خبرگزاری فرانسه روز شنبه در گزارشی به نقل از «دیپلماتهای غربی» گفت که برخلاف ظاهر امر، پشت صحنه میان پاریس و واشینگتن جنگ و اختلافی بر سر مذاکره با جمهوری اسلامی در جریان است.
فرانسه نگران است تا در صورت راهاندازی نهايی رآکتور آب سنگين اراک، جمهوری اسلامی بتواند مقدار کافی برای ساخت بمب اتمی پلوتونیوم توليد کند.
خبرگزاری فرانسه در گزارش خود که روز شنبه، ۲۲ آذر، منتشر شد، به بررسی موارد اختلاف ميان فرانسه و آمريکا بر سر پرونده اتمی ايران و روند مذاکره با جمهوری اسلامی پرداخته است.
بر اساس اين گزارش به نقل از «دیپلماتهای غربی» که به نامشان اشاره نشده، پاريس خواستار افزايش فشارها بر تهران است تا جمهوری اسلامی بازرسیهای دقيقتر آژانس بينالمللی انرژی اتمی از تاسيسات هستهای خود را بپذيرد.
يکی ديگر از خواستههای فرانسه، توقف گسترده فعاليتهای تاسيسات اتمی و سانتريفيوژهای ايران است.
در گزارش خبرگزاری فرانسه تصريح شده که پاريس نگران است در شرايطی که دولت باراک اوباما در آمريکا به علت سياست خارجی خود تحت فشار منتقدان قرار دارد، برای دستيابی به يک موفقيت، مواضع علنیاش را زيرپا گذاشته و «به هر بهايی» به توافقی با جمهوری اسلامی دست پيدا کند.
فرانسه در کنار آمريکا، بريتانيا، چين و روسيه يکی از پنج عضو دائمی شورای امنيت سازمان ملل متحد است که سالهاست همراه با آلمان، گفتوگوهای فشردهای را با ايران بر سر برنامه اتمی جمهوری اسلامی انجام میدهند.
قدرتهای جهانی نگران ايناند که ايران از برنامه اتمی خود برای ساخت تسليحات هستهای استفاده کند. جمهوری اسلامی اما همواره اين ادعا را رد کرده است.
گفتوگوهای اتمی ايران و گروه ۱+۵ تاکنون به دو قرارداد موقت منجر شده، اما به نتيجه نهايی نرسيده است. اين مذاکرات تا ۱۰ تير سال ۱۳۹۴ تمديد شده است.
فرانسوا اولاند، رئيس جمهور فرانسه، روز يکشنبه، ۲۶ آبان ۱۳۹۲، پس از نخستين ديدارش با بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل، چهار شرط را برای توافق هستهای با ايران تعيين کرد.
او گفت که با رعايت اين چهار شرط است که کشورش از دستيابی به توافق هستهای با جمهوری اسلامی حمايت میکند.
«توقف غنی سازی ۲۰ درصدی اورانيوم، کنترل بينالمللی بر تمامی تاسيسات هستهای ايران، کاهش ذخاير اورانيوم غنیشده و توقف فعاليت تاسيسات آب سنگين اراک»، چهار شرطی بود که توسط رئيس جمهور فرانسه مطرح شد.
آن گونه که آژانس بينالمللی انرژی اتمی اعلام کرده، ايران بر اساس توافق ژنو، غنیسازی ۲۰ درصدی اورانيوم را متوقف و ذخاير اورانيوم غنیسازی شده خود را رقيق يا به ميله سوخت تبديل کرده است.