لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۵۵

اسقف‌های آمریکایی: غرب فتوای خامنه‌ای درباره سلاح اتمی را جدی بگیرد


محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، کاترین اشتون، سرپرست گفت‌وگوهای هسته‌ای با تهران و جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، کاترین اشتون، سرپرست گفت‌وگوهای هسته‌ای با تهران و جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا

تعدادی اسقف کاتوليک آمريکايی که در ماه آوريل به شهر قم سفر کرده بودند، از طرف‌های گفت‌وگوکننده با ايران درباره پرونده اتمی خواستند تا «قدرت و نفوذ فتوای رهبران مذهبی جمهوری اسلامی درباره حرام بودن ساخت سلاح‌های اتمی را دست‌ کم نگيرند».

این هشدار عده‌ای از رهبران مذهبی آمریکا کمتر از یک ماه پیش از پایان ضرب‌العجلی رسانه‌ای شده است که ایران و قدرت‌های جهانی برای تعیین تکلیف پرونده هسته‌ای تهران تعیین کرده‌اند.

ایران و کشورهای گروه ۵+۱ تا سوم آذرماه آینده فرصت دارند تا برای پایان دادن به مناقشه اتمی جمهوری اسلامی به توافقی نهایی دست یابند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ريچارد پيتس، رئيس کميته عدالت و صلح بين‌المللی در کنفرانس اسقفهای کاتوليک آمريکا، روز چهارشنبه، هفتم آبان، گفت که «ايرانی‌ها بر این عقیده‌اندکه آمريکايی‌ها عميقا درباره آنها در اشتباه هستند».

آقای پيتس که رئيس هيئتی بود که چند ماه پیش به قم سفر کرد افزوده است که روحانيون قم به این هیئت گفته‌اند که فتوای آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، درباره حرام بودن ساخت و استفاده از سلاح اتمی «در دسترس عموم قرار دارد و در بين تمام ايرانيان و طلاب شيعه کاملا رعايت می‌شود».

با این حال خبرگزاری فرانسه در گزارش خود اشاره کرده است که به نظر می‌رسد هيچ متن مکتوبی از اين فتوا وجود ندارد.

اما ريچارد پيتس گفته است که در قم به هيئت آمريکايی «اطمينان» داده شده که سلاح‌های هسته‌ای به خاطر «ماهيت آنها در نابودی تمام انسان‌ها فارغ از تفاوت‌هايشان و اين که بی‌گناه باشند يا نه، غيراخلاقی تلقی می‌شوند.»

کشيش استيون کولچی، ديگر عضو هيئتی که به ايران سفر کرده، نيز گفته است که اعتقاد دارد وزارت امور خارجه آمريکا در مذاکره با تهران، به فتوای رهبران اسلامی درباره حرام بودن استفاده از سلاح‌های اتمی «بی‌توجه» نيست.

آقای کولچی همچنین افزوده است: «احتمال تغيير يک‌شبه اين فتوا وجود ندارد.»

فتوا در فقه اسلامی به معنی بيان حکم خداوند درباره موضوع خاصی توسط فقهاست، اگرچه فقيه می‌تواند فتوای خود را تغيير دهد يا اين که فتوای دو فقيه درباره موضوعی مشترک با يکديگر متفاوت باشد.

از جمله آيت‌الله روح‌الله خمينی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، در سال ۱۳۴۱ حق رای برای زنان را «مخالف اسلام» دانسته بود، اما بعد از انقلاب سال ۵۷ با اين امر موافقت کرد.

مسئولان جمهوری اسلامی بارها گفته‌اند که آيت‌الله خامنه‌ای، در فتوايی، ساخت و استفاده از تسليحات اتمی را «حرام» اعلام کرده و اين بهترين تضمين برای عدم انحراف برنامه هسته‌ای ايران است.

حسن روحانی، رئيس جمهوری ايران، نيز روز دوشنبه، پنجم آبان، با اشاره به همين فتوا، به سفير بلژيک در تهران گفت که «فتوای رهبر معظم انقلاب مهم‌ترين تضمين صلح‌آميز بودن برنامه‌های هسته‌ای ايران است».

XS
SM
MD
LG