با ادامه روند افزایش قیمت دلار آمریکا در ایران، نرخ هر دلار در بازار آزاد ارز تهران به مرز ۳۷۰۰ تومان نزدیک شد.
به گزارش ایسنا، دلار آمریکا که اخیرا در میان ارزها با بیشترین تغییر روبرو شده و مدتی می شود که روند صعودی پیدا کرده است، روز یکشنبه ۸ آذرماه به مرز ۳۷۰۰ تومان نزدیک شد که این رقم در سال ۹۴ بیسابقه بوده است.
در بیشتر ماههای سال ۹۴، قیمت دلار در حدود ۳۵۰۰ تومان درنوسان بوده اما طی ماه گذشته، این نرخ با افزایشی ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومانی همراه شده است.
به نوشته ایسنا، روز یکشنبه، هر دلار آمریکا بین صرافیها و دلالان ارز، به طور متوسط ۳۶۶۰ تومان خریداری و ۳۶۸۰ تومان فروخته میشود و در برخی صرافیها قیمت فروش آن به ۳۶۹۰ تومان هم رسیده است.
در میان سایر ارزها یورو ۳۸۵۵ تومان خریده و ۳۸۹۰ تومان فروخته میشود. همچنین پوند انگلیس ۵۴۶۰ تومان خریداری و ۵۵۴۰ تومان عرضه میشود.
بر اساس گزارش خبرنگار ایسنا، خریداران و فروشندگان بیشتر از هفتههای قبل در بازار ارز در رفت و آمد هستند و قیمتها را رصد میکنند و در شرایط فعلی، تمایل به فروش ارز تا حدودی بیش از خرید آن است.
رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران پیش از این درباره دلایل افزایش نرخ ارز به ایسنا گفته بود که «احساس نگرانی از نبود ارز در بازار موجب شده که قیمتها به شکل احساسی افزایش پیدا کند.»
به گفته ابوالفضل گلپایگانی، «در شرایط فعلی بسیاری از تولیدکنندگان و واردکنندگان به منابع و قطعات نیاز دارند و از این جهت احساس میکنند باید منابع ارزی بیشتری برای خریدهایشان در اختیار داشته باشند.»
از سوی دیگر به نوشته ایسنا، محمد کشتیآرای، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران، تعطیلات ماه جاری و افزایش مسافرتها در این ماه را عامل افزایش قیمت دلار میداند.
بهای هر دلار آمریکا در سال ۹۱ و در دولت محمود احمدینژاد بر روی کاغذ به ۴۵۰۰ تومان هم رسید اما در بازار بیش از ۳۸۰۰ تومان معامله نشد.
«افزایش قیمت دلار غیر عادی نیست»
در رابطه با افزایش نرخ دلار در بازار آزاد ارز، شامگاه شنبه ۷ آذر، چند مدیر و کارشناس اقتصادی با حضور در تلویزیون ایران، به بحث در این باره پرداختند.
صمد کریمی، مدیر اداره صادرات بانک مرکزی، با اشاره به راهاندازی سامانه اعلام روزانه میانگین نرخ ارز از اواخر سال گذشته، گفت: «نرخ فعلی کمتر از ۳۶۰۰ تومان است، بهطوری که میانگین به ۳۵۷۰ تومان میرسد، اما رسانهها اعلام میکنند که نرخ ۳۶۵۰ تومان یعنی ۹۰ تومان بالاتر از نرخ میانگین است؛ چرا آنها میانگین وزنی را مورد توجه قرار نمیدهند یعنی همان نرخی که در کل کشور معامله میشود.»
از سوی دیگر، مرتضی اللهداد، کارشناس ارشد اقتصاد و امور بانکی نیز با اعلام اینکه «رشد فعلی قیمت دلار مانند فنری است که در سالهای اخیر فشرده و اکنون رها شده است»، گفت: «در سال ۹۱، دلار ۳۸۰۰ تومانی و در سال بعد ۳۵۰۰ تومانی داشتیم که با انتخابات ریاست جمهوری روند رو به کاهشی در پیش گرفت؛ بنابراین اگر تورم سه سال اخیر را در آن منظور کنیم آنگاه اتفاق فعلی یعنی افزایش ۷.۵ درصدی قیمت دلار که ۳.۵ درصد آن در آبانماه رخ داده، غیرعادی نیست و این افزایش میتواند طبیعی به نظر برسد.»
در ادامه این بحث، صمد کریمی به کنترلی که بانک مرکزی از سال ۹۲ تاکنون بر بازار ارز داشته اشاره کرد و گفت: «صعود نرخ دلار تا ۳۶۰۰ تومان در آذرماه سال گذشته هم رخ داد، اما در نهایت این بانک مرکزی بود که توانست سال را با دلار ۳۳۷۵ تومانی به پایان برساند که خود بیانگر رصد و کنترل بازار است؛ پس شرایط فعلی هم پایدار نخواهد ماند.»
در رابطه با افزایش قیمت دلار، هفته گذشته بود که برای نخستین بار از زمان راهاندازی مرکز مبادلات ارزی زیر نظر بانک مرکزی ایران، نرخ هر دلار آمریکا در این مرکز بیش از ۳ هزار تومان اعلام شد.
روز پنجشنبه ۵ آذر، قیمت هر دلار آمریکا در این مرکز ۳۰۰۲۷ ریال اعلام شد که نسبت به قیمت روز قبل نزدیک به ۴ تومان افزایش نشان میداد.
مرکز مبادلات ارزی مهرماه سال ۱۳۹۱ همزمان با شدت گرفتن نوسان قیمت ارزهای خارجی در ایران با تأیید محمود احمدینژاد، رئیسجمهور وقت و به منظور ساماندهی و مدیریت تخصیص ارز به متقاضیان واجد شرایط زیر نظر بانک مرکزی ایران راهاندازی شد.
از زمان تأسیس این نهاد، قیمت اعلام شده در آن به عنوان قیمت ارز دولتی و شاخصی در تعیین قیمت ارزهای خارجی در ایران محسوب شده است. این نهاد تاکنون قیمت هر دلار آمریکا را کمتر از ۳ هزار تومان اعلام میکرد.
خبرگزاری ایسنا هم هفته گذشته گزارش داده بود که احتمالاً در بودجه سال آینده قیمت هر دلار آمریکا ۳۱۰۰ تومان تعیین خواهد شد.
پیشتر محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت ایران افزایش قیمت دلار در بودجه سال آینده را رد کرده و گفته بود که قیمت دلار در بودجه سال ۱۳۹۵ تغییر نخواهد کرد. قیمت دلار در بودجه امسال دولت ایران ۲۸۵۰ تومان تعیین شده است.
از سوی دیگر برخی مقامهای اقتصادی ایران افزایش تقاضا برای سفرهای خارجی را عامل اصلی در افزایش قیمت اعلام کردهاند.