روزنامه آرمان در تیتر یک شماره شنبه خود با تاکید بر این که «تلاش تندروها برﺍی تخریب روحانی ﺍدﺍمه دﺍرد» از «پخش شبنامهها علیه دولت در قم و تهرﺍن» خبر داده و محتوای این شبنامهها را انتقاد از «سیاست فرهنگی دولت، مذاکرات هستهای و توافق ژنو، سخنان حسن روحانی درباره بهشت زورکی» عنوان کرده است.
روزنامه جمهوری اسلامی در ستون «جهت اطلاع» شماره شنبه خود ضمن اشاره به تلاش تعدادی از حاضران در مراسم سالگرد آیتالله خمینی برای «اخلال در سخنرانی حسن روحانی» خبر داده است که شماری از کسانی که برخلاف این گروه و «در حمایت از حسن روحانی شعار سردادند» پس از سخنرانی او «بازداشت و بازجویی شدند».
روزنامه اعتماد در تیتر یک شماره هفدهم خردادماه خود از «هشدار وزیر اطلاعات به بولتنسازان» خبر داده و از قول محمود علوی نوشته است: «بولتنهایی به ما میرسد که مالامال از دروغ است».
به نوشته این روزنامه، محمود علوی همچنین با بیان بخشی از محتوای سخنان حسن روحانی در جمع معاونان وزارت اطلاعات، از قول رئیس جمهوری اسلامی گفته است: «آقا اجازه دادهاند تا مذاکره کنیم و ما نیز مذاکره میکنیم».
روزنامه شرق واکنش رئیس سازمان هواشناسی به انتقادات و درخواست استعفای او به دلیل عدم پیشبینی توفان دوشنبه دوازدهم خردادماه تهران را مورد توجه قرار داده و از قول داود پرهیزگار نوشته است: «با این امکانات، توان پیشبینی بهتر توفان را نداریم.»
روزنامه شهروند از «پیشروی خاموش کرونا» در ایران گزارش داده و نوشته است: «حالا در کنار بیمار فوتشده کرمانی، پرستار و پزشک معالجی که با او در بیمارستان افضلیپور کرمان در تماس بودند، هم مبتلا و مشکوک به کرونا شدند»، اما رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان میگوید که «هنوز معلوم نیست که چه کسی ناقل این بیماری بوده» است.
روزنامه جهان صنعت در تیتر یک خود خبر داده است که مراجع تقلید قم در دیدار با رئیس کل بانک مرکزی، خواهان «پرهیز از دروغگویی به مردم» شدهاند و از جمله ناصر مکارم شیرازی در دیدار با ولیالله سیف «با تصریح به این نکته که یکی از بلاهای دولت سابق، دولت احمدینژاد، ارائه آمارهای غیرواقعی بود» گفته است که آنها «خودشان نیز گاهی این آمارهای دروغ را باور میکردند».
مسعود پزشکیان، نماینده اصلاحطلب تبریز در مجلس شورای اسلامی طی گفتوگویی با روزنامه اعتماد تاکید کرده است: «میخواهند دولت موفق نشود» و «برخی از تنش، نان درمیآورند».
روزنامه ایران ضمن انتشار عکسی از برخورد دو قطار در یکی از ایستگاههای نزدیک دامغان، در گزارشی با تیتر «اشتباه تا مرز فاجعه» نوشته است: «اشتباه سوزنبان در تغییر مسیر عامل این حادثه بوده است.»
روزنامه جام جم گزارشی از «طرحهای شتابزده برای افزایش جمعیت» منتشر کرده و از قول محمدجلال عباسی، عضو انجمن جمعیتشناسی، نوشته است: «در سیاستهای جمعیتی برخی به دنبال اجرای سیاستهای سریع و شتابزده هستند، در صورتی که موضوع جمعیت در کوتاهمدت جواب نمیدهد. بنابراین بسیار مهم است برای تمامی ابعاد آن با استفاده از کارشناسان مختلف دستورالعمل جامع و مناسب برای اجرا تدوین شود.»
روزنامه کیهان ضمن انتشار گزارشی درباره «آخرین خبرها از وضعیت جسمانی آیتالله مهدوی کنی»، نوشته است: «آخرین خبرها از وضعیت جسمانی آیتالله مهدویکنی حاکی از آن است که رئیس مجلس خبرگان رهبری دچار آسیب جدی مغزی» شده است.
روایت روزنامه آرمان از محتوای شبنامههای پخش شده علیه دولت
روزنامه آرمان در تیتر یک شماره شنبه خود با تاکید بر این که «تلاش تندروها برﺍی تخریب روحانی ﺍدﺍمه دﺍرد» از «پخش شبنامهها علیه دولت در قم و تهرﺍن» خبر داده و محتوای این شبنامهها را انتقاد از «سیاست فرهنگی دولت، مذاکرات هستهای و توافق ژنو، سخنان حسن روحانی درباره بهشت زورکی» عنوان کرده است.
به نوشته این روزنامه، در جریان برگزاری مراسم سالگرد درگذشت آیتالله خمینی چهار شبنامه با عناوین «نگرانیم»، «روحانی زیر ذرهبین ﺍمام خمینی»، «چه دادهایم؟ چه گرفتهایم؟» و «بی ﺍدبانههای کدخدﺍ» در شب و روز چهاردهم خرداد توزیع شد و توزیعکنندگان آن که ۱۰ جوان لباسشخصی بودند «با خیال رﺍحت به پخش شبنامه و بیانیه مشغول بودند».
سعید سیف گزارشنویس روزنامه آرمان درباره محتوای این شبنامهها نیز نوشته است: «در شبنامه "نگرانیم" به عملکرد عناصر فرهنگی دولت یازدهم همانند بازگشایی نشر چشمه، سخنان رئیسجمهور درباره هنر، سخنان حسن روحانی پیرامون ماهواره، تلاش دولت برای رفع فیلتر شبکههای اجتماعی، صحبتهای وزیر ارشاد درباره تکخوانی زنان، صحبتهای مشاور رئیس جمهور درباره نماد شیر و خورشید، چاپ کتابهای صادق هدایت و محمود دولتآبادی و همچنین برگزاری مراسم جشن زنانه در کاخ سعدآباد پرداخته است.»
این روزنامه نوشته است: در شبنامه «روحانی زیر ذرهبین امام خمینی» نیز «به بررسی مواضع دولت یازدهم در منظومه فکری امام خمینی پرداخته شده و مسائلی مانند ممیزی کتاب، نماد شیر وخورشید، بهشت زورکی، انحلال مجمع عقلا و پایان جنگ مورد بررسی قرار گرفته است»، و در شبنامه «چه دادهایم؟ چه گرفتهایم؟» نیز توافق هستهای ژنو مورد انتقاد قرار گرفته است.
گزارشنویس روزنامه آرمان همچنین نوشته است که «شبنامه "بیادبانههای کدخدا" به بررسی صحبتهای مقامات ایالات متحده آمریکا علیه ایران پرداخته شده است» و یکی از پخشکنندگان شبنامهها نیز به این روزنامه گفته است: «ما باید واقعیت را به مردم بگوییم، نمیتوانیم واقعیت را از مردم پنهان کنیم.»
روزنامه آرمان همچنین گزارش داده است که همزمان قم نیز «شاهد پخش بولتن و اساماس با محتوای زیر سوال بردن مذاکرات هستهای بود» و شبنامه پخش شده در قم «با طرح این پرسش آغاز شده بود که "آیا حمایت رهبری از تیم مذاکرهکننده دولت، به معنای رضایت ایشان از توافق ژنو است؟"، سپس پاسخ داده شده است که "حمایت عمومی رهبری از همه دولتها" است».
به گزارش این روزنامه، «این شبنامه که در آن به تیم مذاکرهکننده حمله شده است، بدون محدودیت و واکنش مسئولان توزیع شد» و حتی این شبنامه «حاوی یک نظرسنجی است که از مخاطبان خواسته بود پاسخ "بله" یا "خیر" به پرسش "آیا به نظر شما در توافق ژنو از منافع ملی ایران حراست شده است؟" را به یک سامانه ارسال کنند».
روزنامه آرمان نوشته است که در «شبنامه توزیع شده در حاشیه راهپیمایی سالگرد قیام ۱۵خرداد قم که «در دو صفحه تهیه شده بود با برشمردن تعهدات ایران و طرف مقابل، از واگذاری ۲۷ امتیاز ارزشمند، در قبال دریافت ۱۰ تا ۱۲ امتیاز که به گفته شبنامهنویسان "بعضا کمارزش" یا "به نفع خود غربیها" خواهد بود، سخن گفته شده است».
بازداشت شماری از حامیان روحانی در مراسم سالگرد آیتالله خمینی
روزنامه جمهوری اسلامی در ستون «جهت اطلاع» شماره شنبه خود ضمن اشاره به تلاش تعدادی از حاضران در مراسم سالگرد آیتالله خمینی برای «اخلال در سخنرانی حسن روحانی» خبر داده است که شماری از کسانی که برخلاف این گروه و «در حمایت از حسن روحانی شعار سردادند» پس از سخنرانی او «بازداشت و بازجویی شدند».
به نوشته این روزنامه، «شب ۱۴ خرداد» و هنگام سخنرانی حسن روحانی در آرامگاه آیتالله خمینی «تعداد معدودی از شرکتکنندگان قصد اخلال» در این سخنرانی را داشتند، اما «موفق به تسری شعارهای معنادار خود به جمعیت نشدند».
به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی، در مقابل این گروه، تعداد دیگری از حاضران که «با شعارهای "الله اکبر" از رئیسجمهور» حمایت کردند و توانستند «اخلالگران را ناکام نمایند، بعد از پایان مراسم، بازداشت و بعد از ساعاتی بازجویی کتبی و دریافت مشخصات از آنان، آزاد شدند».
روزنامه جمهوری اسلامی از قول «شاهدان عینی» نوشته است که بازداشت حامیان حسن روحانی از سوی کسانی انجام شد که «لباسشخصی برتن داشتند و داخل مینی بوس بودند» و در جریان این بازداشتها حتی «یک جانباز هم که به دستگیری این افراد توسط لباسشخصیها اعتراض کرده بود بازداشت شد».
هشدار وزیر اطلاعات به بولتنسازان؛ «آقا اجازه دادند مذاکره کنیم»
روزنامه اعتماد در تیتر یک شماره هفدهم خردادماه خود از «هشدار وزیر اطلاعات به بولتنسازان» خبر داده و از قول محمود علوی نوشته است: «بولتنهایی به ما میرسد که مالامال از دروغ است».
این روزنامه با تاکید بر این که محمود علوی «پرده دیگری از نسبت منتقدان سیاست خارجی دولت با مواضع نظام را کنار زد»، از قول وزیر اطلاعات به «برخورد شدید مسئولان عالیرتبه نظام با برخی مسئولان رسانهها» اشاره کرده و نوشته است این رسانهها خود را «مدعی ولایتمداری و دینداری» میدانند اما «مانند خوردن آب دروغ میگویند».
احسان بداغی در گزارش روزنامه اعتماد هشدار چندی پیش رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به برخی از رسانههای وابسته به نهادهای نظامی را «پرده اول» این هشدارها توصیف کرده و نوشته است: «پرده اول را نزدیک سه هفته پیش سردار فیروزآبادی کنار زده بود، جایی که رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به صراحت درباره موضع برخی رسانههای منسوب به نیروهای مسلح در قبال مذاکرات هستهای گفت که اگر برابر مشی و منویات رهبری حرکت نمیکنند باید روششان را اصلاح کنند والا ما با آنها برخورد میکنیم».
روزنامه اعتماد با اشاره به این که روز سهشنبه سیزدهم خردادماه خبر دیدار محمود علوی وزیر اطلاعات با حسین شریعتمداری نماینده رهبر جمهوری اسلامی در کیهان با دو روز تاخیر منتشر شد، نوشته است: «درست در روزی که خبر این دیدار رسانهای شد، وزیر اطلاعات در شهرستان دماوند با اشاره مستقیم به موضوع انتقاد از مذاکرات هستهای و نسبت مواضع دولت با مقام معظم رهبری پرداخت» و گفت: «برای من به عنوان یک عضو کوچک دولت نظام مقدس جمهوری اسلامی مایه تاسف است که برخی هرچه دروغ، افترا و تهمت است را به رئیس جمهور و وزرای آن نسبت میدهند، بولتنهایی به ما میرسد که مالامال از دروغ است».
به گزارش این روزنامه، محمود علوی در همین سخنرانی گفته است: «زمانی که مسئولان عالیرتبه نظام متوجه این دروغپراکنیها شدند با مسئولانی که این رسانههای دروغپراکنی مرتبط با آنها هستند تذکر شدیداللحن دادند و زمانی که مشاهده کردند که در عمل تاثیر آنچنانی نگذاشته، خود برخی از این بزرگواران را احضار کرده و برخورد شدیداللحن انجام دادند که چرا دولت را تضعیف میکنید، مگر این دولت از کجا آمده است».
روزنامه اعتماد همچنین گزارش داده است که وزیر اطلاعات در سخنرانی خود در دماوند «ابتدا به تصمیم دولت برای مذاکره و اجازه مسئولان عالیرتبه نظام برای این کار» اشاره کرده و به نقل از سخنان چندی پیش حسن روحانی در جمع اعضای وزارت اطلاعات و در پاسخ به منقدان مذاکرات هستهای گفته است: «در جمهوری اسلامی تنها باید یک حرف باشد و آن بیانات مقام معظم رهبری است و ما در این مسیر حرکت میکنیم.»
به نوشته این روزنامه، وزیر اطلاعات همچنین روایت کرده است که حسن روحانی طی سخنانی در جمع معاونان وزارت اطلاعات گفته است: «من تصمیم خود را گرفتهام، آقا اجازه دادهاند تا مذاکره کنیم و ما نیز مذاکره میکنیم، این مذاکرات ممکن است به نتیجه دلخواه ختم شود و ممکن است که این چنین نشود؛ اگر موفق شویم من به حساب رهنمودهای حضرت آقا میگذارم و به مردم اعلام میکنم که هدایتهای مقام معظم رهبری بود که ما را به موفقیت رساند، چرا که هر چه جایگاه رهبری محکمتر شود به نفع همه است، اما اگر در این مذاکرات که احتمال هر نتیجهای در آن هست، موفق نشویم، من به عهده میگیرم و معتقدم که حضرت آقا خوب راه را به ما نشان دادند و ما نتوانستیم، زیرا اگر منِ روحانی آسیب ببینم ضررش برای نظام کمتر است، اما اگر خدای ناکرده رکن رکین نظام و اصل ولایت فقیه آسیب ببیند همه ضرر میکنند.»
روزنامه اعتماد نوشته است: «این برای نخستین بار است که یک مقام رسمی کشور با چنین صراحتی در این باره سخن گفته است»، چرا که «از همان آغاز مذاکرات هستهای ایران در دولت یازدهم، منتقدان سیاست خارجی حسن روحانی راهبرد وی در این مذاکرات را مخالف مشی عمومی نظام میدانستند، و حتی اعطای لقب "فرزندان انقلاب" توسط مقام معظم رهبری به تیم مذاکرهکننده هستهای هم نتوانست امواج انتقاد طیفهای مخالف دولت را تعدیل کند».
رئیس سازمان هواشناسی: «با این امکانات، توان پیشبینی بهتر توفان را نداریم»
روزنامه شرق واکنش رئیس سازمان هواشناسی به انتقادات و درخواست استعفای او به دلیل «عدم پیشبینی توفان تهران» را مورد توجه قرار داده و از قول داود پرهیزگار نوشته است: «با این امکانات، توان پیشبینی بهتر توفان را نداریم.»
این روزنامه با اشاره به این که «پس از پایان توفان بود که رگبار انتقادات به سمت سازمان هواشناسی کشور روانه شد و از عدمپیشبینی این سازمان از توفانی که بر تهران گذشت، انتقاد شد» نوشته است: «در اردوگاه منتقدان از نمایندگان مجلس و اعضای شورایشهر گرفته تا رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران و رسانهها، حضور داشتند و همه آنها ناتوانی سازمان هواشناسی در پیشبینی این توفان را به نقد کشاندند».
داوود پرهیزگار، رئیس سازمان هواشناسی ایران، اما طی گفتوگو با روزنامه شرق در پاسخ به منتقدان «عدم پیشبینی کامل در این حادثه را ادعایی نادرست» توصیف کرده و گفته است: «سازمان هواشناسی هم به لحاظ نیروی متخصص و هم به لحاظ امکانات دچار کمبود است و به همین دلیل توان پیشبینی چنین حوادثی را ندارد اما با این حال ما در اطلاعیه شماره ۲۷ خود که پیش از توفان صادر کردیم وزش باد شدید در پایتخت را پیشبینی کرده بودیم.»
روزنامه شرق ضمن انتشار متن اطلاعیه شماره ۲۷ سازمان هواشناسی نوشته است که این اطلاعیه تنها به «رگبار، رعدوبرق و گاهی وزش باد شدید و در مناطق مستعد بارش تگرگ» اشاره کرده بود.
رئیس سازمان هواشناسی ضمن دفاع از عملکرد سازمان خود در جریان توفان در تهران گفته است: «پیشبینی بادهایی با شدت ۱۱۸ کیلومتر بر ساعت مشابه آن چه در روز دوشنبه هفته قبل رخ داد سخت است و با امکاناتی که ما داریم نمیتوانیم آنها را پیشبینی کنیم، به این دلیل که شدت آنها بسیار قوی است و اما مقیاس وقوعشان بسیار کوچک است. چنین توفانهایی را نه فقط ما که حتی بعضی کشورهای توسعهیافته هم نمیتوانند پیشبینی کنند. چون انجام چنین کاری هم دانش میخواهد و هم امکانات پردازشی قوی مانند سوپرکامپیوترها و رادارهای پیشرفته اما تنها چیزی که ما در حال حاضر داریم یک شبکه ناقص راداری است.»
داود پرهیزگار درباره «دلایل کمبود امکانات سازمان هواشناسی» نیز به روزنامه شرق گفته است: «علت ناقص بودن آن تامین نشدن اعتبارات آن است، کارهای هواشناسی در دنیا بسیار پرهزینه است. در کشور ما همیشه این طور بوده که هزینهای برای هواشناسی نمیشد، این مشکلات باعث شده است ما هم از لحاظ امکانات پردازشی در مضیقه باشیم و هم نتوانیم نیروهای کارشناسی زبده را جذب و نگهداری کنیم» و حتی «در همین شرایط کنونی فهرستی حدود ۲۰ نفره از کارشناسان و دیگرنیروهای سازمان هواشناسی در اختیار من است که متقاضی رفتن به نهادهای دیگر هستند دلیل آن نیز این است که پرداختهای ما کم است و به اندازه دیگر دستگاهها نیست».
به نوشته روزنامه شرق، رئیس سازمان هواشناسی تاکید کرده است که «نیروهای متخصص» این سازمان «وقتی به لحاظ امکانات مالی و پرداختی مشکل داشته باشند تمایلی برای ماندن ندارند، یا به دیگر نهادها میروند یا با ارتقای سطح علمی خود به سمت مراکز علمی و آموزشی کوچ میکنند» و اکنون در حالی که «توسعه در هواشناسی، هم نیاز به اعتبارات فراوان دارد و هم نیاز به نیروهای کارشناسان زبده، اما ما اینها را نداریم».
این روزنامه همزمان از قول ابراهیم مقیمی، رئیس انجمن مخاطرهشناسی ایران و عضو هیئت علمی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران نوشته است: «پیشبینی توفان عصر دوشنبه ساوه، تهران و محلات امکانپذیر بود.»
به گفته رئیس انجمن مخاطرهشناسی ایران، «اگر وضعیت هوا و تحولات هواشناسی این شهرها دقیقتر رصد میشد، هشدارهای لازم پیش از وقوع آن به مردم اعلام میشد» چرا که آن چه در تهران رخ داد «مربوط به محیط تهران نبود و از بیابانهای حدود ۱۰۰ الی ۲۰۰ کیلومتر دورتر از پایتخت بود و آن چیزی که اتفاق افتاد مربوط به تودههای هوایی گرم و سرد یا خشک و گرمی بود که از روی قم و ساوه به سمت تهران حرکت کرد».
صدرا محقق در گزارش روزنامه شرق یادآوری کرده است که انتقادها از سازمان هواشناسی آن قدر بالا گرفته است که «برخی از منتقدان خواستار استعفا یا برکناری مسئولان این سازمان شدهاند» و از جمله ایرج عبدی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس، با انتقاد از پیشبینی نشدن توفان تهران گفته است: «بدون شک چنین حوادثی برای اولین و آخرین بار نخواهد بود و تا زمانی که مسئولان خاطی را مواخذه و برکنار نکنیم وضعیت به همین منوال پیش خواهد رفت.»
اسماعیل دوستی، عضو کمیسیون عمران و حملونقل شورایشهر تهران، نیز به نوشته این روزنامه با بیان این که سازمان هواشناسی باید قبل از شروع توفان سرعت و ساعت وقوع آن را به مردم اطلاع میداد گفته است: «سازمان هواشناسی در این زمینه قصور کرده و باید با آن برخورد شود.»
روزنامه شرق همچنین از قول احمد صادقی، رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران، نوشته است که اگر سازمان هواشناسی «درباره توفان اطلاعرسانی کرده بود تلفات و خسارات کاهش مییافت»، اما «سازمان هواشناسی اطلاعیه یا هشداری در مورد وقوع توفان در تهران صادر نکرد و متاسفانه آنها نتوانستند وقوع توفان را پیشبینی کنند».
روزنامه شرق همچنین در خبری با تیتر «دوباره تهران؛ دوباره توفان» نوشته است که عصر جمعه شانزدهم خردادماه و «در شرایطی که باز هم سازمان هواشناسی از پیشبینی وضعیت دقیق هوا جا مانده بود توفانی مشابه توفان پیشین در پایتخت اتفاق افتاد رخ داد».
پیشروی خاموش کرونا؛ ۱۲ نفر مشکوک، منبع اول آلودگی ناشناس
روزنامه شهروند از «پیشروی خاموش کرونا» در ایران گزارش داده و نوشته است: «حالا در کنار بیمار فوتشده کرمانی، پرستار و پزشک معالجی که با او در بیمارستان افضلیپور کرمان در تماس بودند، هم مبتلا و مشکوک به کرونا شدند»، اما رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان میگوید که «هنوز معلوم نیست که چه کسی ناقل این بیماری بوده» است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان به روزنامه شهروند گفته است: پرستار «بیمار فوتشده کرمانی که ۱۰ روز پیش به خاطر کرونا جان خود را از دست داد، حالا خود مبتلا شده، پزشک معالج او نیز مشکوک به این بیماری است و «در کنار این دو کادر بیمارستان، داماد بیمار هم بهعنوان مشکوک به ابتلا، تحت مراقبت قرار دارد».
علیاکبر حقدوست، رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان، در عین حال از «از مرخص شدن تمام بیماران مبتلا و مشکوک به کرونا» خبر داده و گفته است: «به دلیل خوب بودن حال عمومی، این سه نفر مرخص شدند، چرا که علایم زیادی نداشتند. حتی همان پرستار مبتلا» و حالا این افراد در خانه، تحت مراقبت قرار دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان به نحوه انتقال کرونا به پرستار و احتمالا پزشک معالج و داماد بیمار فوتشده، نیز اشاره کرده و گفته است: «این افراد قبل از این که ابتلای قطعی بیمار فوتشده و خواهرش به کرونا تأیید شود، مبتلا شده بودند، چرا که در آن دوره میزان تماس این افراد با بیماران زیاد بود، بدون این که بیماری تأیید شده باشد، پس از تأیید هم بیماران در اتاق ایزوله فشار منفی قرار گرفتند و مراقبتها از آنها خاص شد».
به گفته علیاکبر حقدوست، «پس از تأیید بیماری، اتاق ایزوله بیمارستان افضلیپور کرمان راهاندازی شد و کادر بیمارستان در این بخش، با لباس و ماسک مخصوص رفت و آمد میکردند، به همین خاطر، دوره ابتلای این افراد به قبل از تأیید بیماری مربوط میشود».
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به این که منبع آلودگی اصلی این بیماری و ابتلای یک خانواده به کرونا در کرمان یک مراسم ختم بوده، به روزنامه شهروند گفته است: «این افراد در همان مراسم با هم ارتباط داشتند، هنوز معلوم نیست که چه کسی ناقل این بیماری بوده، اما هر کسی که بوده، خودش هیچ علائمی نداشته یا شاید در نهایت کرونا به صورت یک سرماخوردگی معمولی در او نمود پیدا کرده است».
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به «احتمال وجود تعداد بیشتری از بیماران مبتلا به کرونا» در کرمان گفته است: «به دلیل کم بودن علایم آن، نمیتوان تعداد را مشخص کرد»، و درحالی که «در دو هفته گذشته پیشبینی میشد موارد ابتلا به کرونا افزایش داشته باشد، اما با توجه به مثبت نبودن جواب آزمایش این افراد، میتوان گفت که افراد خیلی حساسیتی به این ویروس ندارند».
مدیرگروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در گفتوگو با روزنامه شهروند «شمار افراد مشکوک به کرونا را ۱۲ نفر» اعلام کرده و گفته است: «افرادی که تمامیشان بستری شده و ظاهرا جواب آزمایششان منفی بوده است» و حالا «تنها دو نفر یعنی پزشک معالج و داماد بیمار فوتشده، منتظر جواب آزمایشها هستند و این در حالی است که خواهر بیمار فوتشده که همان موقع مبتلا شده بود، به دلیل بهبودی مرخص شد».
روزنامه شهروند نوشته است: «حالا بیمارستان افضلیپور کرمان به خاطر راهاندازی اتاق ایزوله فشار منفی، مرکز نگهداری از بیماران مبتلا به کرونا در این استان شده و افراد بیمار و مشکوک به این ویروس، به این بیمارستان مراجعه میکنند.»
روزنامه جمهوری اسلامی در ستون «جهت اطلاع» شماره شنبه خود ضمن اشاره به تلاش تعدادی از حاضران در مراسم سالگرد آیتالله خمینی برای «اخلال در سخنرانی حسن روحانی» خبر داده است که شماری از کسانی که برخلاف این گروه و «در حمایت از حسن روحانی شعار سردادند» پس از سخنرانی او «بازداشت و بازجویی شدند».
روزنامه اعتماد در تیتر یک شماره هفدهم خردادماه خود از «هشدار وزیر اطلاعات به بولتنسازان» خبر داده و از قول محمود علوی نوشته است: «بولتنهایی به ما میرسد که مالامال از دروغ است».
به نوشته این روزنامه، محمود علوی همچنین با بیان بخشی از محتوای سخنان حسن روحانی در جمع معاونان وزارت اطلاعات، از قول رئیس جمهوری اسلامی گفته است: «آقا اجازه دادهاند تا مذاکره کنیم و ما نیز مذاکره میکنیم».
روزنامه شرق واکنش رئیس سازمان هواشناسی به انتقادات و درخواست استعفای او به دلیل عدم پیشبینی توفان دوشنبه دوازدهم خردادماه تهران را مورد توجه قرار داده و از قول داود پرهیزگار نوشته است: «با این امکانات، توان پیشبینی بهتر توفان را نداریم.»
روزنامه شهروند از «پیشروی خاموش کرونا» در ایران گزارش داده و نوشته است: «حالا در کنار بیمار فوتشده کرمانی، پرستار و پزشک معالجی که با او در بیمارستان افضلیپور کرمان در تماس بودند، هم مبتلا و مشکوک به کرونا شدند»، اما رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان میگوید که «هنوز معلوم نیست که چه کسی ناقل این بیماری بوده» است.
روزنامه جهان صنعت در تیتر یک خود خبر داده است که مراجع تقلید قم در دیدار با رئیس کل بانک مرکزی، خواهان «پرهیز از دروغگویی به مردم» شدهاند و از جمله ناصر مکارم شیرازی در دیدار با ولیالله سیف «با تصریح به این نکته که یکی از بلاهای دولت سابق، دولت احمدینژاد، ارائه آمارهای غیرواقعی بود» گفته است که آنها «خودشان نیز گاهی این آمارهای دروغ را باور میکردند».
مسعود پزشکیان، نماینده اصلاحطلب تبریز در مجلس شورای اسلامی طی گفتوگویی با روزنامه اعتماد تاکید کرده است: «میخواهند دولت موفق نشود» و «برخی از تنش، نان درمیآورند».
روزنامه ایران ضمن انتشار عکسی از برخورد دو قطار در یکی از ایستگاههای نزدیک دامغان، در گزارشی با تیتر «اشتباه تا مرز فاجعه» نوشته است: «اشتباه سوزنبان در تغییر مسیر عامل این حادثه بوده است.»
روزنامه جام جم گزارشی از «طرحهای شتابزده برای افزایش جمعیت» منتشر کرده و از قول محمدجلال عباسی، عضو انجمن جمعیتشناسی، نوشته است: «در سیاستهای جمعیتی برخی به دنبال اجرای سیاستهای سریع و شتابزده هستند، در صورتی که موضوع جمعیت در کوتاهمدت جواب نمیدهد. بنابراین بسیار مهم است برای تمامی ابعاد آن با استفاده از کارشناسان مختلف دستورالعمل جامع و مناسب برای اجرا تدوین شود.»
روزنامه کیهان ضمن انتشار گزارشی درباره «آخرین خبرها از وضعیت جسمانی آیتالله مهدوی کنی»، نوشته است: «آخرین خبرها از وضعیت جسمانی آیتالله مهدویکنی حاکی از آن است که رئیس مجلس خبرگان رهبری دچار آسیب جدی مغزی» شده است.
روایت روزنامه آرمان از محتوای شبنامههای پخش شده علیه دولت
روزنامه آرمان در تیتر یک شماره شنبه خود با تاکید بر این که «تلاش تندروها برﺍی تخریب روحانی ﺍدﺍمه دﺍرد» از «پخش شبنامهها علیه دولت در قم و تهرﺍن» خبر داده و محتوای این شبنامهها را انتقاد از «سیاست فرهنگی دولت، مذاکرات هستهای و توافق ژنو، سخنان حسن روحانی درباره بهشت زورکی» عنوان کرده است.
به نوشته این روزنامه، در جریان برگزاری مراسم سالگرد درگذشت آیتالله خمینی چهار شبنامه با عناوین «نگرانیم»، «روحانی زیر ذرهبین ﺍمام خمینی»، «چه دادهایم؟ چه گرفتهایم؟» و «بی ﺍدبانههای کدخدﺍ» در شب و روز چهاردهم خرداد توزیع شد و توزیعکنندگان آن که ۱۰ جوان لباسشخصی بودند «با خیال رﺍحت به پخش شبنامه و بیانیه مشغول بودند».
سعید سیف گزارشنویس روزنامه آرمان درباره محتوای این شبنامهها نیز نوشته است: «در شبنامه "نگرانیم" به عملکرد عناصر فرهنگی دولت یازدهم همانند بازگشایی نشر چشمه، سخنان رئیسجمهور درباره هنر، سخنان حسن روحانی پیرامون ماهواره، تلاش دولت برای رفع فیلتر شبکههای اجتماعی، صحبتهای وزیر ارشاد درباره تکخوانی زنان، صحبتهای مشاور رئیس جمهور درباره نماد شیر و خورشید، چاپ کتابهای صادق هدایت و محمود دولتآبادی و همچنین برگزاری مراسم جشن زنانه در کاخ سعدآباد پرداخته است.»
این روزنامه نوشته است: در شبنامه «روحانی زیر ذرهبین امام خمینی» نیز «به بررسی مواضع دولت یازدهم در منظومه فکری امام خمینی پرداخته شده و مسائلی مانند ممیزی کتاب، نماد شیر وخورشید، بهشت زورکی، انحلال مجمع عقلا و پایان جنگ مورد بررسی قرار گرفته است»، و در شبنامه «چه دادهایم؟ چه گرفتهایم؟» نیز توافق هستهای ژنو مورد انتقاد قرار گرفته است.
گزارشنویس روزنامه آرمان همچنین نوشته است که «شبنامه "بیادبانههای کدخدا" به بررسی صحبتهای مقامات ایالات متحده آمریکا علیه ایران پرداخته شده است» و یکی از پخشکنندگان شبنامهها نیز به این روزنامه گفته است: «ما باید واقعیت را به مردم بگوییم، نمیتوانیم واقعیت را از مردم پنهان کنیم.»
روزنامه آرمان همچنین گزارش داده است که همزمان قم نیز «شاهد پخش بولتن و اساماس با محتوای زیر سوال بردن مذاکرات هستهای بود» و شبنامه پخش شده در قم «با طرح این پرسش آغاز شده بود که "آیا حمایت رهبری از تیم مذاکرهکننده دولت، به معنای رضایت ایشان از توافق ژنو است؟"، سپس پاسخ داده شده است که "حمایت عمومی رهبری از همه دولتها" است».
به گزارش این روزنامه، «این شبنامه که در آن به تیم مذاکرهکننده حمله شده است، بدون محدودیت و واکنش مسئولان توزیع شد» و حتی این شبنامه «حاوی یک نظرسنجی است که از مخاطبان خواسته بود پاسخ "بله" یا "خیر" به پرسش "آیا به نظر شما در توافق ژنو از منافع ملی ایران حراست شده است؟" را به یک سامانه ارسال کنند».
روزنامه آرمان نوشته است که در «شبنامه توزیع شده در حاشیه راهپیمایی سالگرد قیام ۱۵خرداد قم که «در دو صفحه تهیه شده بود با برشمردن تعهدات ایران و طرف مقابل، از واگذاری ۲۷ امتیاز ارزشمند، در قبال دریافت ۱۰ تا ۱۲ امتیاز که به گفته شبنامهنویسان "بعضا کمارزش" یا "به نفع خود غربیها" خواهد بود، سخن گفته شده است».
بازداشت شماری از حامیان روحانی در مراسم سالگرد آیتالله خمینی
روزنامه جمهوری اسلامی در ستون «جهت اطلاع» شماره شنبه خود ضمن اشاره به تلاش تعدادی از حاضران در مراسم سالگرد آیتالله خمینی برای «اخلال در سخنرانی حسن روحانی» خبر داده است که شماری از کسانی که برخلاف این گروه و «در حمایت از حسن روحانی شعار سردادند» پس از سخنرانی او «بازداشت و بازجویی شدند».
به نوشته این روزنامه، «شب ۱۴ خرداد» و هنگام سخنرانی حسن روحانی در آرامگاه آیتالله خمینی «تعداد معدودی از شرکتکنندگان قصد اخلال» در این سخنرانی را داشتند، اما «موفق به تسری شعارهای معنادار خود به جمعیت نشدند».
به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی، در مقابل این گروه، تعداد دیگری از حاضران که «با شعارهای "الله اکبر" از رئیسجمهور» حمایت کردند و توانستند «اخلالگران را ناکام نمایند، بعد از پایان مراسم، بازداشت و بعد از ساعاتی بازجویی کتبی و دریافت مشخصات از آنان، آزاد شدند».
روزنامه جمهوری اسلامی از قول «شاهدان عینی» نوشته است که بازداشت حامیان حسن روحانی از سوی کسانی انجام شد که «لباسشخصی برتن داشتند و داخل مینی بوس بودند» و در جریان این بازداشتها حتی «یک جانباز هم که به دستگیری این افراد توسط لباسشخصیها اعتراض کرده بود بازداشت شد».
هشدار وزیر اطلاعات به بولتنسازان؛ «آقا اجازه دادند مذاکره کنیم»
روزنامه اعتماد در تیتر یک شماره هفدهم خردادماه خود از «هشدار وزیر اطلاعات به بولتنسازان» خبر داده و از قول محمود علوی نوشته است: «بولتنهایی به ما میرسد که مالامال از دروغ است».
این روزنامه با تاکید بر این که محمود علوی «پرده دیگری از نسبت منتقدان سیاست خارجی دولت با مواضع نظام را کنار زد»، از قول وزیر اطلاعات به «برخورد شدید مسئولان عالیرتبه نظام با برخی مسئولان رسانهها» اشاره کرده و نوشته است این رسانهها خود را «مدعی ولایتمداری و دینداری» میدانند اما «مانند خوردن آب دروغ میگویند».
احسان بداغی در گزارش روزنامه اعتماد هشدار چندی پیش رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به برخی از رسانههای وابسته به نهادهای نظامی را «پرده اول» این هشدارها توصیف کرده و نوشته است: «پرده اول را نزدیک سه هفته پیش سردار فیروزآبادی کنار زده بود، جایی که رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به صراحت درباره موضع برخی رسانههای منسوب به نیروهای مسلح در قبال مذاکرات هستهای گفت که اگر برابر مشی و منویات رهبری حرکت نمیکنند باید روششان را اصلاح کنند والا ما با آنها برخورد میکنیم».
روزنامه اعتماد با اشاره به این که روز سهشنبه سیزدهم خردادماه خبر دیدار محمود علوی وزیر اطلاعات با حسین شریعتمداری نماینده رهبر جمهوری اسلامی در کیهان با دو روز تاخیر منتشر شد، نوشته است: «درست در روزی که خبر این دیدار رسانهای شد، وزیر اطلاعات در شهرستان دماوند با اشاره مستقیم به موضوع انتقاد از مذاکرات هستهای و نسبت مواضع دولت با مقام معظم رهبری پرداخت» و گفت: «برای من به عنوان یک عضو کوچک دولت نظام مقدس جمهوری اسلامی مایه تاسف است که برخی هرچه دروغ، افترا و تهمت است را به رئیس جمهور و وزرای آن نسبت میدهند، بولتنهایی به ما میرسد که مالامال از دروغ است».
به گزارش این روزنامه، محمود علوی در همین سخنرانی گفته است: «زمانی که مسئولان عالیرتبه نظام متوجه این دروغپراکنیها شدند با مسئولانی که این رسانههای دروغپراکنی مرتبط با آنها هستند تذکر شدیداللحن دادند و زمانی که مشاهده کردند که در عمل تاثیر آنچنانی نگذاشته، خود برخی از این بزرگواران را احضار کرده و برخورد شدیداللحن انجام دادند که چرا دولت را تضعیف میکنید، مگر این دولت از کجا آمده است».
روزنامه اعتماد همچنین گزارش داده است که وزیر اطلاعات در سخنرانی خود در دماوند «ابتدا به تصمیم دولت برای مذاکره و اجازه مسئولان عالیرتبه نظام برای این کار» اشاره کرده و به نقل از سخنان چندی پیش حسن روحانی در جمع اعضای وزارت اطلاعات و در پاسخ به منقدان مذاکرات هستهای گفته است: «در جمهوری اسلامی تنها باید یک حرف باشد و آن بیانات مقام معظم رهبری است و ما در این مسیر حرکت میکنیم.»
به نوشته این روزنامه، وزیر اطلاعات همچنین روایت کرده است که حسن روحانی طی سخنانی در جمع معاونان وزارت اطلاعات گفته است: «من تصمیم خود را گرفتهام، آقا اجازه دادهاند تا مذاکره کنیم و ما نیز مذاکره میکنیم، این مذاکرات ممکن است به نتیجه دلخواه ختم شود و ممکن است که این چنین نشود؛ اگر موفق شویم من به حساب رهنمودهای حضرت آقا میگذارم و به مردم اعلام میکنم که هدایتهای مقام معظم رهبری بود که ما را به موفقیت رساند، چرا که هر چه جایگاه رهبری محکمتر شود به نفع همه است، اما اگر در این مذاکرات که احتمال هر نتیجهای در آن هست، موفق نشویم، من به عهده میگیرم و معتقدم که حضرت آقا خوب راه را به ما نشان دادند و ما نتوانستیم، زیرا اگر منِ روحانی آسیب ببینم ضررش برای نظام کمتر است، اما اگر خدای ناکرده رکن رکین نظام و اصل ولایت فقیه آسیب ببیند همه ضرر میکنند.»
روزنامه اعتماد نوشته است: «این برای نخستین بار است که یک مقام رسمی کشور با چنین صراحتی در این باره سخن گفته است»، چرا که «از همان آغاز مذاکرات هستهای ایران در دولت یازدهم، منتقدان سیاست خارجی حسن روحانی راهبرد وی در این مذاکرات را مخالف مشی عمومی نظام میدانستند، و حتی اعطای لقب "فرزندان انقلاب" توسط مقام معظم رهبری به تیم مذاکرهکننده هستهای هم نتوانست امواج انتقاد طیفهای مخالف دولت را تعدیل کند».
رئیس سازمان هواشناسی: «با این امکانات، توان پیشبینی بهتر توفان را نداریم»
روزنامه شرق واکنش رئیس سازمان هواشناسی به انتقادات و درخواست استعفای او به دلیل «عدم پیشبینی توفان تهران» را مورد توجه قرار داده و از قول داود پرهیزگار نوشته است: «با این امکانات، توان پیشبینی بهتر توفان را نداریم.»
این روزنامه با اشاره به این که «پس از پایان توفان بود که رگبار انتقادات به سمت سازمان هواشناسی کشور روانه شد و از عدمپیشبینی این سازمان از توفانی که بر تهران گذشت، انتقاد شد» نوشته است: «در اردوگاه منتقدان از نمایندگان مجلس و اعضای شورایشهر گرفته تا رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران و رسانهها، حضور داشتند و همه آنها ناتوانی سازمان هواشناسی در پیشبینی این توفان را به نقد کشاندند».
داوود پرهیزگار، رئیس سازمان هواشناسی ایران، اما طی گفتوگو با روزنامه شرق در پاسخ به منتقدان «عدم پیشبینی کامل در این حادثه را ادعایی نادرست» توصیف کرده و گفته است: «سازمان هواشناسی هم به لحاظ نیروی متخصص و هم به لحاظ امکانات دچار کمبود است و به همین دلیل توان پیشبینی چنین حوادثی را ندارد اما با این حال ما در اطلاعیه شماره ۲۷ خود که پیش از توفان صادر کردیم وزش باد شدید در پایتخت را پیشبینی کرده بودیم.»
روزنامه شرق ضمن انتشار متن اطلاعیه شماره ۲۷ سازمان هواشناسی نوشته است که این اطلاعیه تنها به «رگبار، رعدوبرق و گاهی وزش باد شدید و در مناطق مستعد بارش تگرگ» اشاره کرده بود.
رئیس سازمان هواشناسی ضمن دفاع از عملکرد سازمان خود در جریان توفان در تهران گفته است: «پیشبینی بادهایی با شدت ۱۱۸ کیلومتر بر ساعت مشابه آن چه در روز دوشنبه هفته قبل رخ داد سخت است و با امکاناتی که ما داریم نمیتوانیم آنها را پیشبینی کنیم، به این دلیل که شدت آنها بسیار قوی است و اما مقیاس وقوعشان بسیار کوچک است. چنین توفانهایی را نه فقط ما که حتی بعضی کشورهای توسعهیافته هم نمیتوانند پیشبینی کنند. چون انجام چنین کاری هم دانش میخواهد و هم امکانات پردازشی قوی مانند سوپرکامپیوترها و رادارهای پیشرفته اما تنها چیزی که ما در حال حاضر داریم یک شبکه ناقص راداری است.»
داود پرهیزگار درباره «دلایل کمبود امکانات سازمان هواشناسی» نیز به روزنامه شرق گفته است: «علت ناقص بودن آن تامین نشدن اعتبارات آن است، کارهای هواشناسی در دنیا بسیار پرهزینه است. در کشور ما همیشه این طور بوده که هزینهای برای هواشناسی نمیشد، این مشکلات باعث شده است ما هم از لحاظ امکانات پردازشی در مضیقه باشیم و هم نتوانیم نیروهای کارشناسی زبده را جذب و نگهداری کنیم» و حتی «در همین شرایط کنونی فهرستی حدود ۲۰ نفره از کارشناسان و دیگرنیروهای سازمان هواشناسی در اختیار من است که متقاضی رفتن به نهادهای دیگر هستند دلیل آن نیز این است که پرداختهای ما کم است و به اندازه دیگر دستگاهها نیست».
به نوشته روزنامه شرق، رئیس سازمان هواشناسی تاکید کرده است که «نیروهای متخصص» این سازمان «وقتی به لحاظ امکانات مالی و پرداختی مشکل داشته باشند تمایلی برای ماندن ندارند، یا به دیگر نهادها میروند یا با ارتقای سطح علمی خود به سمت مراکز علمی و آموزشی کوچ میکنند» و اکنون در حالی که «توسعه در هواشناسی، هم نیاز به اعتبارات فراوان دارد و هم نیاز به نیروهای کارشناسان زبده، اما ما اینها را نداریم».
این روزنامه همزمان از قول ابراهیم مقیمی، رئیس انجمن مخاطرهشناسی ایران و عضو هیئت علمی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران نوشته است: «پیشبینی توفان عصر دوشنبه ساوه، تهران و محلات امکانپذیر بود.»
به گفته رئیس انجمن مخاطرهشناسی ایران، «اگر وضعیت هوا و تحولات هواشناسی این شهرها دقیقتر رصد میشد، هشدارهای لازم پیش از وقوع آن به مردم اعلام میشد» چرا که آن چه در تهران رخ داد «مربوط به محیط تهران نبود و از بیابانهای حدود ۱۰۰ الی ۲۰۰ کیلومتر دورتر از پایتخت بود و آن چیزی که اتفاق افتاد مربوط به تودههای هوایی گرم و سرد یا خشک و گرمی بود که از روی قم و ساوه به سمت تهران حرکت کرد».
صدرا محقق در گزارش روزنامه شرق یادآوری کرده است که انتقادها از سازمان هواشناسی آن قدر بالا گرفته است که «برخی از منتقدان خواستار استعفا یا برکناری مسئولان این سازمان شدهاند» و از جمله ایرج عبدی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس، با انتقاد از پیشبینی نشدن توفان تهران گفته است: «بدون شک چنین حوادثی برای اولین و آخرین بار نخواهد بود و تا زمانی که مسئولان خاطی را مواخذه و برکنار نکنیم وضعیت به همین منوال پیش خواهد رفت.»
اسماعیل دوستی، عضو کمیسیون عمران و حملونقل شورایشهر تهران، نیز به نوشته این روزنامه با بیان این که سازمان هواشناسی باید قبل از شروع توفان سرعت و ساعت وقوع آن را به مردم اطلاع میداد گفته است: «سازمان هواشناسی در این زمینه قصور کرده و باید با آن برخورد شود.»
روزنامه شرق همچنین از قول احمد صادقی، رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران، نوشته است که اگر سازمان هواشناسی «درباره توفان اطلاعرسانی کرده بود تلفات و خسارات کاهش مییافت»، اما «سازمان هواشناسی اطلاعیه یا هشداری در مورد وقوع توفان در تهران صادر نکرد و متاسفانه آنها نتوانستند وقوع توفان را پیشبینی کنند».
روزنامه شرق همچنین در خبری با تیتر «دوباره تهران؛ دوباره توفان» نوشته است که عصر جمعه شانزدهم خردادماه و «در شرایطی که باز هم سازمان هواشناسی از پیشبینی وضعیت دقیق هوا جا مانده بود توفانی مشابه توفان پیشین در پایتخت اتفاق افتاد رخ داد».
پیشروی خاموش کرونا؛ ۱۲ نفر مشکوک، منبع اول آلودگی ناشناس
روزنامه شهروند از «پیشروی خاموش کرونا» در ایران گزارش داده و نوشته است: «حالا در کنار بیمار فوتشده کرمانی، پرستار و پزشک معالجی که با او در بیمارستان افضلیپور کرمان در تماس بودند، هم مبتلا و مشکوک به کرونا شدند»، اما رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان میگوید که «هنوز معلوم نیست که چه کسی ناقل این بیماری بوده» است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان به روزنامه شهروند گفته است: پرستار «بیمار فوتشده کرمانی که ۱۰ روز پیش به خاطر کرونا جان خود را از دست داد، حالا خود مبتلا شده، پزشک معالج او نیز مشکوک به این بیماری است و «در کنار این دو کادر بیمارستان، داماد بیمار هم بهعنوان مشکوک به ابتلا، تحت مراقبت قرار دارد».
علیاکبر حقدوست، رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان، در عین حال از «از مرخص شدن تمام بیماران مبتلا و مشکوک به کرونا» خبر داده و گفته است: «به دلیل خوب بودن حال عمومی، این سه نفر مرخص شدند، چرا که علایم زیادی نداشتند. حتی همان پرستار مبتلا» و حالا این افراد در خانه، تحت مراقبت قرار دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان به نحوه انتقال کرونا به پرستار و احتمالا پزشک معالج و داماد بیمار فوتشده، نیز اشاره کرده و گفته است: «این افراد قبل از این که ابتلای قطعی بیمار فوتشده و خواهرش به کرونا تأیید شود، مبتلا شده بودند، چرا که در آن دوره میزان تماس این افراد با بیماران زیاد بود، بدون این که بیماری تأیید شده باشد، پس از تأیید هم بیماران در اتاق ایزوله فشار منفی قرار گرفتند و مراقبتها از آنها خاص شد».
به گفته علیاکبر حقدوست، «پس از تأیید بیماری، اتاق ایزوله بیمارستان افضلیپور کرمان راهاندازی شد و کادر بیمارستان در این بخش، با لباس و ماسک مخصوص رفت و آمد میکردند، به همین خاطر، دوره ابتلای این افراد به قبل از تأیید بیماری مربوط میشود».
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به این که منبع آلودگی اصلی این بیماری و ابتلای یک خانواده به کرونا در کرمان یک مراسم ختم بوده، به روزنامه شهروند گفته است: «این افراد در همان مراسم با هم ارتباط داشتند، هنوز معلوم نیست که چه کسی ناقل این بیماری بوده، اما هر کسی که بوده، خودش هیچ علائمی نداشته یا شاید در نهایت کرونا به صورت یک سرماخوردگی معمولی در او نمود پیدا کرده است».
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به «احتمال وجود تعداد بیشتری از بیماران مبتلا به کرونا» در کرمان گفته است: «به دلیل کم بودن علایم آن، نمیتوان تعداد را مشخص کرد»، و درحالی که «در دو هفته گذشته پیشبینی میشد موارد ابتلا به کرونا افزایش داشته باشد، اما با توجه به مثبت نبودن جواب آزمایش این افراد، میتوان گفت که افراد خیلی حساسیتی به این ویروس ندارند».
مدیرگروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در گفتوگو با روزنامه شهروند «شمار افراد مشکوک به کرونا را ۱۲ نفر» اعلام کرده و گفته است: «افرادی که تمامیشان بستری شده و ظاهرا جواب آزمایششان منفی بوده است» و حالا «تنها دو نفر یعنی پزشک معالج و داماد بیمار فوتشده، منتظر جواب آزمایشها هستند و این در حالی است که خواهر بیمار فوتشده که همان موقع مبتلا شده بود، به دلیل بهبودی مرخص شد».
روزنامه شهروند نوشته است: «حالا بیمارستان افضلیپور کرمان به خاطر راهاندازی اتاق ایزوله فشار منفی، مرکز نگهداری از بیماران مبتلا به کرونا در این استان شده و افراد بیمار و مشکوک به این ویروس، به این بیمارستان مراجعه میکنند.»