لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۲۲

استقبال رسمی روحانی از رئیس جمهور ترکیه در تهران


با وجود درخواست برخی از نمایندگان مجلس ایران برای لغو سفر رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه صبح روز سه‌شنبه، ۱۸ فروردین، وارد تهران شد و مورد استقبال رسمی حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، روسای جمهور دو کشور در نخستین جلسه رسمی خود درباره «مسائل مورد علاقه طرفین و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی» گفت‌وگو کردند.

در همین حال روز ‌شنبه یک بیانیه مشترک مطبوعاتی نیز منتشر شده بود که در آن اعلام شد قرار است برنامه‌ای هم برای دیدار آقای اردوغان با رهبر جمهوری اسلامی «تنظیم شود».

یک روز پس از انتشار این بیانیه مشترک مطبوعاتی اما ۶۵ نماینده مجلس شورای اسلامی در تذکری از حسن روحانی خواستند تا «به منظور پرهیز» از اظهارات، به گفته آنان، «گستاخانه» علیه جمهوری اسلامی به رئیس جمهور ترکیه «تذکر جدی» داده شود.

رجب طیب اردوغان روز پنج‌شنبه، ششم فروردین، با متهم کردن ایران به تلاش برای تسلط بر خاورمیانه گفته بود که این کار جمهوری اسلامی، ترکیه، عربستان و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس را «به ستوه» آورده است.

محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران، در واکنش به سخنان آقای اردوغان گفت: «کسانی که با اشتباهات استراتژيک و سياست‌های بلندپروازانه خود، خسارات جبران‌ناپذيری به بار آورده‌اند، بهتر است با اتخاذ سياست‌های مسئولانه از ظرفيت‌های موجود جهت ايجاد آرامش و همگرايی در منطقه استفاده کنند.»

در همین حال وزارت خارجه ایران نیز کاردار ترکیه در تهران را فراخوانده و به سخنان آقای اردوغان اعتراض کرد.

با این حال تعدادی از نمایندگان مجلس ایران موضع‌گیری وزارت خارجه را کافی ندانسته و خواهان لغو سفر رئیس جمهوری ترکیه به تهران شدند.

این در حالی است که آقای اردوغان روز ۱۱ فروردین در واکنش به سخنان نمایندگان مجلس ایران گفت که «آنها طرف من نیستند».

رئیس جمهور ترکیه همچنین اضافه کرد: «این آنها نیستند که سفر ما را تعیین می‌کنند... ما هستیم که در این خصوص تصمیم می‌گیریم.»

اين اظهارات رئیس جمهور ترکیه نیز واکنش شديد شماری از نمایندگان مجلس را به دنبال داشت. از جمله احمد توکلی، نماینده تهران، این سخنان را از سخنان پیشین آقای اردوغان «ناگوارتر» خواند.

سفر آقای اردوغان نخستین سفر رئیس ‌جمهوری ترکیه به تهران طی حدود سه سال گذشته است و آقای اردوغان را هیئت عالی‌ همکاری‌های ایران و ترکیه همراهی می‌کند.

آنکارا و تهران بر سر بحران‌های حال حاضر منطقه، از جمله جنگ داخلی سوريه، با يکديگر اختلاف نظر فاحش دارند.

در حالی که ترکيه از مهم‌‌ترين مخالفان بشار اسد به شمار می‌‌رود و از ابتدای جنگ داخلی این کشور خواهان برکناری آقای اسد بوده، ايران از مهم‌ ترين هم‌‌پيمانان حکومت سوریه است و تاکنون از هیچ کمکی برای بقای حکومت اسد فروگذار نکرده است.

با همه انتقادات و مخالفت‌ها، به گزارش خبرگزاری ایرنا، مقام‌های ارشد ایران و ترکیه وعده داده‌اند که همه تلاش خود را برای رساندن حجم مبادلات اقتصادی دو کشور به رقم ۳۰ میلیارد دلار در سال جاری میلادی به کار گیرند.

به گفته ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه، در جریان سفر یک روزه آقای اردوغان به تهران چند سند همکاری بین ایران و ترکیه امضا می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای کالین همچنین تفاهم ایران و گروه ۵+۱ در لوزان را «فرصت‌های جدیدی برای ایران، منطقه و ترکیه» توصیف کرده است.

XS
SM
MD
LG