لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۲

معنای ستاره در دانشگاه: ممنوعيت ادامه تحصيل


اعتراضات دانشجويی گاه با برخورد پليس همراه بود.
اعتراضات دانشجويی گاه با برخورد پليس همراه بود.

در سال ۱۳۸۵ اصطلاحی وارد ادبيات سياسی دانشگاه ها و روزنامه ها شد که تا پيش از آن، از چنين اصطلاحی استفاده نمی شد: دانشجويان ستاره دار.


ستاره دارها اصطلاحی بود که برای دانشجويان پذيرفته شده در مقطع کارشناسی ارشد استفاده می شد که به رغم قبول شدن نمی توانستند ثبت نام کنند.


ستاره دارها خود به سه دسته تقسيم می شدند: «تک ستاره ها» آنهايی بودند که هنگام ثبت نام می بايست فرم تعهد نامه ای را امضاء می کردند؛ «دوستاره ها» نيز به گفته خود دانشجويان آنهايی بودند که بايد پيش از ثبت نام به حراست سازمان سنجش و آموزش مراجعه کرده و به سوالات کارمندان حراست پاسخ می دادند؛ «سه ستاره ها» نيز دانشجويانی بودند که به رغم رتبه بالا در کنکور، نامشان در فهرست قبول شدگان وجود نداشت.


مسئولان وزارت علوم، تحقيقات و فن آوری به ويژه وزيرعلوم ابتدا وجود هرگونه دانشجوی ستاره داری را رد می کردند.


محمد مهدی زاهدی، وزير علوم، با آنکه هيچ گاه وجود دانشجويان ستاره دار را نپذيرفت، ولی در نهايت وجود چنين دانشجويانی مورد پذيرش عمومی قرار گرفت. با اين حال، همچنان اين دانشجويان اجازه ثبت نام در مقطع کارشناسی ارشد و حضور در کلاس ها را نيافتند.


بيشتر اين دانشجويان به سازمان نظام وظيفه معرفی شدند و چند تن از آنان اکنون سرباز هستند.


در اوايل مهر ماه سال ۱۳۸۵، محمد مهدی زاهدی، وزير علوم و مرتضی نوربخش، مسئول گزينش وزارت علوم ابتدا وجود دانشجويان ستاره دار را انکار کردند و پس از آن گفتند اين دانشجويان کسانی بودند که از کميته های انضباطی حکم داشته اند.


دانشجويان ستاره دار نيز به دنبال اين اظهار نظر اعلام کردند بسياری از آنها هيچ گونه حکمی از دادگاه های ذی صلاح و کميته های انضباطی دريافت نکرده اند.


ستاره دارها خود به سه دسته تقسيم می شدند: «تک ستاره ها» آنهايی بودند که هنگام ثبت نام می بايست فرم تعهد نامه ای را امضاء می کردند؛ «دوستاره ها» نيز به گفته خود دانشجويان آنهايی بودند که بايد پيش از ثبت نام به حراست سازمان سنجش و آموزش مراجعه کرده و به سوالات کارمندان حراست پاسخ می دادند؛ «سه ستاره ها» نيز دانشجويانی بودند که به رغم رتبه بالا در کنکور، نامشان در فهرست قبول شدگان وجود نداشت.

عباس حکيم زاده، عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه امير کبير می گويد گفته های وزير علوم درباره دانشجويان ستاره دار و انکار وجود آنان در ادامه فرافکنی مسئولان دولتی درباره مشکلات موجود است و می افزايد:« صحبت های وزير علوم همان قدر دقيق است که وی که ابتدا وجود چنين دانشجويانی را انکار می کرد، با فشار رسانه های مجبور شد وجود دانشجويان يک ستاره و دو ستاره را بپذيرد و اکنون هم می گويد که مساله فراموش شده است، اما برای ما دانشجويان اين مساله تمام نشده و مشکلات ما همچنان باقی است.»


محمد مهدی زاهدی، وزير علوم، تحقيقات و فن آوری در دی ماه گفت حتی يک دانشجوی ستاره دارثبت نام نشده هم نداريم. وی در همان زمان رسانه های داخلی و خارجی را به بزرگنمايی مساله دانشجويان ستاره دار متهم کرد و گفت که برخی از رسانه ها صرفا بر اساس سياسی کاری اين موضوع را با بزرگنمايی و بعضا ادعاهای غير واقعی مطرح می کنند.


در بهمن ماه سال ۱۳۸۵، وزير علوم در اتهامات تازه ای که به دانشجويان وارد کرد، دانشجويانی را که از تحصيل منع شده اند به فساد اخلاقی متهم کرد و گفت:« افراد رد صلاحيت شده در پرونده خود سابقه سه سال زندان، شلاق، تجاوز به ناموس مردم و ديگر موارد را داشته اند.»


محمد مهدی زاهدی در ديدار با نمايندگان جامعه اسلامی دانشجويان، بسيج دانشجويی، اتحاديه انجمن های اسلامی دانشجويان مستقل، جنبش عدالتخواه دانشجويی، مجمع صنفی نشريات دانشجويی، جنبش اعتدال اسلامی و سازمان اسلامی دانشجويان ايران در حالی به دانشجويان ستاره دار اشاره کرد که پيشتر و در سخنانی که اوايل آبان ماه گذشته مطرح کرده بود، اساسا وجود دانشجويان ستاره دار را تکذيب کرده بود.
هيچ کدام از نمايندگان انجمن های اسلامی دانشجويان و دفتر تحکيم وحدت، قديمی ترين تشکل های دانشجويی، در اين جلسه حاضر نبودند.


به رغم اتهامات اخلاقی که وزير علوم جمهوری اسلامی در ديدار با تشکل های دانشجويی نزديک به دولت، به فعالان دانشجويی نسبت داده است، دانشجويان ستاره داری که اسامی آنها اعلام شده است، همه از اعضای تشکل های دانشجويی منتقد دولت هستند.


همزمان با انتشار اتهام تازه وزير علوم به دانشجويان، خبرگزاری ادوار نيوز، ارگان سازمان ادوار تحکيم وحدت، از مهم ترين تشکل های دانشجويی ايران، به نقل از فعالان دانشجويی ستاره دار اظهارات وزير علوم را تکذيب و آن را مصداق بارز افترا و توهين دانست.


دانشجويان ستاره دار همان زمان اعلام کردند شکايت خود را به اين اظهارات از طريق مراجع قضايی پيگيری خواهند کرد.


محمد هاشمی، دبير تشکيلات دفتر تحکيم وحدت به راديو فردا می گويد حتی برخی از نمايندگان مجلس نيز در اعتراض به ستاره دار شدن دانشجويان واکنش نشان دادند و اين موضوع نشان می دهد که دانشجويان ستاره دار واقعا وجود دارند و می افزايد:« حتی بخشی از حاکميت که نگاهی مصلحتی به اين موضوع داشت و نگاهی آزاديخواهانه نداشت، به اين موضوع واکنش نشان داد. مدارکی هم وجود دارد که دانشجويان ستاره دار درباره ممنوعيت از تحصيل خود منتشر کرده اند. اين دانشجويان هنوز هم اجازه ادامه تحصيل ندارند.»

از سوی ديگر وزير علوم، صبح روز يکشنبه بيستم اسفند ماه درباره دانشجويان ستاره دار در جمع خبرنگاران گفت که اين مساله فراموش شده است و از خبرنگاران پرسيد چرا مساله ای را که تمام شده، مطرح می کنند.


اين درحالی است که دانشجويان ستاره دار از طرف محمود احمدی نژاد هم به رسميت شناخته نشدند و رييس جمهوری ايران در ديدار جنجالی خود در دانشگاه امير کبير با دانشجويان گفت:« دانشجويانی که سه ستاره شده اند، ستوان يک شده اند.»


با اين حال آن طور که بيژن پوريوسفی، عضو انجمن اسلامی دانشگاه امير کبير به راديو فردا می گويد در دولت محمود احمدی نژاد نيز گاه دانشجويان ستاره دار به رسميت شناخته می شوند و گاه وجود آنها انکار می شود.


وی می افزايد:« يکی از محدوديت هايی که وزارت علوم برای دانشجويان ايجاد کرده، ستاره دار کردن دانشجويان است. در دانشگاه امير کبير هم ياشار قاجار و روزبه رياضی از تحصيل محروم شده اند. در دولت محمود احمدی نژاد هم گاه ستاره دارها به رسميت شناخته می شوند و گاه نه. آنها سعی دارند افکار عمومی را به اين طريق سردر گم کنند.»

اگرچه رد صلاحيت دانشجويان ستاره دار توسط «هيئت گزينش مرکزی» در کارنامه آنها درج شده، اما وزير علوم تاييد کرد که مرجع ستاره دار کردن دانشجويان محروم از تحصيل، وزارت اطلاعات است و وزارت علوم نيست.


با اين حال به گفته عباس حکيم زاده، عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه امير کبير، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی اعلام کرده که بر خلاف گفته وزير علوم، نقشی در ثبت نام کردن يا ممانعت از تحصيل دانشجويان نداشته است.


آقای حکيم زاده می افزايد:« برخی از نمايندگان مجلس از جمله شهريار مشيری، عضو کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شورای اسلامی، از وزارت اطلاعات استعلام کرده اند. در واکنش به اين استعلام، وزارت اطلاعات گفته است، تنها کار اين وزارتخانه اين بوده که مشخصات و رزومه کاری برخی از دانشجويان را در اختيار وزارت علوم قرار دهد، اما نقشی در ثبت نام شدن يا نشدن آنها نداشته است.»


به گفته عباس حکيم زاده، اين حرف از طرف وزارت علوم، تحقيقات و فن آوری تکذيب شده است.


سازمان ديدبان حقوق بشر در دی ماه گذشته در گزارش مفصلی که درباره «منع دانشجويان ايرانی از حق آموزش» به نامه کتبی که در پاسخ به تقاضای تجديد نظرخواهی يکی از دانشجويان محروم شده از تحصيل، نوشته شده و نسخه ای از آن در اختيار سازمان ديده بان حقوق بشر قرار گرفت، اشاره کرده بود.


در اين نامه مرتضی نوربخش، رييس هيئت مرکزی گزينش دانشجو و استاد در وزارت علوم، تحقيقات و فن آوری نوشته است:« پس از دريافت پاسخ استعلام وزارت اطلاعات، نامبرده فاقد صلاحيت های لازم برای ادامه تحصيل در مقطع کارشناسی ارشد شناخته شده و در نتيجه رای مردود ايشان به سازمان سنجش آموزش کشور اعلام شده است.»


دانشجويان محروم از تحصيل در تجمعی که روز بيست و سوم آبان سال گذشته در برابر وزارت علوم کردند، اعلام کردند:« ما صرفا می خواهيم ادامه تحصيل بدهيم و از مسئولان می خواهيم همان طور که فرزندان آنها حق ادامه تحصيل دارند، به ما نيز چنين اجازه ای داده شود.»


در نيمه های اسفند ۸۵، روابط عمومی تحکيم وحدت بيانيه ای صادر کرد که نشان از حل نشدن مشکل دانشجويان ستاره دار داشت.


در اين بيانيه آمده بود:« آزمون کارشناسی ارشد در حالی برگزار شد که هنوز دانشجويان سه ستاره سال قبل، حق شرکت در کلاس های درس را نيافته اند. عده ای از اين دانشجويان با اتمام معافيت تحصيلی به اجبار به سربازی رفته اند و اسامی چند نفر ديگر از اين دانشجويان نيز به اداره نظام وظيفه ارسال شده است.»


فردای آن روز مادران اين دانشجويان نامه ای سرگشاده خطاب به محمود احمدی نژاد نوشتند و در آن از رييس جمهوری پرسيدند :«کدام قاعده شرعی و انسانی می پذيرد که اين چنين با سرنوشت عده ای جوان و اعصاب و احساسات خانواده های آنان بازی شود.»


دانشجويان فقط در تهران از تحصيل محروم نشدند، با شروع ترم دوم تحصيلی، دانشجويان کرد ستاره دار همچنان اجازه ثبت نام و حضور در کلاس های را نيافتند.


سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان هم بهمن ماه از اخراج يک استاد و ۴۱ نفر از کارمندان بومی و اهل سنت دانشگاه علوم پزشکی کردستان خبر داد.


خبرگزاری ها همچنين از صدور احکام سنگين برای دانشجويان دانشگاه آزاد سنندج و افزايش فشار بر ديگر دانشجويان دانشگاه ها در اين منطقه خبر دادند.


ياسر گلی، دانشجوی دانشگاه آزاد سنندج و دبير کميته حقوق بشر اتحاديه دموکراتيک دانشجويان کرد، به راديو فردا می گويد صدور احکام سنگين برای دانشجويان دانشگاه آزاد سنندج، جو عدم اطمينان در اين دانشگاه ايجاد کرده است و می افزايد:« ما معتقديم يکسری نهادهای ديگر علاوه بر نهاد های دانشگاهی در اين جريان نقش داشته اند. تا امروز سايقه برخورد اين چنينی با دانشجويان دانشگاه آزاد سنندج وجود نداشته است.»

با اين حال محمد هاشمی، دبير تشکيلات دفتر تحکيم وحدت به راديو فردا می گويد در دولت محمد خاتمی هم با دانشجويان برخورد شده بود اما ديد امنيتی به دانشگاه وجود نداشت و می افزايد: «اين موج برخورد در دوران اصلاحات و رياست جمهوری محمد خاتمی وجود نداشت. برخورد با دانشجويان هيچگاه مسکوت گذاشته نشد. حتی در دولت محمد خاتمی از دانشجويان تعهد گرفته می شد، کرسی استادانی چون دکتر سرش و دکتر طباطبايی در آن زمان گرفته شد. اما اين نگاه امنيتی به دانشگاه وجود نداشت و دانشجويان با موج حمله مواجه نمی شدند.»


XS
SM
MD
LG