لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۰۷

تاکید دوباره مقامات ایران بر ممنوعیت بازرسی از مراکز نظامی


همزمان با بحث‌ها درباره توافق محرمانه ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، مشاور بین‌الملل رهبر جمهوری اسلامی بار دیگر تاکید کرد که ایران اجازه بازرسی از مراکز نظامی خود را به بازرسان این نهاد زیرمجموعه سازمان ملل نخواهد داد.

در همین حال معاون ستاد کل نیروهای مسلح ایران نیز «ظرفیت‌های دفاعی» جمهوری اسلامی، از جمله موشک‌های بالیستیک، را «نقاط ممنوعه‌ای» خواند که به «بیگانگان اجازه اندیشیدن» به آن نیز داده نمی‌شود.

علی‌اکبر ولایتی، مشاور بین‌الملل رهبر جمهوری اسلامی، در مصاحبه‌ای با شبکه الجزیره گفت: «فارغ از هرگونه برداشت کشورهای ۵+۱ به شکل واضح و شفاف می‌گوییم که ورود بازرسان سازمان انرژی اتمی و یا بازرسان هر نهاد دیگری به پایگاه‌های نظامی ایران ممنوع است.»

بر اساس گزارش روز شنبه، سوم مرداد، از خبرگزاری صداوسیما، وی در این مصاحبه تاکید کرد که این اظهار نظر «کلام نهایی ما است و فارغ از هرگونه اتفاقات و رخدادها در آینده گفته می‌شود».

پیش از توافق اتمی وین، آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، بارها تاکید کرده بود که اجازه بازرسی از مراکز نظامی و مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای ایران را نخواهد داد.

با این حال بر اساس «نقشه راهی» که روز سه‌‌‌‌شنبه، ۲۳ تيرماه، و ساعاتی پيش از اعلام رسمی توافق جامع اتمی ايران با گروه ۵+۱ بين رئيس سازمان انرژی اتمی ايران و مديرکل آژانس بين‌المللی انژری اتمی امضا شد، دو طرف در مورد مسئله سايت نظامی پارچين به «توافقی مجزا» رسيده‌اند.

در اين بند از نقشه راه جديد ايران و آژانس به هيچ يک از جزئيات اين «ترتيب مجزا» اشاره نشده است.

اما روز پنج‌شنبه يک سناتور آمریکایی گفت که بر اساس توافق ميان ايران و آژانس نمونه‌‌برداری‌ها را خود ايران انجام خواهد داد.

در همین حال رضا نجفی، نماينده دائم ايران در آژانس بين‌المللی انرژی اتمی، هشدار داد که افشای ترتيبات «محرمانه» اين توافق، تاثير منفی بر اجرای آن خواهد گذاشت.

عباس عراقچی، مذاکره‌‌کننده ارشد ایران، روز چهارشنبه، ۳۱ تیر، با اشاره به این نقشه راه گفته بود که اطيمنان دارد می‌توان موضوع ابهام درباره ابعاد نظامی احتمالی در برنامه اتمی ایران یا پی‌‌ام‌‌دی را «به شکل معقولی با رعايت نگرانی‌های هر دو طرف حل و فصل کرد».

وی در عین حال با تاکید بر الزام‌آور نبودن قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت درباره برنامه موشکی ایران تاکید کرد که «هر جا قطعنامه‌ای را خلاف منافع ملی و عقل و منطق ببینیم بر اساس سیاست‌های خود رفتار می‌کنیم».

در همین حال مسعود جزایری، معاون ستاد نیروهای مسلح ایران، روز جمعه گفت که «ظرفیت‌های دفاعی» ایران از جمله موشک‌های بالیستیک «نقاط ممنوعه‌ای» است که به «بیگانگان اجازه اندیشیدن» به آن داده نمی‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، وی تاکید کرد: «مجموعه توانمندی‌های دفاعی جمهوری اسلامی از جمله موشک‌های نسل جدید آماده مقابله و برخورد با هر متجاوزی است.»

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، گفته است که در قطعنامه شورای امنیت بند ضمیمه مربوط به موشک‌های بالیستیک «به شکل غیر الزام‌آور مطرح شده و کلمه طراحی شدن برای قابلیت حمل سلاح هسته‌‌ای اولین بار است که به قطعنامه شورای امنیت اضافه می‌شود.»

یک روز پیش از سخنان آقای ظریف، محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران، گفته بود که مواردی از پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت «هیچ گاه مورد پذیرش نخواهد بود» و «اعتبار ندارد».

قطعنامه روز دوشنبه، ۲۹ تیر، شورای امنیت سازمان ملل اجازه تحویل فناوری موشک بالیستیک و سلاح سنگین را به ایران، با تأیید اعضای شورای امنیت، می‌‌دهد، اما ایالات متحده اعلام کرده است که چنین امری را وتو خواهد کرد.

در این قطعنامه همچنین محدودیت‌ها در زمینه فناوری موشک بالیستیک برای هشت سال و محدودیت سلاح سنگین برای پنج سال باقی خواهد ماند. قطعنامه شورای امنیت تحریم سلاح‌های متعارف علیه ایران را نیز برای پنج سال باقی می‌گذارد.

XS
SM
MD
LG