لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۳۳

واکنش به سخنان تازه آمانو: پذیرش پروتکل الحاقی داوطلبانه است


سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران ضمن اشاره به این که ایران فعالیت اتمی خود را تعلیق نکرده در واکنش به سخنان اخیر یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اعلام کرد که پذیرش پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاح‌ هسته‌ای «داوطلبانه» است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای ایران، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، روز سه‌شنبه، چهارم فروردین، تاکید کرد که «بر اساس گزارش‌های خبری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی» ایران ملزم به اجرای پروتکل الحاقی نشده است.

وی همچنین گفت که ایراندرخواست‌های شورای امنیت و شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر پذیرش پروتکل الحاقی را قانونی نمی‌داند و به همین علت نیز تاکنون آنها را اجرا نکرده است.

بر پایه پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاح‌ هسته‌ای که در دولت محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، امضا شد، اما به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسید، بازرسان آژانس مجاز خواهند شد هر زمانی که لازم می‌دانند از تاسیسات هسته‌ای ایران بازرسی کنند.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه، سوم فروردین، گفته بود که تحقیقات بازرسان آژانس در مورد ابعاد نظامی فعالیت‌های هسته‌ای ایران پیشرفت محدودی داشته، با این حال ایران در راستای اجرای توافق موقت با قدرت‌های بزرگ جهان با آژانس همکاری کرده است.

با این حال آقای آمانو افزود که آژانس هنوز نمی‌تواند نتیجه‌گیری کند که تمام فعالیت‌های هسته‌ای ایران دارای مقاصد صلح‌آمیز بوده است.

وی افزود: «ما تحقیقات در مورد غیرقابل تغییر بودن مواد هسته‌ای ایران را ادامه می‌دهیم، اما هنوز در موقعیتی نیستیم که نتیجه‌گیری کنیم تمام برنامه‌ها و مصالح هسته‌ای ایران مصارف صلح‌آمیز دارند.»

آقای آمانو روز شنبه ۱۸ بهمن نیز تاکید کرده بود که آژانس خواهان بازرسی سرزده از تاسيسات اعلام نشده اتمی ایران است.

پیش از آن نیز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش روز ۱۶ آبان خود با اشاره به درخواست شورای امنیت سازمان ملل و شورای حکام آژانس از ایران برای اجرای پروتکل الحاقی گفته بود که جمهوری اسلامی از اجرای این پروتکل که امکان بازرسی‌ سرزده از تاسیسات اتمی ایران را فراهم می‌کند سر باز زده است.

مقامات جمهوری اسلامی پیش از این مواضع متفاوتی درباره پذیرش پروتکل الحاقی نشان داده‌اند.

برخی از مقامات جمهوری اسلامی از جمله مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفته‌ اند که ممکن است ایران «تحت شرایطی» پروتکل الحاقی را امضا کند، اما تصمیم‌گیرنده نهایی مجلس ایران است.

در همین حال علی سعیدی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران، نیز روز دوشنبه، سوم آذر، گفته بود: «نظارت آژانس را هم کاملا پذیرفته‌ایم. اگر آنها حقوق ما را بپذیرند، ممکن است مجلس هم پروتکل را بپذیرد و تصویب کند.»

با این حال علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، روز پنج‌شنبه، ۲۲ آبان، گفت که اگر بخشی از توافق نهایی ایران با کشورهای گروه ۵+۱ پذیرش پروتکل الحاقی باشد «حتما مجلس ورود می‌کند».

سخنگوی سازمان انرژی اتمی روز سه‌شنبه در ادامه سخنان خود تاکید کرد که ایران فعالیت هسته‌ای خود را تعلیق نکرده و مذاکره با گروه ۵+۱ ادامه دارد.

در ماه‌های گذشته گزارش‌هایی از تعلیق بخشی از فعالیت اتمی ایران و همچنین احتمال کاهش این نوع فعالیت به مدت ۱۰ سال مطرح شده است.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، نیز روز پنج‌شنبه، ۱۴ اسفند ۹۳، گفته بود که جمهوری اسلامی شاید پیشنهاد محدودیت ۱۰ ساله فعالیت‌های هسته‌ای خود را بپذیرد.

با این حال آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز اول فروردین اعلام کرد که «برگشت‌ناپذیری» در صنعت هسته‌ای را «قبول نداریم».

XS
SM
MD
LG