در انتقاد از بعضی وعدههای نامزدهای ریاست جمهوری، رئیس مجلس ایران و تعدادی از چهرههای سیاسی چنین نظر دادند که این وعدهها «به هیچ وجه قابل انجام نیست» و نامزدها نباید فقط برای جلب رای اظهار نظر کنند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، علی لاریجانی، رئیس مجلس، روز پنج شنبه، هفتم اردیبهشت، در یک سخنرانی گفت که سخنان نامزدها باید «صادقانه» باشد و مشکلات را همراه با راه حل بیان کنند، نه این که تنها برای جلب رای سخن بگویند.
وی با تاکید بر این که «با کارهای سطحی» نمیتوان مشکلات را حل کرد، از نامزدها خواست که برای تولید و اشتغال برنامه ارائه کنند، «نه شعارهایی که قابلیت اجرایی ندارد».
آقای لاریجانی همچنین گفت که برخی از وعده های مطرح شده در انتخابات «به هیچ وجه قابل انجام نیست».
رئیس مجلس پیش از این نیز در واکنش به وعده افزایش یارانه از طرف نامزدهای انتخابات گفته بود که وعده «پخش کردن پول در شأن مردم» نیست.
علی لاریجانی در سخنرانی خود به نام این نامزدها اشاره نکرده، اما نظرش میتواند متوجه شهردار تهران و متولی حرم امام هشتم شیعیان باشد.
محمدباقر قالیباف، نامزد انتخابات ریاست جمهوری، وعده ایجاد پنج میلیون شغل و پرداخت ۲۵۰ هزار تومان به بیکاران و ابراهیم رئیسی، دیگر نامزد اصولگرا، وعده ایجاد شش میلیون شغل و افزایش سه برابری یارانه افراد کمدرآمد را مطرح کرده است.
در مقابل برخی از اقتصاددانان اجرای این وعده ها را غیرممکن دانسته و اعلام کرده اند که هزینه اجرای این وعده ها برابر با چندین برابر بودجه کل کشور است.
این دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری اما تاکید کرده اند که وعده هایشان قابل اجرا است.
آقای قالیباف همچنین وعده افزایش دو و نیم برابری درآمد کشور را مطرح کرده است.
این در حالی است که برخی از مقامات دولت حسن روحانی و اقتصاددانان اعلام کرده اند که اجرای این وعده نیاز به رشد اقتصادی حدود ۲۰ درصدی دارد، در حالی که رشد اقتصادی ایران در سالهای گذشته سه تا چهار درصد بوده است.
احمد توکلی از چهرههای اصولگرا و نماینده سابق مجلس نیز روز پنجشنبه در یادداشتی از وعدههای محمدباقر قالیباف و ابراهیم رئیسی انتقاد کرده بود.
در همین حال حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی، نیز خطاب به محمدباقر قالیباف نوشت که «با آمار و ارقام گمراهکننده نمیتوان رئیس جمهور شد».
وی با اشاره به سخنان آقای قالیباف مبنی بر این که «با هر یک میلیون تن افزایش تولیدات پتروشیمی، ۲۰۰ هزار شغل مستقیم و ۴۰۰ هزار شغل غیرمستقیم ایجاد میشود»، نوشت که به ازای هر یک میلیون تن افزایش تولیدات پتروشیمی «تنها برای ۵۰۰ نفر شغل مستقیم و برای دو هزار نفر شغل غیرمستقیم ایجاد می شود».
محمدهاشمی، برادر اکبر هاشمی رفسنجانی و نامزد رد صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری، نیز گفت که «اشترکاتی» بین محمود احمدینژاد، رئیس جمهور سابق ایران و نامزدهای اصولگرای کنونی «در نحوه تخریبها و وعدهها وجود دارد».
ایجاد اشتغال یکی از اصلی ترین وعده های نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این دوره است.
حسن روحانی وعده داده است که در صورت پیروزی دوباره طرحی با عنوان «کاج» را برای اشتغال جوانان راهاندازی خواهد کرد.
به گفته آقای روحانی، بدون توضیح درباره عنوان «کاج»، بر اساس این طرح افراد در بنگاه های اقتصادی کارآموزی خواهند کرد و دولت حق بیمه آنان را پرداخت خواهد کرد.
وعده نامزدهای انتخابات برای ایجاد شغل های جدید در حالی بیان میشود که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرده اند که اگر هر سال یک میلیون شغل نیز ایجاد شود تا سال ۱۴۰۰ نرخ بیکاری موجود در ایران تغییری نخواهد کرد.
طبق اعلام مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری در پاییز ۹۵ به ۱۲.۳ درصد رسیده که نسبت به تابستان چهار دهم درصد کاهش داشته است.
به گفته تعدادی از نمایندگان مجلس، وزیر کار نرخ بیکاری را سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر و مرکز پژوهشها این نرخ را شش میلیون و ۵۰۰ هزار تا ۷ میلیون نفر اعلام کرده است.
مقامات دولت حسن روحانی همچنین اعلام کردهاند که دولت سابق «تنها ۱۴ هزار» شغل ایجاد کرده است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نیز تاکید کرد که بر اساس یک گزارش مرکز آمار، در دولت سابق «در بهترین حالت، سالانه تنها ۷۵ هزار» فرصت شغلی ایجاد شده است.
مقامات دولت احمدینژاد اما پیش از این اعلام کرده بودند که در دولت او «هشت میلیون شغل» ایجاد شده است.
در همین حال امیدعلی پارسا، رئیس مرکز آمار ایران، اعلام کرد که میانگین سالانه افزایش خالص شاغلان از سال ۸۴ تا پایان سال ۹۱ معادل ۷۶ هزار و ۱۸۳ نفر بوده است.
به گفته آقای پارسا، در فاصله سالهای ۹۲ تا ۹۵ این رقم به ۴۸۹ هزار و ۹۵۷ نفر افزایش یافته است.