لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۳۲

دیپلمات‌های غربی: احتمال نصب سانتریفیوژهای مدل جدید در نطنز


سانتریفیوژهای نطنز
سانتریفیوژهای نطنز
دیپلمات‌های غربی خبر می‌دهند که در گزارش تازه‌ای که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار است منتشر کند به افزایش ظرفیت تولید مواد اولیه‌ای در ایران اشاره شده که می‌تواند برای ساخت بمب اتم به‌ کار رود.

گزارش سه‌ماهه آژانس قرار است روز چهارشنبه یکم خرداد منتشر شود و دیپلمات‌های غربی روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز نکاتی را درباره محتویات این گزارش بازگو کرده‌اند.

به گفته این دیپلمات‌ها، در این گزارش آمده‌ است که نصب سانتریفیوژهای جدید غنی‌سازی اورانیوم در ایران هم‌چنان ادامه یافته و در میان آنها مدل پیشرفته‌ای از سانتریفیوژ به نام «آی‌ار-۲ام» به چشم می‌خورد.

بنا بر این گزارش، این نوع از سانتریفیوژ می‌تواند به ایران کمک کند تا ذخایر اورانیوم پالایش‌یافته خود را به میزان متنابهی افزایش دهد.

به گفته این دیپلمات‌ها، انتظار می‌رود تعداد سانتریفیوژهای «آی‌آر-۲ام» و محفظه‌های خالی سانتریفیوژ که در کارخانه اصلی غنی‌سازی اورانیوم ایران در نزدیکی شهر نطنز نصب شده نسبت به ماه فوریه که ۱۸۰ دستگاه بود افزایش چشمگیری پیدا کرده باشد.

آن طور که رویترز در گزارش خود می‌گوید، ایران تا امروز برای غنی‌سازی از دستگاه‌های قدیمی مربوط به دهه ۷۰ میلادی استفاده کرده‌ است که از نوع «آی‌آر-۱» هستند و کارآمدی لازم را ندارند. به‌کارگیری مدل‌های جدیدتر سانتریفیوژ در ایران همواره با موانع فنی و کمبود قطعات مواجه بوده‌ است.

یکی از دیپلمات‌ها روز سه‌شنبه به رویترز گفت: «به باور ما ایرانی‌ها کار نصب سانتریفیوژهای پیشرفته‌تر را در نطنز ادامه داده‌اند.»

یکی دیگر از اعضای نمایندگی‌های کشورهای غربی نیز به این خبرگزاری گفت که به باور غربی‌ها ایران در عین حال کار ساخت یک رآکتور تحقیقاتی را نیز هم‌چنان ادامه داده‌ است.

به گفته این دیپلمات، متخصصان می‌گویند که اگر ایران تصمیم به ساخت بمب اتم بگیرد این رآکتور مسیر جدیدی را برای تولید مواد اولیه آن فراهم می‌کند.

به نوشته رویترز، تحلیل‌گران هسته‌ای می‌گویند نوع رآکتوری که ایران در نزدیکی اراک در دست ساخت دارد می‌تواند سوختی تولید کند که پس از فرآوری، پلوتونیومی از آن به‌ دست می‌آید که در ساخت سلاح اتمی کاربرد دارد.

شش قدرت جهانی درگیر در مذاکرات هسته‌ای با ایران یعنی ایالات متحده، روسیه، فرانسه، بریتانیا، آلمان و چین، خواستار توقف پالایش اورانیوم در ایران تا سطح ۲۰ درصد هستند؛ ایران با این درخواست مخالف است و نگرانی‌ها نسبت به برنامه هسته‌ای خود را بی‌پایه می‌نامد.
XS
SM
MD
LG