رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، میگوید کشورش حضور فعالتر در ائتلاف جهانی برپا شده را برای مقابله با نیروهای «حکومت اسلامی» در عراق و سوریه بررسی میکند.
آقای اردوغان در حالی این امر را بیان کردهاست که ترکیه در هفتههای اخیر به تلاشهای آمریکا و متحدان آن در تشکیل ائتلاف بینالمللی برای مقابله با نیروهای «حکومت اسلامی» پاسخ روشنی نداده بود.
ترکیه پیش از این تاکید کردهبود که نظر به اسارت ۴۹ نفر از شهروندانش توسط «داعش» در موصل عراق نمیتواند بخشی از ائتلاف جهانی باشد.
اما ترکیه هفته گذشته اعلام کرد گروگانهای خود را «بدون پرداخت رشوه» آزاد کردهاست.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، رئیس جمهوری ترکیه جمعه چهارم مهر در استانبول گفت با آزادی این گروگانها دست ترکیه در پیوستن به ائتلاف جهانی باز شدهاست.
قرار است پارلمان ترکیه هفته آینده در خصوص مشارکت این کشور در ائتلاف مبارزه با «حکومت اسلامی» تصمیم بگیرد؛ این نشست برای دوم اکتبر تعیین شدهاست.
به گفته آقای اردوغان، پارلمان ترکیه «گامهای لازم» را برخواهد داشت، هرچند که وی توضیح بیشتری نداد.
رجب طیب اردوغان در همین حال گفت، کشورش با داشتن ۱۲۵۰ کیلومتر مرز مشترک با عراق و سوریه نمیتواند مدعی شود که «حکومت اسلامی» ترکیه را نگران نمیکند.
رئیس جمهوری ترکیه همچنین گفت، کشورش نمیتواند کشتار بیگناهان را ببیند و «دست روی دست بگذارد».
آقای اردوغان همچنین برای جلوگیری از بمبارانها توسط رژیم بشار اسد تعیین منطقه پرواز ممنوع در بخشهایی از آسمان سوریه را پیشنهاد کرد.
برخی از ناظران در رسانههای جهانی، ترکیه را به حمایت تلویحی از «حکومت اسلامی» در مبارزه با رژیم بشار اسد در سوریه متهم کرده و گزارشهایی در رسانههای بینالمللی در خصوص برپایی دفاتر فعالیت و بسیج نیروها برای «داعش» در برخی از نقاط ترکیه منتشر کردهبودند.
ترکیه اتهام حمایت از «حکومت اسلامی» (داعش سابق) را رد کردهاست اما همچنان بر لزوم سرنگون کردن رژیم بشار اسد در سوریه تاکید دارد و میگوید آقای اسد مشروعیت اخلاقی خود را برای ادامه حاکمیت در این کشور از دست دادهاست.
پیشروی نیروهای «حکومت اسلامی» در هفتههای گذشته در روستاهای منطقه «کوبانی» در شمال سوریه و در نزدیکی مرز ترکیه، موجب شده بود که بیش از یکصد و شصت هزار نفر از کردهای این منطقه از بیم جان خود به ترکیه بگریزند.
ترکیه در روزهای گذشته مانع از پیوستن شبه نظامیان کرد ترکیه به نیروهای مبارز با «داعش» در سوریه شده بود اما خبرگزاری فرانسه با استناد به شاهدان عینی گزارش داد که نیروهای امنیتی ترکیه جمعه چهارم مهر، مانع از رفتن صدها نفر از کردهای ترکیه به آن سوی مرز سوریه نشدند.
سازمان پکاکا و رهبر زندانی آن، عبدالله اوجالان، در هفتههای اخیر از کردهای ترکیه خواسته بودند برای کمک به دفاع از کردهای منطقه «کوبانی»، بسیج شوند.
درهمین حال، احمد داوود اوغلو، نخستوزیر ترکیه، جمعه گفت، دولت آنکارا به «تلاش شبانهروزی» ادامه خواهد داد تا معضل سی ساله کردهای ترکیه با دولت مرکزی حل شود.