراه برخی دیگر از مخالفان، از روز سهشنبه نشستی دو روزه در استان حسکه در شمال شرقی سوریه برگزار کردند.
علیرضا نوریزاده در مورد علت عدم دعوت از گروههای کرد سوری معتقد است که سعودیها به دلیل ارتباطشان با ترکیه و به منظور جلوگیری از لطمه وارد شدن به این ارتباط ناچار شدند از دعوت کردها خودداری کنند.
در همین حال خالد خوجه رهبر ائتلاف ملی سوریه که در استانبول مستقر است طی بیانیهای ابراز امیدواری کردهاست که نشست ریاض باعث شود یک تیم متشکل با اهدافی مشخص برای گفتوگو شکل داده شود.
اما همه اینها در حالی رخ میدهد که برخی گروههای سوری به دلیل شرکت گروههایی چون جیشالاسلام و احرارالشام از شرکت در نشست ریاض خودداری کردهاند.
عربستان اعلام کرده که کوشیده است از همه «گروههای میانهرو» دعوت بهعمل بیاورد ولی به نظر میرسد دعوت از این دو گروه در نظر برخی از سایر گروهها خلاف ادعای عربستان است.
نخستین روز نشست ریاض با حضور کوتاه عادلالجبیر وزیر امورخارجه عربستان و سخنان وی آغاز شد. به گفته منابع سوری، روز گذشته نیز محمدبن نایف ولیعهد عربستان در دیداری با نمایندگان گروههای مسلح سوری تاکید کرده که عربستان خواستار رفتن رژیم اسد است.
ایران نشست ریاض را تلاش عربستان برای منحرف کردن مذاکرات صلح سوریه توصیف کرده است ولی در واکنشی از نوع دیگر نسبت به این نشست، امیر قطر در نشست سالانه شورای همکاری خلیج فارس ابراز امیدواری کرده که گروههای مختلف سوری از این فرصت به گفته وی «طلایی» برای شکل دادن به یک اتحاد و ثبات قدم سود جویند.
تلاشها به منظور یافتن راهحلی سیاسی برای بحران سوریه در حالی صورت میگیرد که از آغاز ناآرامیها در این کشور تاکنون بیش از ۲۵۰ هزار نفر کشته و میلیونها نفر مجبور به ترک محل زندگیشان شدهاند.