لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۵۴

ظریف: آمریکا به‌واسطه سیاست‌های نادرست به روح برجام احترام نگذاشته است


وزیر خارجه ایران اعلام کرد که آمریکا به توافق اتمی وین «حداقل» پایبندی را داشته و به دلیل اجازه ندادن به ایران برای بهره بردن از «منافع کامل» آن، در عمل کردن «به روح این توافق شکست خورده است».

محمدجواد ظریف خبر داد که برنامه‌ای برای دیدار با همتای آمریکایی خود ندارد.

او همچنین هشدار داد که ایالات متحده باید در «برخورد» خود با برجام تجدیدنظر کند، «چرا که در غیر این صورت به دوام این توافق‌نامه کمکی نخواهد کرد».

سخنان آقای ظریف در حالی بیان می شود که دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، اردیبهشت ماه گفته بود که ایران مطابق روح «توافق هسته ای» با شش قدرت جهانی عمل نمی کند و دولت آمریکا به طور دقیق این موضوع را مورد بررسی قرار می دهد.

آقای ترامپ افزوده بود «آنها می بایست براساس روح توافق هسته‌ای عمل کنند. ماخواهیم دید که چه روی خواهد داد.»

محمدجواد ظریف روز جمعه، ۲۳ تیرماه، در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیما در نیویورک گفت که هیچ گزینه دیگری جز توافق وجود نداشت و «در آخر کار همه مشاهده خواهند کرد که این توافق بهترین نتیجه ممکن را برای همه طرفین خواهد داشت».

وزیر خارجه ایران تاکید کرد که مواضع مقامات آمریکایی «به سود پایداری» توافق اتمی وین نیست و آنان باید در موضع خود «بازنگری کنند».

پیشتر رکس تیلرسون،وزیر خارجه آمریکا، با انتقاد از توافق هسته‌ای با ایران تصریح کرده بود، اشتباهی که در جریان دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران صورت گرفت این بود که به جز تهدید هسته ای، همه تهدید‌های جدی دیگری که ایران به وجود می آورد، نادیده گرفته شد.

برخی از مقامات جمهوری اسلامی اقدامات آمریکا از جمله تصویب تحریم های جدید علیه ایران را «نقض» توافق اتمی وین از سوی این کشور دانسته اند.

مقامات وزارت خارجه ایران اما ضمن اعتراض به تحریم‌های جدید آمریکا، در عین حال اذعان کرده‌اند که تحریم‌های تازه نقض توافق اتمی وین نیست و در ادامه تحریم‌های «اولیه» آمریکا است که از سال‌های ابتدایی پس از انقلاب ۵۷ تصویب شده است.

برخی از این تحریم‌ها نیز علیه برنامه موشکی ایران وضع شده که، به گفته مقامات وزارت خارجه ایران، ارتباطی با توافق اتمی وین ندارد.

از جمله سنای آمریکا روز پنج‌شنبه، ۲۵ خردادماه، با اکثریت قاطع آرا به طرح تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران موسوم به طرح «مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران» رأی داد.

این طرح تحریم‌های الزام‌آوری را علیه هر فرد و نهاد مرتبط با برنامه موشک‌های بالیستیک ایران و همچنین طرف‌های تجاری این برنامه اعمال می‌کند.

این طرح پس از تصویب در مجلس نمایندگان و امضای رئیس‌جمهور آمریکا به قانون تبدیل می‌شود.

علی‌اکبر ولایتی، عضو هیئت نظارت بر برجام، روز پنج‌شنبه، ۲۵ خرداد، مصوبه سنای آمریکا را «برخلاف روح و جسم برجام» خوانده و اعلام کرده بود که این هئیت «پاسخ مناسبی» به این اقدام خواهد داد.

در همین حال بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، که روز جمعه منتشر شد گفت که این تحریم‌ها «علاوه بر روح برجام، مخالف متن برجام، حتی حرکتی خصمانه است».

سخنان این مقامات جمهوری اسلامی در حالی بیان شده که حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در لندن و عضو سابق تیم مذاکره اتمی، روز ۲۷ خرداد در یادداشتی اعلام کرد که مغایر بودن مصوبه سنای آمریکا با توافق اتمی وین «نیاز به بررسی‌های دقیق کارشناسی دارد» و نباید «شتابزده» به آن واکنش نشان داد.

مجلس ایران اعلام کرده که طرحی را برای مقابله با مصوبه سنای آمریکا تصویب خواهد کرد، اما این طرح هنوز در صحن علنی مجلس مطرح نشده است.

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران روز چهارشنبه در گزارشی از اجرای توافق اتمی وین اعلام کرد که «۲۳۸ شخص و نهاد ایرانی در فهرست تحریم‌های سه‌گانه شورای امنیت سازمان ملل متحد باقی مانده‌اند که تا نزدیک به ۷ سال دیگر (۸ سال پس از تاریخ پذیرش برجام) در فهرست تحریم‌ها باقی خواهند ماند».

وزرای خارجه ایران و آمریکا دیدار نخواهند کرد

وزیر خارجه ایران همچنین گفت که هیچ دیداری بین او و همتای آمریکایی‌اش برنامه‌ریزی نشده است.

وزرای خارجه ایران و آمریکا در سال‌های گذشته درباره توافق اتمی وین بارها با یکدیگر دیدار کرده بودند.

اما آقای ظریف تاکنون با رکس تیلرسون، وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ، دیداری نداشته است.

محمدجواد ظریف برای شرکت در مجمع سیاسی سالانه سازمان ملل که برای بررسی توسعه پایدار برگزار می‌شود، به نیویورک سفر کرده است.

XS
SM
MD
LG