محمد جواد ظریف، وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ايران روز یکشنبه، سوم شهریور، از اينکه پادشاه عمان در سفر به تهران حامل پيامی از سوی آمريکا باشد، ابراز بیاطلاعی کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، آقای ظريف پيش از ورود سلطان قابوس، پادشاه عمان به ايران در فرودگاه مهرآباد گفت: «ما خبر نداريم سلطان عمان حامل پيامی باشند اما آمادگی داريم با ايشان در موضوعات مختلفی که ايشان علاقهمند به طرح آن هستند بحث کنيم و موضوعاتی هم هست که ما علاقهمند به طرح آن هستيم.»
وزير امور خارجه ايران، دستور کار سفر پادشاه عمان به تهران را «موضوعات مورد علاقه دو کشور، روابط دو جانبه و موضوعات منطقهای و بينالمللی» عنوان کرد.
آقای ظريف تاکيد کرد که «ما خبری از موضوعات دیگر نداريم.»
در همین حال، علاءالدین بروجردی ، ریيس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس با اشاره به اينکه سفر سلطان قابوس با توجه به اهميت گسترش روابط ايران با همسايگان طبيعی است، گفت: «اين سفر نبايد تحت الشعاع حاشيهسازیها قرار گيرد.»
وی در گفتوگو با خبرگزاری مجلس، خانه ملت، افزود که «نبايد با حاشيهسازی و عنوان اينکه پادشاه عمان به عنوان ميانجيگر يا اينکه پيامی از سوی آمريکا دارد، اهميت اين سفر را تحت الشعاع قرار گيرد.»
پادشاه عمان، نخستين ميهمان خارجی حسن روحانی پس از آغاز کار وی به عنوان ریيس جمهوری ايران است. آقای روحانی بعدازظهر يکشنبه در ساختمان رياست جمهوری مجموعه سعدآباد از پادشاه عمان استقبال کرد.
گفتوگوهای اين دو پس از برگزاری مراسم رسمی استقبال آغاز شد.
پيش از سفر سلطان قابوس، برخی منابع خبری گزارش داده بودند که او احتمالا حامل پيامی از طرف دولت آمريکا به ايران درباره مسائل هستهای است.
روزنامه جمهوری اسلامی هم به نقل از «اخبار غير رسمی» نوشته بود پادشاه عمان به منظور «ميانجیگری ميان ايران و آمريکا» به تهران سفر میکند.
اين سومين سفر سلطان قابوس به ايران است و قرار است در این سفر با آيتالله علی خامنهای، رهبر ايران، نيز ديدار کند.
آخرين سفر سلطان عمان در زمانی انجام شد که ايران صحنه اعتراضات به انتخاب محمود احمدینژاد به رياست جمهوری بود.
روابط ايران و عمان تقريبا هميشه گرم و بدون فراز و نشيب زياد بوده است.
اين کشور در مقاطع مختلفی واسط يا ميانجی حل برخی بحرانهايی بوده که ميان ايران و آمريکا پس از انقلاب بهمن ۵۷ رخ دادهاند.
از آن جمله میتوان به گزارشها در مورد ميانجيگری آن کشور برای آزادی سارا شورد، شين باوئر و جاشوا فتال، شهروندان آمريکايی بازداشت شده در ايران، در سال ۱۳۹۰ اشاره کرد.
عمان در عين حال ميانجی آزادی مجتبی عطاردی، استاد دانشگاه شريف، بوده است که در آمريکا بازداشت بود.
حسن روحانی، ریيسجمهوری اسلامی، زمانی که به عنوان دبير شورای عالی امنيت ملی ايران، رهبری هيات مذاکرهکننده اتمی را با کشورهای غربی بر عهده داشت، به عمان سفر و با مقامهای این کشور ديدار کرده بود.
پادشاه عمان در راس هياتی بلندپايه شامل وزير امور خارجه، وزير نفت، مشاور عالی فرهنگی و مشاور سياسی خود، رييس دربار و رييس دفترش به ايران سفر کرده است.