رئیس جمهوری ایران روز شنبه در مراسم ورود جنازه ۱۰۴ نفر از قربانیان ایرانی حادثه «رمی جمرات» به تهران گفت که اگر ثابت شود عدهای از ماموران عربستان سعودی در این حادثه «تقصیر» داشتهاند «به هیچ عنوان از خون عزیزانمان نخواهیم گذشت».
صبح روز شنبه جسد ۱۰۴ نفر از کشتهشدگان حادثه منا در مراسمی با حضور رئیس جمهور، رئیس قوه قضائیه و رئیس مجلس جمهوری اسلامی وارد تهران شد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، حسن روحانی روز شنبه، ۱۱ مهر، تاکید کرد: «زبان ما در این حادثه زبان عواطف، برادری و ادب بوده و در جای لازم از زبان دیپلماسی استفاده شده است.»
آقای روحانی در عین حال تهدید کرد که «اگر لازم باشد جمهوری اسلامی ایران از زبان اقتدارش نیز استفاده خواهد کرد».
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز روز چهارشنبه، هشتم مهرماه، مقامات عربستان سعودی را به قصور در انجام مسئولیتهای خود در قبال قربانیان حادثه منا و انتقال اجساد آنان به ایران متهم و تهدید کرد که اگر قرار باشد ایران عکسالعملی نشان دهد، این عکسالعمل خشن و سخت خواهد بود.
در همین حال، محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران، نیز شامگاه پنجشنبه در یک برنامه تلویزیونی گفته بود که ایران در مقابل عربستان سعودی «فعلا صبر و حوصله» دارد و «دنبال جنگ نیست».
رئیس جمهوری ایران در سخنان روز شنبه خود همچنین حادثه «رمی جمرات» در منا را «آزمونی» برای دولت عربستان سعودی، سازمانهای بینالمللی و همچنین کشورهای اسلامی دانست و خواستار روشن شدن «واقعیت و حقیقت» این حادثه از طریق کمیته حقیقتیاب شد.
آقای روحانی تاکید کرد: «همه ملتها و کشورهای اسلامی باید بدانند چرا این فاجعه به وقوع پیوست و مطمئن شوند که سالهای آینده چنین فاجعههایی رخ نمیدهد.»
بر اساس اعلام سازمان حج و زیارت ایران در روز پنجشنبه گذشته، ۴۶۴ زائر ایرانی در حادثه رمی جمرات در منا کشته شدهاند. این سازمان در این مدت دیگر اشارهای به تعداد مفقودشدگان نکرده است.
با این حال عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، در نشست وزیران امور خارجه عضو سازمان همکاریهای اسلامی خبر داده است که همچنان ۲۰۰ تن از حجاج ایرانی مفقودند و «احتمال میرود همگی کشته شده باشند».
یکی از افراد مفقود شده غضنفر رکنآبادی، سفیر سابق ایران در لبنان، است.
در همین حال علیاصغر احمدی، دبیرکل جمعیت هلال احمر ایران، روز شنبه گفت که پیگیری سرنوشت ناپدیدشدگان از جمله آقای رکنآبادی همچنان ادامه دارد.
مقامات دولت ایران از جمله محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، پیش از این تاکید کردهاند که ایران از عربستان سعودی شکایت خواهد کرد، اما نگفتهاند که ایران قرار است به چه مرجعی شکایت کند.
در همین حال روز شنبه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خبر داد که پیگیری حادثه منا از سوی شورای عالی امنیت ملی و وزارت امورخارجه «وارد مرحله اجرایی شده است».
به گزارش خبرگزاری ایرنا، علاءالدین بروجردی تاکید کرد که مراحل بعدی پیگیری این حادثه پس از بازگشت حجاج و جنازه کشتهشدگان انجام خواهد شد.
امسال حدود ۶۴ هزار زائر ایرانی به عربستان سعودی اعزام شده بودند که قرار است تا ۲۶ مهرماه همه آنان به ایران بازگردند.