غلامعلی حداد عادل، چهره شاخص اصولگرا، شرط فعالیت سیاسی اصلاحطلبان را فاصله گرفتن از اعتراضها به انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ دانسته، اما اضافه کرد که آیتالله علی خامنهای این جناح سیاسی را «با فتنه یکی نمیداند».
او در عین حال اشاره کرد که اصلاح طلبان این کار را نمیکنند، اما «میخواهند به حاکمیت نزدیک شوند».
آقای حداد عادل در مصاحبه با هفتهنامه مثلث که در چند وبسایت از جمله انتخاب بازنشر شده است گفت که رهبر جمهوری اسلامی اصلاحطلبان را با «فتنه» یکی نمیداند.
وی تاکید کرد که اصلاحطلبی میتواند به عنوان جریان سیاسی در ایران حضور داشته باشد و این حضور «حق» این جریان سیاسی است، ولی اصلاحطلبان باید تکلیف خود را با «فتنه روشن کنند».
آقای حداد عادل تاکید کرد: «آنها چنین کاری را نمیکنند و آن را به مصلحت خودشان نمیدانند. در عین حال این طور وانمود میکنند که میخواهند به حاکمیت نزدیک شوند.»
رهبر جمهوری اسلامی و نزدیکان او از اعتراضها به انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ با عنوان «فتنه» نام می برند.
محمد خاتمی، رئیس جمهوری اسبق ایران، روز ۱۹ بهمن ۹۵، ضمن ابراز امیدواری به «تحقق آشتی ملی و همبستگی درونی» در ایران گفته بود که «الان بهترین موقعیتی است که می توان برای همبستگی همه نیروها در مسیر منافع ملی و دفع و رفع تهدیدها و توطئه ها فراهم آورد.»
اما رهبر جمهوری اسلامی یک هفته بعد در پاسخی غیرمستقیم، این طرح را «بیمعنی» خوانده و گفت که «با فتنهگران عاشورای ۸۸ آشتی» نخواهند کرد.
پیش از او هم آیت الله صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، و تعداد دیگری از نزدیکان آیتالله خامنهای طرح موضوع «آشتی ملی» را «نادرست» دانسته و تأکید کرده بودند که کسانی که سال ۸۸ «خطا کردند» باید از «مسیر نادرستشان» برگردند.
در عین حال گزارشهایی درباره مطرح شدن طرح محمد خاتمی برای «آشتی ملی» در دیدار اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی، با رهبر جمهوری اسلامی مطرح شد.
معاون اول حسن روحانی پس از این دیدار گفت که با رهبر جمهوری اسلامی درباره جریان اصلاحطلبی صحبت کرده و آیت الله خامنهای نیز گفته که «به همه جریانهای سیاسی علاقهمند» است.
آقای جهانگیری در مصاحبه با روزنامه اعتماد نیز گفت که رهبر جمهوری اسلامی حدود یک ماه پیش در جلسهای به او گفته که مخالفتی با ارتباط با اصلاحطلبان ندارد.
بر اساس این گزارش، آیت الله خامنهای همچنین در پاسخ به درخواست معاون اول رئیس جمهوری ایران برای ارتباط اصلاحطلبان با او، از اسحاق جهانگیری خواست که نقش رابط را ایفا کند.
با این حال جواد کریمی قدوسی در یک سخنرانی در شهر قم گفت که رهبر جمهوری اسلامی درخواست اسحاق جهانگیری برای دیدار آقای خاتمی با او و مطرح کردن موضوع «آشتی ملی» را رد و تاکید کرده که آقای خاتمی «مطلقا نمیتواند بازگردد.»
آقای حداد عادل در مصاحبه خود همچنین ضمن انتقاد شدید از عملکرد دولت حسن روحانی گفت که گفتمان او «موفق نبوده» و اگر اصولگرایان یک نامزد واحد معرفی کنند می توانند در انتخابات پیروز شوند.
وی همچنین گفت که از نامزدی حمید بقایی نگران نیست و «اصلا اتفاق خاصی نخواهد افتاد».
حمید بقایی، معاون اجرایی محمود احمدینژاد در دوره ریاست جمهوری، اعلام کرده که در انتخابات نامزد خواهد شد.
آقای احمدینژاد هم که خود از شرکت در انتخابات منع شده در بیانیهای ضمن حمایت از نامزدی حمید بقایی اعلام کرد «مصمم» است «وظایف سیاسی و اجتماعی خود» را به گونهای انجام دهد که برخلاف سال ۹۲ «افراد صالح» از«دایره انتخاب» حذف نشوند.
رئیس جمهوری سابق ایران همچنین روز چهارشنبه، دوم فروردین، در یک سخنرانی در اهواز به حسن روحانی و همچنین اصولگرایانی که او را به «انحراف» متهم میکنند شدیدا حمله کرد.
ائتلاف اصولگرای موسوم به «جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی» که اوایل دیماه ۹۵ اعلام موجودیت کرد نیز اعلام کرده که در انتخابات نامزد معرفی خواهد کرد.
تاکنون چندین چهره اصولگرا برای نامزدی در انتخابات اعلام آمادگی کرده اند.