براساس گزارشها روز شنبه ۱۳ تیر، محوطه تاریخی شوش در استان خوزستان و «منظر فرهنگی میمند» در استان کرمان، به عنوان هجدهمین و نوزدهمین اثرهای ایران در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو ثبت شدند.
به گزارش خبرگزاری فارس در سی و نهمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو در شهر بن آلمان، پس از دفاع محمد حسن طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی ایران از پرونده محوطه باستانی شوش، این اثر تاریخی با اکثریت آرای اعضای یونسکو ثبت جهانی شد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، محوطه باستانی شوش در استان خوزستان شامل کاخ ادرشیر (کاخ شائور)، آپادانا، دروازه شرقی، هدیش، شهر پانزدهم، روستای هخامنشی، مسجد جامع شوش و مجموعه بناهای دوره اسلامی، تپههای آکروپول و قلعه فرانسویها است.
براساس این گزارش، شهر باستانی شوش، پایتخت تمدن چندهزار ساله عیلامیان و در دورهای نیز پایتخت زمستانی هخامنشیان بودهاست.
«منظر فرهنگی میمند» که به عنوان نوزدهمین اثر ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شدهاست، در اجلاس دو سال پیش این سازمان به دلیل نقص پرونده ثبت نشده بود.
میمند روستایی صخرهای است که از نخستین سکونتگاههای بشری به شمار میرود. به گفته مقامات سازمان میراث فرهنگی ایران قدمت این سکونتگاه تا ۱۲ هزار سال برآورد میشود.
سال گذشته در سی وهشتمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو، «شهر سوخته» در استان سیستان و بلوچستان، به عنوان هفدهمین اثر تاریخی ایرانی در فهرست این سازمان ثبت شده بود.
سه مجموعه تاریخی «چغازنبیل»، «تخت جمشید» و میدان «نقش جهان» در اصفهان بهعنوان نخستین آثار جهانی ایران در تاریخ ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۸ ثبت جهانی شدند.
پس از ثبت این آثار، ایران به مدت حدود ۲۴ سال اثری را در فهرست جهانی ثبت نکرد تا اینکه در سال ۱۳۸۲، مجموعه تاریخی «تخت سلیمان» بهعنوان چهارمین اثر تاریخی کشور جهانی شد.
در سالهای بعد نیز «پاسارگاد»، «منظر تاریخی و فرهنگی بم»، «گنبد سلطانیه»، «مجموعه تاریخی بیستون» و «قرهکلیسا» مجموعه «کلیساهای ارامنه»، «بازار تبریز»، «بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی» و «باغهای ایرانی» در فهرست جهانی یونسکو ثبت شدند.
در سیوششمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو ایران دو اثر «مسجد جامع اصفهان» و «برج گنبد قابوس» و در سی و هفتمین اجلاس ایران «مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ گلستان» را به عنوان شانزدهمین اثر جهانی در این فهرست ثبت کرد.
براساس گزارشها، سی و نهمین نشست کمیته میراث جهانی سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) تا ۱۷ تیر ادامه خواهد داشت و بنا است ۳۷ پرونده را برای پیوستن به فهرست میراث جهانی بررسی کند.