لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۸

جلوگیری از سفر مشعل به تهران به دلیل «عدم تناسب با منافع» ایران


خالد مشعل تاکنون چند بار به تهران سفر کرده است
خالد مشعل تاکنون چند بار به تهران سفر کرده است
چند گزارش منتشرشده در رسانه‌های آمریکایی و اسرائیلی حاکی از آن است که دولت جمهوری اسلامی از خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی گروه حماس، خواسته است که در مقطع زمانی کنونی از سفر به ایران خودداری کند.

احمد یوسف، مقام ارشد حماس، ضمن تایید این خبر گفته است که دولت حسن روحانی به مشعل گفته است ایران در حال حاضر از یک سو در تلاش برای بهبود مناسبات خود با جامعه بین‌الملل است و از سوی دیگر، کمک به حل بحران سوریه نیز اهمیت زیادی دارد.

گزارش‌های منتشره در وب‌سایت خبری المونیتور، روزنامه اسرائیلی هاآرتص و روزنامه های لبنانی و رسانه‌های نزدیک به حماس می‌گویند که دولتمردان ایران حضور مشعل در تهران در حال حاضر را برای منافع دولت جدید ایران مناسب تشخیص نداده‌اند.

بر اساس این گزارش‌ها، حسن روحانی حاضر به تعیین وقت برای ملاقات با خالد مشعل نشده، اما در عین حال انجام ملاقات در آینده نیز رد نشده است.

دو هفته پیش نیز برخی وب‌سایت‌های خبری در ایران نوشته بودند که دولت حسن روحانی با درخواست مشعل برای سفر به ایران مخالفت کرده است.

برخی از این وب‌سایت‌های داخل ایران با مطرح کردن استدلال‌های مختلف، خود توصیه کرده بودند که نباید در مقطع کنونی با آمدن مشعل به ایران موافقت کرد.

با وجود این، مقامات حماس ابراز امیدواری کرده‌اند که در صورت سفر آقای مشعل به ایران، بتوان به اختلاف نظرهای موجود پایان داد.

وب‌سایت المونیتور در این باره نوشت: «در تهران، هنوز جناحی از حکومت فکر می‌کند که احیای روابط با حماس، نیازمند طی کردن روندی اطمینان‌بخش است...و مشکل اصلی ایران با حماس نیست، بلکه با خود خالد مشعل است... ولی اگر قرار باشد مشعل از تهران دیدار کند، زمان آن را از منابع خبری نخواهد شنید؛ او به تهران خواهد آمد و همگان می‌فهمند.»

بر اساس گزارش‌ها، مقامات ارشد حزب‌الله نیز گفته‌اند که ایران از حماس می‌خواهد موضع‌گیری خود علیه رژیم بشار اسد را تغییر دهد و سوریه هم پوزش‌خواهی رسمی حماس و بیرون بردن نیروهای مسلح خود از سوریه را به عنوان پیش‌شرط برای بهبود مناسبات با حماس تعیین کرده است.

این در حالی است که اسماعیل هنیه، نخست وزیر حماس در غزه، به تازگی گفته بود که «حماس بر دیدگاه‌های خود در سیاست خارجی پافشاری می‌کند و قصد پوزش‌خواهی از کسی را هم ندارد».

حزب‌الله و ایران همچنان حامی اسد و حکومت او باقی مانده‌اند، اما حماس حکومت سوریه را محکوم کرده و شمار نامعلومی از فلسطینی‌های آواره در سوریه نیز در جنگ داخلی سوریه کشته شده‌اند.

حماس در سال گذشته در معرض اتهام دادن آموزش به برخی از نیروهای معارضین سوریه نیز بوده است.

خالد مشعل و سایر سران حماس چند ماه پس از آغاز جنگ داخلی سوریه، این کشور را که سال‌ها میزبان مقر اصلی حماس بود، ترک کردند و راهی کشورهای دیگر شدند.

آخرین مقام حماس که به ایران سفر کرد محمد نصر، عضو دفتر سیاسی این جنبش، بود که چند هفته پیش برای تسلیت‌گویی به قاسم سلیمانی، فرمانده شاخه قدس سپاه، در مرگ مادرش به تهران رفت و سپس دوباره برای درخواست موافقت ایران با سفر مشعل به تهران بازگشت، اما، به نوشته المانیتور، از مقامات ایران شنید که هنوز برای آمدن مشعل «زود است».

مقامات ارشد ایران از جمله در وزارت خارجه جمهوری اسلامی ناخشنودی خود را از موضع‌گیری حماس علیه حکومت سوریه پنهان نکرده، اما گفته‌اند که مناسبات ایران با حماس کماکان حفظ خواهد شد.

دفتر حماس در تهران نیز در دو سال گذشته برقرار بوده و نمایندگانش هیچ گاه ایران را ترک نکرده‌اند.
XS
SM
MD
LG