موشه یعلون، وزیر دفاع اسرائیل، شنبه شب بیست و ششم مهر، برای یک سفر رسمی به دعوت چاک هیگل، همتای آمریکایی خود، به آمریکا رفت.
رسانههای اسرائیل نوشتهاند، ژنرال یعلون در باره برنامه اتمی ایران و خطرات منطقهای ناشی از گروه «حکومت اسلامی» با آقای هیگل و دیگر مقامات امنیتی و نظامی آمریکا گفتوگو میکند.
این نخستین سفر وزیر دفاع اسرائیل به آمریکا پس از جنگ ویرانگر و پرتلفات غزه در تابستان گذشتهاست.
یعلون یکشنبه بیست و هفتم مهر پس از حضور در محل برجهای ویران شده دوقلوی نیویورک در حمله تروریستی ۱۳ سال پیش القاعده، با بان گیمون، دبیر کل سازمان ملل و نیز با سامانتا پاور، نماینده آمریکا در این سازمان، دیدارهای جداگانه دارد.
یعلون مذاکرات خود را با مقامات امنیتی آمریکا دوشنبه بیست و هفتم مهر در پنتاگون آغاز میکند.
مذاکرات یعلون با مقامات آمریکا در حالی انجام میشود که واشینگتن به تازگی ائتلاف نظامی برای مبارزه با گروه «حکومت اسلامی» (داعش پیشین) تشکیل داده است؛ اسرائیل بخشی از این ائتلاف نیست اما بنا به گزارش برخی از رسانههای غربی، توان اطلاعاتی خود را در این مبارزه در اختیار آمریکا و همپیمانان غربیاش گذاشتهاست.
وزیر دفاع اسرائیل در هفتههای اخیر گفتهاست که خطرات داعش «کمتر از تهدیدات ناشی از برنامه اتمی ایران است» زیرا به گفته او، میتوان داعش را از بین برد اما «اگر ایران به توانایی هستهای نظامی برسد، میخواهد برنامههای جاهطلبانه خود را برای تسلط بر منطقه» اجرا کند.
گفتوگوهای یعلون و مقامات آمریکا از جمله در باره برنامه هستهای ایران، در حالی انجام میشود که هفته گذشته دور هشتم از مذاکرات هستهای ایران و کشورهای گروه ۱+۵ در وین بدون نتیجه پایان یافت.
در مذاکرات وین وزیران خارجه ایران و آمریکا نیز به مدت شش ساعت در حضور رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفتوگوی مستقیم کردند.
همزمان با مذاکرات وین، نخستوزیر و وزیر دفاع اسرائیل هفته گذشته در مصاحبههایی از آنچه که احتمال دستیابی قدرتهای جهان به «یک توافق بد» با ایران نامیدند، ابراز «نگرانی» کردند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، بیست و سوم مهر در مصاحبه با شبکه اول تلویزیون آلمان گفته بود، اگر در توافق جامع هستهای، ایران همچنان از امکان ادامه غنیسازی اورانیوم برخوردار شود، این یک «توافق بد» خواهد بود.
نتانیاهو افزوده بود، «حفظ توان غنیسازی اورانیوم در ایران به این معنی است که این کشور دیر یا زود به بمب اتمی خواهد رسید».
موشه یعلون نیز بیست و دوم مهر در مصاحبه با وبسایت المانیتور گفته بود، غرب در مذاکرات هستهای با ایران «در حال کوتاه آمدن است»، و افزوده بود «توافقی با ایران خوب است که هیچ گونه ظرفیت غنیسازی اورانیوم یا تولید پلوتونیوم برای ایران باقی نگذارد».
اسرائیل توافق هستهای موقت سال گذشته میان قدرتها با ایران را «یک اشتباه تاریخی» نامیده و خواهان «جبران این خطا» در توافق جامع هستهای شده بود.
تنش جدید در مناسبات اسرائیل و آمریکا
دیدار یعلون از آمریکا در شرایطی انجام میشود که مناسبات دوجانبه اسرائیل و آمریکا دوباره تنشآلود شدهاست.
از یک سو انتقادهای تند دو هفته پیش نتانیاهو از موضعگیریهای دولت آمریکا در ارتباط با ساختوسازها در یهودینشینها و از سوی دیگر، واکنشهای برخی از دولتمردان اسرائیل به آخرین سخنان وزیر امور خارجه آمریکا در پیوند با صلح اسرائیلی- فلسطینی، بر روابط اسرائیل و آمریکا سایه انداختهاست.
جان کری پنجشنبه گذشته موفقیت در مبارزه با داعش را به رفع ظلم در نزاع فلسطینیها و اسرائیل مرتبط کرده و گفته بود، همه رهبران خاورمیانه که برای تشکیل ائتلاف در مبارزه با داعش با آنها دیدار کرده، میگویند که باید مذاکرات سیاسی اسرائیل و فلسطینیها با هدف تشکیل کشور فلسطین، از سرگرفته شود.
نفتالی بنت، وزیر اقتصاد و گیلعاد اردان، وزیر ارتباطات اسرائیل از این اظهارات آقای کری انتقاد سختی کردند.
اما ماری هرف، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، جمعه بیست و پنجم مهر با رد این امر که جان کری نزاع اسرائیلی و فلسطینی را با سربرآوردن داعش مرتبط کردهاست، گفت مقامات اسرائیلی برداشت نادرستی از این سخنان کردهاند.
در همین حال، موشه یعلون و آویگدور لیبرمن، وزیر امور خارجه اسرائیل، از دولتمردان دیگری که به آقای کری حمله کردهاند، انتقاد کرده و خواهان قطع این انتقادها برای جلوگیری از تنش بیشتر در مناسبات با آمریکا شدند.
یعلون و لیبرمن در بیانیههایی تاکید کردهاند که آمریکا همچنان بزرگترین دوست و حامی اسرائیل است.