لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۴

ابراز خرسندی وزارت خارجه ایران از تخلیه اردوگاه اشرف


مواجهه یکی از نیروهای سازمان مجاهدین خلق ایران در اردوگاه اشرف با نیروهای نظامی عراق
مواجهه یکی از نیروهای سازمان مجاهدین خلق ایران در اردوگاه اشرف با نیروهای نظامی عراق
دو وزارت اطلاعات و امور خارجه جمهوری اسلامی در موضع‌گيری‌های جداگانه‌ از تخليه کامل و تعطيلی اردوگاه اشرف در عراق ابراز خرسندی کردند.

مقام‌های عراقی روز چهارشنبه گذشته رسما اعلام کردند که اردوگاه اشرف «به‌ طور کامل» از «۴۲ نفر باقی‌مانده» از اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران تخلیه شده است.
در واکنش به این خبر، محمود علوی، وزير اطلاعات در دولت حسن روحانی، روز پنج‌شنبه، ۲۱ شهريور، به خبرنگاران گفت که «شعله‌های خشم ملت عراق زبانه کشيد و سرنوشت مزدوران گمراه و منافق را تبديل به خاکستر کرد».
مقام‌ها و شخصيت‌های سياسی جمهوری اسلامی از سازمان مجاهدين خلق ايران و اعضای آن به عنوان «منافق» نام می‌برند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، وزارت امور خارجه ايران هم در بيانيه‌ای که روز جمعه، ۲۲ شهريور، صادر شد، با ابراز خرسندی از تعطیلی کامل اردوگاه اشرف، از آن چه «تلاش‌های صادقانه دولت عراق در اين رابطه» خوانده تشکر و قدردانی کرد.
در بيانيه وزارت امور خارجه ایران آمده است که جمهوری اسلامی پيش از اين در چندين نوبت به نماينده سازمان ملل متحد در عراق نسبت به «تداوم حضور اعضای اين سازمان تروريستی در اردوگاه اشرف و شرارت‌ها و ماجراجويی‌های آ‌نها» هشدار داده بود.
وزارت امور خارجه در این بیانیه افزوده است که «اقدامات اين سازمان تروريستی و برخی حاميان شناخته شده آنان در اتهام‌زنی به ديگران از جمله درگيری‌های اخیر اردوگاه اشرف نيز نمونه‌ای از توطئه‌ها و ماجراجويی آنان است».

حمله
در پی انفجارهايی که روز دهم شهريور در اردوگاه اشرف رخ داد، بيش از ۵۰ نفر از اعضا و کادرهای ارشد سازمان مجاهدين خلق ايران کشته شدند.

اين تعداد تقريبا نيمی از افرادی را تشکیل می‌دادند که در ماه‌های اخير در اين اردوگاه باقی مانده بودند و به دستور رهبری مجاهدين خلق از انتقال به اردوگاه الحريه يا ليبرتی در بغداد خودداری می‌کردند.
سازمان مجاهدين خلق ايران که اکثر اعضای آن به اردوگاه حريه (ليبرتی) انتقال داده شده‌اند، دولت عراق را مسئول «حمله» به اردوگاه اشرف می‌داند.
دولت عراق این اتهام را تکذيب کرده و دليل اين رخداد مرگبار را «انفجار در بشکه‌های نفت و گاز در پی درگيری احتمالی داخلی» عنوان کرده است.
اردوگاه اشرف مقر اعضا و رهبری سازمان مجاهدين خلق در شمال بغداد بود که در سال ۱۳۶۵ و در اوج جنگ ايران و عراق، توسط صدام حسين در اختيار اين سازمان قرار داده شد. حمله دو سال بعد نيروهای مجاهدين خلق به ايران از همين اردوگاه سازماندهی و اجرا شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، وزير اطلاعات دولت حسن روحانی در سخنان اخير خود همچنین گفته است که «فروپاشی قرارگاه مرکزی منافقين قابل پيش‌بينی و فرايندی طبيعی بود».
«مرهمی بر زخم‌های ملت ایران»
جمهوری اسلامی سازمان مجاهدين خلق ايران را به ترور سياست‌مداران و مردم بی‌دفاع ايران به خصوص در سال‌های نخست روی کار آمدن خود متهم می‌کند و در مقابل، سازمان مجاهدين خلق نيز دولت ايران را مسئول کشتار اعضا و هواداران خود پس از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ می‌داند.
پس از انفجارهای دهم شهريور جاری، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نيز بيانيه‌ای منتشر و از «حمله مجاهدان شهيد عراقی» به اين اردوگاه ابراز خوشحالی کرد.
سپاه پاسداران در بيانيه خود تصريح کرد که مرگ اين افراد موجب «تشفی» خاطر کسانی شد که اعضای خانواده خود را در عمليات‌های سازمان مجاهدين خلق از دست داده‌اند.
وزير اطلاعات نيز آن چه «انتقام مردم عراق از اين گروهک» خوانده را «مرهمی بر زخم‌های ملت مظلوم ايران» دانست که، به گفته او، «زخم‌های بسياری از منافقين بر تن دارد».

پایان اشرف
پس از حمله آمريکا و متحدانش به عراق در سال ۲۰۰۳ و سقوط صدام حسين، هزاران نفر از نيروهای سازمان مجاهدين خلق در اردوگاه اشرف، ابتدا جزء خارجی‌های مسلح اما غيرمتخاصم تعريف و بعدا خلع سلاح شدند.
در سال ۲۰۰۹، مسئوليت حفاظت از اين اردوگاه به دولت عراق واگذار و اين کشور متعهد شد با ساکنان آن طبق قوانين عراق رفتار کند.
حدود ۳۰۰۰ نفر از ساکنان اردوگاه اشرف، بر اساس توافق‌نامه‌ای بين عراق، مجاهدين خلق و سازمان ملل متحد و توافق با ايالات متحده در سال جاری ميلادی به پايگاه ليبرتی (حريه) در حوالی بغداد منتقل شدند که پيش از آن محل استقرار نظاميان آمريکايی بود.
به دنبال انفجار و درگیری ماه جاری، بازرسان گروه کمک‌رسانی سازمان ملل در عراق، «يونامی»، ۱۱ شهريورماه از اردوگاه اشرف ديدن کردند و به گفته اين سازمان، قرار است تعداد قربانيان و دليل مرگ آنها مشخص شود.
وزارت خارجه آمريکا روز جمعه، پانزده شهريور، در بيانيه‌ای «حمله‌ای» که روز دهم شهريور در اردوگاه اشرف رخ داد را بار ديگر محکوم کرد و بر حمايت خود از تحقيقات سازمان ملل متحد در مورد اين واقعه مرگبار تاکيد کرد.
XS
SM
MD
LG