معاون دادستان مشهد اعلام کرد که ۲۱ نفر از «عوامل» ایرانی و افغان گروه حکومت اسلامی، داعش، که قصد انجام «عملیات انتحاری» در ایران را داشتند در شهر مشهد دستگیر شدهاند.
حسن حیدری، معاون دادستان، در مصاحبه با شماره روز پنجشنبه، ۱۵ تیرماه، روزنامه خراسان، بدون اشاره به تعداد گفت که برخی از دستگیرشدگان ایرانی و برخی افغان هستند و این افراد «با جعل و سوء استفاده از اسناد» وارد کشور شدهاند.
آقای حیدری اعلام کرد که این افراد «پس از فراگیری آموزش های جنگی و انتحاری و یا بیعت با سرکردگان داعش وارد کشور شدهاند».
وی همچنین بدون اشاره به جزئیات گفت که بعضی از این دستگیرشدگان پیشتر «اقدامات و عملیاتی را به نفع داعش در خارج از کشور انجام دادهاند».
به گفته آقای حیدری، در بازجویی ها مشخص شده که این افراد «قصد انجام عملیات های مختلفی مانند عملیات انغماسی و یا انتحاری» را داشتند.
معاون دادستان مشهد جزئیات بیشتری درباره دستگیری این افراد بیان نکرد.
حملات روز چهارشنبه، ۱۷ خردادماه، در تهران عملیات «انغماسی» توصیف شده بود.
آن طور که در گزارشها توصیف شده، در عملیات «انغماسی» نیروهای گروه حکومت اسلامی در ابتدا اقدام به درگیری و کشتار افراد با سلاح میکنند و هنگامی که احتمال دستگیر شدنشان وجود داشته باشد، خود را منفجر میکنند.
ساختمان مجلس و آرامگاه آیتالله خمینی در تهران روز ۱۷ خردادماه هدف دو حمله همزمان قرار گرفتند که ساعاتی بعد گروه حکومت اسلامی، داعش، مسئولیت آنها را بر عهده گرفت.
در این حمله ۱۷ تن کشته و بیش از ۵۰ تن نیز زخمی شدند.
پس از آن، مقام های امنیتی و قضایی ایران اعلام کردند که دهها تن را در استانهای البرز، آذربایجان غربی، فارس، کرمانشاه و کردستان دستگیر کردهاند.
در همین حال احمدرضا پوردستان، جانشین فرمانده ارتش ایران، روز چهارشنبه هفتم تیر اعلام کرد که «تاکنون ۶۰ گروه تروریستی» وارد ایران شده، اما «هیچ کدام» نتوانسته اند موفق شوند.
آقای پوردستان به تاریخ ورود این گروه ها به ایران اشاره ای نکرد.
در این ارتباط، روز شنبه سوم تیرماه و پس از شنیده شدن صدای تیراندازی در فرودگاه مهرآباد، محسن همدانی، معاون امنیتی استانداری تهران، اعلام کرد که مانور «مقابله با اقدامات تروریستی» در سالن چهار این فرودگاه برگزار شده است.
سه روز پس از آن، رسانههای ایران از کشته شدن مهدی یزدی، مأمور حفاظت فرودگاه، در جریان این «مانور» خبر دادند و روابط عمومی فرماندهی حفاظت سپاه پاسداران نیز آن را تأیید کرد.
با این همه، سپاه پاسداران درباره جزئیات این حادثه توضیحی ارائه نکرد.
سپاه پاسداران همچنین روز ۲۸ خرداد اعلام کرد که به تلافی حملات تهران یکی از مراکز گروه حکومت اسلامیدر دیرالزور سوریه را هدف موشکهای خود قرار داده است.
شمار موشکهای شلیکشده شش فروند اعلام شد و سپاه پاسداران این عملیات را «موفقیتآمیز» دانست، اگرچه روزنامه هاآرتص به نقل از مقامهای نظامی اسرائیل نوشت که از مجموع موشکهای شلیک شده تنها دو موشک به اهداف مورد نظر اصابت کردهاند.
در همین حال دفتر رهبر جمهوری اسلامی پس از دو هفته از این اتفاق، گزارشی از دیدار فرماندهان سپاه با آیت الله خامنه ای را منتشر کرد که به گفته این دفتر تنها ساعاتی پس از حمله انجام شده است.
آیتالله خامنهای در این دیدار از این اقدام «تجلیل» کرده و خواستار توسعه برنامه موشکی ایران شد.