لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۴۹

صالحی: به توانایی ساخت سانتریفیوژ با سرعت «۸۰ هزار دور در دقیقه» رسیده‌ایم


علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، ابراز امیدواری کرد تا بتواند در اردیبهشت سال جاری، «خبر خوش تولید سانتریفیوژهای سرم‌سازی» را اعلام کند.

آقای صالحی، چهارشنبه ۲۰ فروردین، در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری تلویزیون حکومتی ایران، گفت که کارهای مربوط به تولید این سانتریفیوژ‌ها «تقریبا تمام شده» و ابراز امیدواری کرد تا «یکی – دو سال آینده، مسائل سانتریفیوژهایی که برای ساخت سرم‌ها و تولید دارو‌ها» استفاده می‌شوند، به اتمام برسد.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، توان چرخش این سانتریفیوژ‌ها را «۸۰ هزار دور در دقیقه» و فناوری آن‌ها را «انحصاری در دست چند کشور خاص» توصیف کرد و گفت که «ما این قدرت را دیگر داریم.»

در حالی که تعدادی از قدرت‌های جهانی نگران‌اند که ایران از برنامه اتمی خود برای ساخت تسلیحات هسته‌ای استفاده کند، مقام‌های جمهوری اسلامی همواره تاکید کرده‌اند که این برنامه صرفا با مقاصد علمی، پزشکی و تولید برق خواهد بود.

تولید دارو، یکی از اصلیترین کارکردهای برنامه هسته‌ای ایران است که تهران بر ضرورت آن پافشاری می‌کند.

بر اساس توافق ژنو که در سوم آذر ۱۳۹۲ میان ایران و ۱+۵ شامل آمریکا، فرانسه، بریتانیا، روسیه، چین و آلمان به امضا رسید، ایران پذیرفت که برای مدت شش ماه، از سانتریفیوژهای خود برای غنی‌سازی اورانیوم با خلوص بیش از پنج درصد استفاده نکند و «دسترسی هدایت شده» بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به کارگاه‌های مونتاژ سانتریفیوژ خود را فراهم می‌کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون اعلام کرده که ایران به مفاد توافق ژنو پایبند بوده هرچند جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا گفته که اگر ایران تصمیم بگیرد بمب اتمی بسازد، این توانایی را دارد که ظرف دو ماه مواد لازم برای ساخت آن را تولید کند.

تیم مذاکره کننده اتمی ایران و ۱+۵ هم‌اکنون در حال انجام گفت‌وگوهایی سنگین‌اند تا بتوانند قبل از پایان مهلت شش ماهه توافق ژنو، به راه‌حلی نهایی برای برنامه هسته‌ای جنجالی جمهوری اسلامی دست پیدا کنند.

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری گفت که قرارداد ساخت سانتریفیوژهای جدید در حوزه پزشکی و سرم‌سازی، «حدود سه ماه پیش» با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به امضا رسیده است.
XS
SM
MD
LG