لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۰۸

جروزالم پست: نبرد سایبری پنهان اسرائیل و ایران


در پی انتشار گزارش‌هایی از سه سال تلاش پیچیده و مبتکرانه نیروهای سایبری جمهوری اسلامی برای گردآوری اطلاعات از مقام‌های ارشد آمریکا و اسرائیل، روزنامه اسرائیلی جروزالم پست این امر را بخشی از افزایش آمادگی ایران و اسرائیل در نبردهای آتی سایبری دانسته است.

«آی‌سایت»، یک شرکت آمریکایی که در زمینه تهدیدهای سایبری با هدف هشدار دادن به دولت‌ها و شرکت‌های مهم فعالیت می‌کند، روز چهارشنبه، هفتم خرداد، گزارش داده بود که هکرهای حکومتی ایران به سیاستمداران آمریکایی و اسرائیلی در فضای مجازی حمله کرده و مدت سه سال در حال گردآوری اطلاعات از حساب‌های کاربری مقامات ارشد این کشورها و چند دولت غربی دیگر بوده‌اند.

کمپانی «آی‌سایت» در گزارش خود نوشته است که این حملات سایبری شامل حساب‌های فیس‌بوک، توییتر و سایر فعالیت‌های مقامات اسرائیلی، آمریکایی و کشورهای غربی و نیز عربستان سعودی بوده است.

بر اساس گزارش «آی‌سایت»، جمع‌آوری داده‌ها و رصد فعالیت‌ روزنامه‌نگاران، مهره‌های مرتبط با نهادهای دفاعی در آمریکا و اسرائیل و لابی اسرائیل در آمریکا نیز بخش دیگری از هدف‌ هکرهای حکومتی یادشده بوده است.

بر اساس این گزارش، عملیات مجازی این ماموران سایبری به‌ویژه با هدف رخنه در ای‌میل افراد انجام شده است.

گزارش «آی‌سایت» که در روزنامه‌های نیویورک تایمز و واشینگتن پست نیز بازتاب یافت می‌گوید که عاملان این حملات در یک عملیات پیچیده، خود را روزنامه‌نگار و از جمله خبرنگاران رویترز جا زده و حتی با ایجاد یک سایت خبری جعلی، ضمن کپی کردن گزارش‌های منابع خبری موثق، موفق شده‌اند با بیش از دو هزار نفر ارتباط برقرار کنند.

کارشناسان می‌گویند، همه شواهد این احتمال را تقویت می‌کند که این هکرها مامور حکومت ایران هستند، زیرا از جمله، ساعات کاری آنها با زمان کاری ایران مطابقت کامل دارد و در روزهایی که در ایران تعطیلات مذهبی است، فعالیت این عوامل سایبری متوقف می‌شده است.

جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز پنج‌شنبه، هشتم خرداد، در واکنش به گزارش «آی‌سایت»، گفت که دولت واشینگتن از این تحرکات ایران«آگاهی کامل» داشته است.

اما در اسرائیل مقامات رسمی تاکنون به این گزارش واکنشی نشان نداده‌اند، فقط روزنامه جروزالم پست اسرائیل روز جمعه نوشت که هنگامی که یک حکومت، و نه هکرهای خصوصی، به گردآوری اطلاعاتی جامع ماموریت می‌یابند، از داده‌های گردآوری شده برای نبردهای آتی سایبری استفاده خواهد شد.

به نوشته جروزالم پست، معمولا هدف از این نوع جاسوسی سایبری، شناسایی نقاط آسیب‌پذیر و ضعیف در شبکه‌های حیاتی مرتبط با امنیت ملی کشورِ هدف است.

دستیابی به داده‌ها و اطلاعات ذخیره شده در سایر سامانه‌های مرتبط با امنیت کشورِ هدف که به اینترنت وصل نیست، یکی دیگر از اهداف ماموریت هکرهای حکومتی است.

خانم استی پشین، عضو ارشد پیشین نهاد شنود اطلاعاتی اسرائیل، موسوم به واحد ۸۲۰۰، سال گذشته به جروزالم پست گفته بود، هکرهای مامور پس از تسلط بر ساختارهای شبکه هدف می‌توانند به آسانی به اطلاعاتی مانند فهرست نام کارمندان در سامانه‌هایی که به اینترنت وصل نیست نیز دسترسی یابند.

در همین زمینه آقای نیر گیست، مدیر و بنیان‌گذار شرکت اسرائیلی امنیت اطلاعات کامپیوتری «نیوترون»، به جروزالم پست گفته است، نبرد سایبری آتی می‌تواند خسارات جدی به کشورِ هدف وارد کند، زیرا وقتی یک حکومت پشت حملات سایبری باشد، نتیجه ممکن است «فلج ملی» در کشور مقابل باشد.

به توصیف جروزالم پست، از همین روست که تقویت توان سایبری به یکی از اولویت‌های ملی اسرائیل مبدل شده است.

اسرائیل از تابستان ۲۰۱۱ اعلام کرده بود با هدف مقابله با عملیات سایبری ایران، آمادگی خود را افزایش داده و واحد سایبری اسرائیل گسترش یافته است.

اما به نوشته جروزالم پست، ایران از آگاهی‌های کافی فناوری برای پیشرفت در عرصه جاسوسی سایبری برخوردار است و نوجوانان زبدهٔ دست‌چین شده را نیز برای مبدل شدن به پیشاهنگان نبردهای آتی سایبری به خدمت گرفته است.

جروزالم پست با اشاره تلویحی به تنش میان اسرائیل و ایران بر سر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران نوشته است، اگر توان بازدارندگی یک کشور، کشورِ مقابل را از دست زدن به عملیات مورد نظر منصرف نسازد، همیشه قدرت مقابله به مثل نیز وجود دارد، که خود این امر هم می‌تواند عاملی بازدارنده به حساب آید.

ایران فعالیت‌های واحد سایبری سپاه پاسداران خود را که چند سال پیش به راه افتاد ایران را پنهان نمی‌کند و آشکارا از «موفقیت‌های این واحد» نیز خبر داده است.

اسرائیل و آمریکا در مظان اتهام یک سری عملیات سایبری موفق در سال‌های گذشته علیه ایران هستند.

ژنرال موشه یعلون، وزیر دفاع اسرائیل، هم «موفقیت» رخنه دادن برخی از ویروس‌های کامپیوتری در شماری از سایت‌های اتمی ایران در سال‌های گذشته را که برای برنامه اتمی ایران به‌شدت زیان‌بار بود، کار اسرائیل معرفی و به آن افتخار کرده است.

ژنرال عاموس یادلین، رئیس پیشین اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، نیز پیشتر گفته بود که جنگ سایبری بخشی از کارزار اسرائیل و ایران بر سر برنامه اتمی ایران است.
XS
SM
MD
LG