رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در نخستین سفر خارجی خود پس از کودتای نافرجام این کشور روز سهشنبه، ۱۹ مرداد، وارد سنپترزبورگ روسیه شد و با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، دیدار کرد.
آقای پوتین از ملاقات با همتای ترک خود ابراز خوشحالی کرد و گفت که سفر رئیس جمهور ترکیه به روسیه به معنی «اراده برای ادامه گفتوگوها» است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، رجب طیب اردوغان هم در این دیدار، دو بار از ولادیمیر پوتین برای دعوت از خود تشکر کرده و گفت که «تمام منطقه» از همکاری روسیه و ترکیه منتفع خواهد شد.
این نخستین سفر خارجی رئیس جمهور ترکیه پس از کودتای نافرجام تعدادی از نظامیان این کشور علیه دولت او به شمار میرود.
آقای اردوغان کشورهای غربی را به حمایت از این کودتا متهم کرده است.
این در حالی است که بسیاری از کشورهای غربی علیه کودتا موضع گرفتهاند.
سفر رئیس جمهور ترکیه به روسیه همچنین مدتی پس از آن صورت میگیرد که رجب طیب اردوغان با عذرخواهی رسمی از همتای روس خود بابت ساقط کردن یک هواپیمای نظامی این کشور، خواستار احیای روابط دوجانبه شد.
هواپیماهای جنگنده ترکیه در آذرماه سال ۱۳۹۴ یک هواپیمای جنگنده روسیه را که مشغول عملیات علیه شورشیان مخالف بشار اسد بود، سرنگون کردند.
روسیه در واکنش به این اقدام روابط خود با ترکیه را قطع کرد.
ترکیه از اعضای اصلی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) محسوب میشود که ائتلاف نظامی و امنیتی کشورهای بزرگ غربی به شمار میآید.
اما، در پی دیدار رسمی امروز در سن پترزبورگ، وزارت امور خارجه آلمان که از اعضای ناتو است، اعلام کرد که نزدیکی روابط مسکو و آنکارا، به نقش ترکیه در این سازمان ضربه نخواهد زد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان روز دوشنبه گفت: «ما اعتقاد نداریم که برقراری روابط حسنه میان ترکیه و روسیه، برای همکاریهای امنیتی در ناتو تبعات منفی به دنبال داشته باشد.»
در روز سهشنبه، وزیر دادگستری ترکیه از بازداشت رسمی ۱۶ هزار نفر پس از کودتای این کشور خبر داد.
بکیر بوزداگ گفت که بازداشت شش هزار نفر دیگر هم در دستور کار است و ۷۶۶۸ نفر هم تحت بازجویی قرار دارند اما هنوز بازداشت نشدهاند.
دولت ترکیه پس از کودتا، هزاران نفر را در بخشهای مختلف نظامی، امنیتی، قضایی، اداری، دانشگاهی و... بازداشت یا از کار برکنار کرد.
اتحادیه اروپا از سرکوب گسترده مخالفان دولت اردوغان در ترکیه انتقاد کرده است.